• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings 1900-talsvardag i svartvitt

Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa
Favoriter. Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa har plockat godbitarna ur Stadsmuseets bildskatt.

 

En växande kulturhistorisk skattkammare

 

44 foton av mer än 400.000. Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa sökte en lättsam gallerikänsla när de valde favoritbilder ur Stadsmuseets väldiga fotoarkiv. Utställningen berättar om Norrköping, om 1900-talets vardagsliv och om vad ett museum är.

Det är bibliotekeets och museernas nya Bråvallamagasinet som gjort både sommarens föremålsutställning Ditt magasin och dagens nya fotoutställning Norrköping i svartvitt möjlig. Från trånga utrymmen har allt flyttat ut till ett arkiv som både skyddar det ömtåliga materialet och ger möjlighet till att arbeta med det, söka i den ständigt växande skattkammare som det deponerade kulturarvet är.

– Folk och politiker tror att ett museum är det som syns på ytan, utställningarna, men det är så oerhört mycket mer, framhåller museets fotointendent Sofia Hammarqvist och räknar raskt upp vad bara fotoavdelningen gör: kunskapsbyggande, hjälp till forskare, till arkitekter, till privatpersoner.

 

Norrköping i svartvitt
Bra bilder. Tre generationer. En promenad i Promenaden.

 

I Rum för fotografi, högst upp i Stadsmuseet, hänger 44 bilder från Norrköpings 1900-tal. Det samlande för dem är att de är favoriter, inget tema, inget bekräftande av historiska stunder. Bara bra bilder.

– Jag tittar på ett par tusen bilder varje dag, beskriver Pernilla Pusa. Då händer det att jag ser några som jag tänker är riktigt bra, att de ska vara med.

Vad är bra då? Det kan vara stämningen i en promenad på Promenaden, berättelsen i småpojkars lek under rivningsraseriets år. Eller en nöjd fiskare med sin fångst. Allt som ger liv åt staden.

Affischbilden är en sotare med viska uppe på skorstenens topp, en komposition i svart och vitt av konstfotografisk klass. Bra kan vara den detaljrika skärpan i Kaktusplanteringens emblem.

– Eller den roliga bilden när snabbköpet kom till stan och det blev modernt med mat i konservburkar, föreslår Pernilla Pusa.

 

Susanne Hammarqvist
Bild som berättar. Susanne Hammarqvist uppskattar journalistiskt fotografi.

 

Carl Werngren, fotograf med egen ateljé och den som kallats Norrköpings förste pressfotograf, har tagit var och varannan bild. Han var verksam under 1900-talets första hälft. Näste stadens beskrivare är Lennart Jansson. Och några till. Biträdet med åtta herrhattar på huvudet är en rolig bild som just en pressfotograf från Folkbladet kan hitta på.

– Journalistiska bilder har en spänning i sig, kommenterar Sofia Hammarqvist.

Utställningen öppnar på Kulturnatten men Sofia berättar om två äldre systrar som kikade in och direkt gick fram till Kakhusets intensiva caféliv.

– De hade inte varit i stan på 40 år men här kände de igen sig direkt. Det visar stadens myller, då innan TV kom.

Utställningen är som gjord för att väcka minnen, samtal om då och nu. Eller om kvalitet, om den svartvita berättelsen kontra alla berättelser i färg. Där kan även föras samtal om vad som kan fotograferas eller inte. Ett barn som dött och ligger i sin blomsterklädda kista? Nakna magra pojkar som övar torrsim vid gamla badhuset, går inte an i vår tid.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSMUSEET Norrköping

26 september 2015 – 31 januari 2016
Norrköping i svartvitt

Favoriter ur Stadsmuseets fotoarkiv
Prod: Sofia Hammarqvist och Pernilla Pusa

Vernissage 26/9 kl 15
Elsmarie Julin inviger

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.