• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tre Grammisnomineringar till SON

12 sånger
Chans på Grammis! Ayla Kabacka och Norrköpings symfoniorkester tillsammans med elever från Lillängsskolan.

 

Årets: Barnalbum • Klassiska • Visa

 

Ska det bli en Grammis igen till SON? För nya Allan Pettersson-skivan? För nya Sven-Bertil Taube-skivan? Roligt vore det om Symfoniorkestern tar hem Årets Barnalbum med Ayla Kabaca och 12 sånger om månaderna.

Norrköpings symfoniorkester spelar in en hel del skivor vid sidan av konsertverksamheten, i samarbete med eller som uppdrag från ett skivbolag. Då förvandlas De Geerhallen till ett busksnår av mikrofonstativ, rummets levande och ändå precisa klang tas tillvara.

Tre skivor som getts ut under året har nu nominerats till 2016 års Grammis. I två av dem har Symfoniorkestern varit drivande i projekten.

 

I en skog av mikrofoner.
I en skog av mikrofoner. I januari 2015 spelade Norrköpings symfoniorkester in Allan Petterssons Symfoni nr 13 med Christian Lindberg som dirigent.

 

12 sånger om månaderna med Ayla Kabaca som sångsolist har nominerats till ”Årets barnalbum”. Projektet inleddes när Ayla Kabaca tillsammans med maken Klas Backman ställde frågan om samarbete. Det resulterade först i en skolkonsertserie en vecka i maj 2014 med elever från Lillgårdsskolan i Linköping på scenen tillsammans med artisten. I samband med uruppförandet trodde dirigenten Cathrine Winnes att ”Alla barn kommer att sjunga de här sångerna inom fem år.”

Nu får barnen chansen. Skivinspelningen, som gjordes i samma veva, släpptes i år av Naxos, tillsammans med en sång- och bilderbok med Anna Charlotta Gunnarssons texter, Klas Backmans noter och Ane Gustavssons illustrationer.

– Barn- och ungdomsverksamheten är prioriterad för oss och genom att spela in de här nyskrivna och unika sångerna för barn, har vi bidragit till den svenska sångskatten, skriver Symfoniorkesterns VD och konstnärliga ledare Karin Veres i ett pressmeddelande.

Den andra Grammisnomineringen skulle kunna sägas vara en repris – om det inte var fråga om Allan Petterssons Symfoni nr 13 som nominerats till ”Årets klassiska”. Den store svenske kompositören ställer upp nya utmaningar för sina uttolkare varje gång. Skivbolaget BIS släppte cd:n i september och gensvaret på dirigenten Christian Lindbergs och SON:s insatser blev stormande. Skivan ingår i en flerårig inspelningsserie som allteftersom ska fylla en hel box med tonsättarens alla symfonier, en film med mera.

– Det är oerhört glädjande att vårt stora Allan Pettersson-projekt fortsätter att röna stor uppmärksamhet, både nationellt och internationellt. Efter att ha tagit emot en Grammis 2015 för Allan Pettersson Symfoni nr 9, är det ett styrkebevis för orkestern att på nytt bli nominerad, nu för trettonde symfonin. Det ingjuter energi i projektet, säger Karin Veres.

(Nästa inspelning som står på tur är Symfoni nr 14. Publiken fick en försmak av den genom konserten i november.)

 

Hommage vol 2
Hyllad uppföljare. Sven-Bertil Taube med Hommage 2.

 

Man ändrar inte gärna på ett vinnande koncept. Det var ju Norrköpings symfoniorkester som spelade in förra årets Grammisvinnare Hommage med Sven-Bertil Taube. Vilket ledde till en extrainsatt konsert i orkesterns generalprogram i våras. Och till ännu en skivinspelning, ett uppdrag från skivbolaget Universal Music. I år har Hommage 2 spelats in, kommit ut, hyllats – och nominerats i kategorin ”Årets folkmusik/visa”.

– Vi är också mycket stolta och glada över att vi även denna gång fick vara med och spela in ett album med Sven-Bertil Taube, kommenterar Karin Veres.

Om det blir 3, 2 1 eller inte någon Grammis alls för Norrköpings symfoniorkester återstår att se. Fem nomineringar görs i varje kategori. I år hålls Grammisgalan på Cirkus i Stockhom den 24 februari. Med Petter som programledare, den där killen som gjorde den blixtrande katastrofspelningen med SON på Bråvallafestivalen sommaren 2014. Det gick så mycket bättre för dem nu i oktober i De Geerhallen.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GRAMMISNOMINERINGAR

Norrköpings symfoniorkester 2015 (inför Grammis 2016)

12 sånger om månaderna
Nominerad till Årets barnalbum

Allan Pettersson Symphony No 13
Nominerad till Årets klassiska

Hommage vol 2
Nominerad till Årets folkmusik/visa

LÄNKAR
Grammis hemsida nominerade
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Vilken revansch – Det går bra nu, Petter! recension Kultursidan.nu 17/10 2015
SON spelar in Allan Petterssons nr 13 reportage Kultursidan.nu 15/1 2015
SON och Ayla uruppför ny musik för barn reportage Kultursidan.nu 7/5 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.