• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Lustfylld lek i magiskt tält med Ung scen öst

Nu blir jag en flicka – en pojke– en flicka – en pojke – en flickpojke!
i en härlig påklädsellek visar Astrid Kakuli att det är subjektet – Jag  – som bestämmer vem jag blir.

 

Virvlande skådespel vill göra barnen delaktiga

 

– Vad blev du? Du blev en djävul och du en pirat, säger hon och hittar två drottningar bredvid varandra och fler ändå. För premiärpubliken sitter med pirathattar och små röda horn på huvudena. Det syns också en trollkarlshatt, en tantglittrande hatt, en mask och andra märkligheter som de fått av en stor gorilla i prinsessklänning.

Barnteater vill så mycket, för och med sin publik. Visa viktiga, riktiga saker. Eller roliga och lustfyllda. Den goda svenska barnteatern har experimenterat i decennier och är bra på att möta barnen, se dem och i några få fall ge dem eget utrymme i eller efter föreställningarna.

På den grunden bygger Ung scen öst föreställningen Jag är en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn) som i fredags hade premiär på Östgötateaterns Teatervind i Norrköping där den spelas först innan den flyttar till Linköping i mitten av oktober. En virvlande lek som bollar med livet och döden och hur barn blir till och förvandlas.

Det handlar om viktiga och riktiga saker – som döden, som visar att man har levat, och kärleken ,som skapar livet. Det är roligt och lustfyllt – med vackra ljud som skapar stämning, med en skådespelare som växlar mellan det söta (prinsessflicka som är så trevlig och pratar med så pipig röst) och det groteska (för hon har ONT I EN TAND). Färgerna skiftar lika plötsligt som den högpresterande skådespelarens klädbyten. På väggarna till det så vackert runda tältet, vars låga tak skapar en egen rymd, projiceras bilder – på någon som springer eller på något som kanske är blodkärl som förgrenas.

Det händer mycket och orden flödar, travas slapstick-poetiskt till högar runt huvudämnena, som mer bildar stämningar än handling. I en vindlande monolog blir gorillan en flicka som blir ett monster som blir en doktor som tar hand om de sjuka barnen men själv blir sjuk och dör och styr och ställer med begravning där alla får vara med och lägga blomma och säga något fint. Och så vindlar leken vidare. Barnen bjuds in vid flera tillfällen och får klä ut sig i kläder som gärna glittrar.

Till slut når föreställningen målet, som är livets början. Men det födelsedagshögtidliga fyrverkeriets symbolik går över publikens horisont. Ett tvärt och snopet slut på en resursfylld och energirik föreställning.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Pressfoto: Markus Gårder

 

 • ung scen/öst
 • Jag blir en bubbla (som blir ett monster som blir ett barn)
  en interaktiv lekshow för barn 7-9 år
  av Malin Axelsson
 • Regi: Ragna Weisteen
  Scenografi och kostym: Helga Bumsch
  Musik: Kalle Bäccman
  Ljus: Patric Eriksson
  Skådespelare: Astrid Kakuli
 • NORRKÖPING
  Teatervinden, Östgötateatern
  2 september – 7 oktober 2011
 • LINKÖPING
  Danssalen, ung scen/öst
  17 oktober – 9 december 2011

 

LÄNKAR
ung scen/öst hemsida
Jag blir en bubbla pjäspresentation
En lekshow i ett magiskt tält Kultursidan.nu 30/8 2011

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.