• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ulrica Hydman Vallien på Galleri Melefors

Ulrica Hydman Vallien – Beskyddad

Beskyddad. Akrylmålning av Ulrica Hydman Vallien.

 

Naiva konstverk som ibland flödar av färg

 

”Att göra en säljbar produktion som många kan gilla och köper är 1000 gånger svårare än en enda unik radio med rosor på”

Ulrica Hydman Vallien

Mycket finns att berätta om konstnären Ulrica Hydman Vallien. Berömd formgivare i Sverige såväl som utomlands med fina designpriser. Vi tar henne gärna för given då vi vant oss vid att se hennes uttrycksfulla bilder på många platser.

Sanningen är den att hon i verkligheten ger ett fåtal separatutställningar. Att denna färgstarka gigant har mer att bjuda på inom konsten är klart. Hennes kreativa sinne flödar, en stark kvinna full av energi. Nu möter vi hennes konst hos Galleri Melefors Linköping.

 

Ulrika Hydman Vallien
Färgstark. Ulrica Hydman Vallien målar även i svartvitt.

 

Sällan låter sig Ulrica Hydman Vallien sig påverkas av påtryckningar från omgivningen. Hennes unika personliga uttryck har stått sig genom alla tider kanske därför att hon stolt hållit på sin egen integritet. Naiva konstverk som ibland flödar av färg är en del av hennes personlighet.

– Jag är den jag är och skiter i vad andra säger. Detta tror jag är en av förklaringarna till min framgång. Jag skäms inte för att min konst har blivit massproducerad. Till dem som menar att ”allt som man ser för mycket av blir banalt” säger Ulrika Hydman Vallien bara; so what?!

På detta sätt har hon nått ut till en bredare publik och blivit folkkär främst genom glasserierna Tulipa, Caramba och Open Minds. Ormar, vargar, fantasidjur och människofigurer slingrar sig i starka färger över hennes alster. Att Andy Warhol är hennes idol är lätt att förstå.

Som många andra kända artister har Ulrica Hydman Vallien slagit internationellt. Hon har formgivit glas för företag i Japan och porslin för det kända varumärket Barney´s i New York.

Sedan 1990-talet då företag inom tillverkningsindustrier fick upp ögonen för hennes formspråk har hon arbetat med allt från väskor och flygplan till parfymflaskor och brandsläckare. Listan över produkter som hon dekorerat kan göras lång. Hon gillar konkreta uppdrag som inspirerar henne eftersom det finns en direkt mottagare. Hennes tydliga formspråk lämpar sig väl för att överföra till många olika produkter.

 

Ulrica Hydman Valien
På fri fot. Just nu säger sig Ulrika Hydman Vallien vara inne i en period då hon tar sats att hitta inspirationen till att skapa i keramik, det hon en gång startade med.

 

Nytt för några kan vara att hennes konstnärsliv finns i bokform. Nu senast Ulrika HV som är skriven tillsammans med Björn Boode. Den handlar om Ulricas Hydman Vallien konstnärsliv och med poetiska och personliga texter. Här får vi även en djupare inblick i hennes konstnärskap med fantastiskt vackra bilder på hennes omfattande konst, sidor som vi tidigare inte sett. Den berättar också om människan Ulrica Hydman Vallien som under en period kände att hon försvann som person i alla de produkter som hon formgav.

– Det började med några kassar med pärmar. ”Få ordning på tidningsklippen och släng det du känner för” var min uppmaning till Björn Boode, berättar Ulrica Hydman Vallien om det rika materialet till sin nya bok.

I boken får vi läsa om historien bakom glasbruken Åfors, Orrefors och Kosta Bodas uppgång och fall samt Ulrica Hydman Valliens bidrag till kampen för deras överlevnad.

– Jag känner olika känslor genom mitt liv. Ofta behöver jag måla mina bilder i glädje men också i sorg, behöver stilla den, berättar Ulrika Hydman Vallien.

Ulrika Hydman Vallien är har sannerligen ett liv med extra allt. Hon är en konstikon och i mer än 50 år har hennes verk varit vägledande inom svensk konst och formgivning.

Text: Per Oddman
Foto: Mats Samuelsson, Ulrika Hydman Vallien och privat

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GALLERI MELEFORS Linköping

26 september – 3 oktober 2015
Ulrica Hydman Vallien

Måleri, grafik, glaskonst

LÄNKAR
Ulrica Hydman Vallien hemsida
Galleri Melefors hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.