• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Knarkpolitik kontra verklighet – ett samtal

Magnus Linton
Svensk narkotikapolitik fungerar inte. Journalisten och författaren Magnus Linton gästade Arbetets museum med anledning av sin bok Knark – en svensk historia.

 

I dag är vi längre bort från målet än någonsin

 

Den svenska narkotikapolitiken fungerar inte. Journalisten och författaren Magnus Linton hävdar att Sverige står längre bort från målet om ett narkotikafritt samhälle än någonsin tidigare. Frågan ventilerades med forskare och praktiker på Arbetets museum i tisdags kväll.

Författaren Magnus Linton arbetar som journalist på Dagens Nyheters kulturredaktion. Han har tagit pulsen på en rad fenomen i vår tid och har gett ut böckerna Veganerna (2000), Americanos (Augustnominerad 2005), Kött på flykt (2007), Cocaína (Augustnominerad 2010) och De hatade (2012). Han bor i Stockholm, men delar av året också i Latinamerika. Boken Knark – en svensk historia är pinfärsk, förorden är daterade så sent som i augusti 2015.

I sin bok, utgiven på Atlas förlag, undrar Magnus Linton vad som gått fel sedan Riksdagen 1978 tog beslut om att bygga ett ”narkotikafritt samhälle”. Han menar att i dag är vi längre bort från målet än någonsin. Antalet svenskar med grava missbruksproblem har aldrig varit större och den förda politiken har resulterat i en unikt hög narkotikadödlighet.

 

Björn Johnson, Linda-Marie Westergren och Magnus Linton
Panelen. Björn Johnson, Linda-Marie Westergren och Magnus Linton.

 

Göran Ferm, moderator för kvällen på Arbetets Museum, ställde några inledande frågor till Magnus. Efter Magnus Lintons föreläsning om bokens innehåll så kom också forskaren Björn Johnson från Malmö högskola upp på scenen. Björn Johnson, är filosofie doktor i statsvetenskap och docent i socialt arbete. Han är verksam som lärare inom grundutbildningen. Forskningsområden: Narkotikapolitik, sjukfrånvaro och policyforskning.

Björn har en diger meritlista med flera sociala forskningsstudier i sitt CV. Bland annat har han undersökt hur metadon och liknande läkemedel säljs vidare och används icke-medicinskt, det vill säga som berusning i stället för som en hjälp bort från narkotikaberoendet.

Björn Johnson och Magnus Linton hade kanske inte så olika åsikter, men hade lite olika ingångsvärden när de möttes i samtalet.

Från RFHL i Stockholm hämtades också Linda-Marie Westergren. Hon är också akademiker men har i sin bakgrund egen erfarenhet från droger och arbetar nu inom detta område. RFHL står för Riksförbundet för Rättigheter, Frigörelse, Hälsa och Likabehandling och verkar för ett samhälle utan missbruk och beroende.

Medan de två ”drakarna i ämnet” journalisten Magnus Linton och forskaren Björn Johnsson talade på en mer abstrakt nivå så var Linda-Marie en jordnära praktiker som lade en relevant nivå på hur det ser ut i verkligheten.

Samtalet mellan de tre i panelen var intressant och Göran Ferm var en sammanhållande länk mellan panelen och publiken som fick möjligheter att framföra både frågor och erfarenheter.

Arrangemanget var välbesökt. Nästa program är den 3 november då Ylva Bergström kommer att presentera forskningsrapporten Social skiktning i utbildningssystemet.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

6 oktober 2015
Knark – en svensk historia

Moderator: Göran Färm
Samtal med Magnus Linton, författare, Björn Johnson, forskare, och Linda-Marie Westergren, RFHL
Arr: Arbetets Museum, Arenagruppen, Linköpings Universitet och Folkuniversitetet

LÄNKAR
Magnus Linton hemsida
Björn Johnson info
RFHL hemsida Facebook
Arbetets Museum hemsida Facebook
Arenagruppen hemsida
Linköpings Universitet hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.