• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vilken revansch – Det går bra nu, Petter! (recension)

Petter
Genrekrock med mersmak. Petter mötte Norrköpings symfoniorkester och publiken i De Geerhallen på fredagskvällen.

 

Hans förmåga att gestalta och artikulera

 

Det var ett fullsatt Louis de Geer som bjöds på en medryckande och mycket professionell föreställning när rapartisten Petter mötte Norrköpings egen symfoniorkester, SON. Redan från första låten, Håll om mig, hade han den väldigt åldersblandade publiken i sin hand.

 

Publiken
Mer fullsatt kan det inte bli.

 

Han berättar om händelser som påverkat honom starkt och gör det på ett humoristiskt sätt. Som att han till en början bara sjöng på engelska, svenska kändes inte speciellt tufft för en tonåring.

Hur det nu kom sig satt han något år senare på sitt rum under en resa till England och skrev ett block fyllt med raptexter, på svenska, kryddade med några väl stulna rader ur litteraturhistorien. De nära vännerna insåg, efter att de kommit över första chocken, att det svenska språket kunde vara precis lika användbart som det engelska. Den svenska rapen föddes med sin första poet. Numera stjäl han inte fullt lika mycket.

Jag sitter och funderar på om hip-hopmusiken liksom kommit in i ”folkhemmet”. Jag kan inte hitta en bättre beskrivning. Historiskt sett var det trots allt mer eller mindre kriminella gäng i amerikanska storstäder som anammade Hip-hopstilen och deras levnadssätt är inget som gemene man har gemensamt med dem. Att sedan tanken var att man kanske kunde duellera med att rappa istället för att slåss kanske inte gick fram så tydligt. Men tanken var god.

Tanken om hur mycket vi behöver varandra och hur viktigt det är att lära oss känna empati är något som Petter framhöll i flera av sina texter. Det kändes att hela Louis de Geer tänkte precis likadant i kväll.

 

Hans Ek, Petter och SON
Hans Ek, Petter och SON. Ljudbilden var både mjuk och kraftfull.

 

Om konserten, Petter möter SON, finns mycket positivt att säga. Först och främst vill jag ge orkestern beröm. De spelar oklanderligt, oavsett vad de får för uppdrag. I kväll var det inget undantag.

Dirigenten och arrangören Hans Ek som ledde orkestern hade fått till en ljudbild som var både mjuk och kraftfull, allt efter behov. Ljudet i Louis de Geer var i kväll mycket bra och Petters röst hördes klart och tydligt. Jag var lite orolig i början att det skulle vara svårt att uppfatta orden. Det är ju ofta ett ganska högt tempo i språkrytmen. Men det fina ljudet, och kanske framför allt Petters egen förmåga att gestalta och artikulera så orden går fram, bidrog till en mycket fin konsertupplevelse.

Publiken ville nästan inte lämna lokalen och efter diverse extranummer blev det nästan lite för mycket med alla inrop. Det fanns helt enkelt inget kvar att spela.

 

Petter
Reflekterande. Det var som att Petter stannade upp för en kort sekund.

 

Petter påminde oss om att han gjorde ett tappert försök sommaren 2014, på Bråvalla festival. Jag var där den gången och minns det fasansfulla åskväder som bröt ut en bit in i föreställningen. Orkestern var till slut tvingade att fly då deras dyrbara instrument utsattes för regnet som föll in över scenen. Petter och hans egna musiker fortsatte en stund själva till dess att de blev mer eller mindre bortlyfta från scenen av säkerhetspersonal som ansåg att det var livsfarligt att fortsätta.

Ikväll fick Petter revansch för den olyckliga händelsen förra sommaren. Och vilken revansch! Det går bra nu, Petter!

Text: Björn Eriksson
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

16 oktober 2015
Petter möter SON

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Hans Ek
Solist: Petter
Kompgrupp: Patrik Elofsson, Jakob Birgersson, Tobias Tagesson
Kör: Marika Willstedt, Niklas Gabrielsson
Gästartist: Henrik Blomqvist

PROGRAM
Håll om mig
Mighty
Medley: Räddaren i nöden/Du vet att jag gråter/ Stockholm i mitt hjärta (Lars Berghagen)
Det går bra nu
Natt och dag
Fäller en tår
Gryning

Släpp mig fri
Min kärleksaffär/Sitter på en dröm
Leva & dö
Min Click
Sinfonia, At the Holy Grave (Antinio Vivaldi)
Längesen
Medley: God Damn It/Repa skivan/Mikrofånkåt

Extranummer

LÄNKAR
Petter hemsida Facebook
Björn Eriksson/Rickenbacker hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Innan ovädret drabbade Petter och SON recension Kultursidan.nu 27/6 2014

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vilken revansch – Det går bra nu, Petter! (recension)

  1. Pingback: Tre Grammisnomineringar till SON – KULTURSIDAN.nu