• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

På besök i Joanne Hoffstens konstateljé

Mama Takes a Walk
Mama Takes a Walk. Joanne Hoffsten förhöjer ofta sina verk med guldfärg.

 

Allt handlar egentligen om kärlek

 

Konstnären Joanne Hoffsten rör om i den svenska grytan av allt lagom. Mixed media är genrebeteckningen som i konstnärens fall rymmer skateboardar, resväskor och ikoner i målning, collage och fantasifulla skulpturer. Romantik är ett genomgående tema. Hon tar ställning och uttrycker sina ståndpunkter med bilder, symboler och Madonnan.

Mest känd hos Linköpingsborna är hon kanske för sitt verk Den gyllene kärlekspaviljongen i Linköpings trädgårdsförening. Placerad på en ö i mitten av parken är den en mötesplats för alla åldrar. Här ska par även kunna gifta sig.

Joanne Hoffsten har förutom i Sverige ställt ut i USA, Sydafrika och flera länder i Europa. I år har hon bland annat ställt ut på Skådebanan hemma i Linköping och på Edsviks konsthall i Sollentuna. Just nu är hon aktuell i Man måste faktiskt älska, Virserums Konsthalls stora sommar-höst-utställning, som sträcker sig in i december.

 

Joanne Hoffsten – Kiss Me
Kiss Me. Gröna kyssar i en boll.

 

Det är med stor nyfikenhet som jag kliver in i Joanne Hoffstens ateljé ovanför Skylten i Linköping. Den är stor med många fönster och måste vara inspirerande för en konstnär i hennes klass. Rummen är fyllda med både stora och små prylar som Joanne använder i sitt skapande.

Joanne är rättfram och går rakt på sak i sin konst i vilken hon arbetar med olika tekniker som målning, collage och skulpturer.

Kanske är det hennes bakgrund med uppväxt i Buffalo i USA som spelar in. Nära Buffalo ligger Niagara Falls och hon har låtit sig inspireras av alla romantiska par som rest dit för att gifta sig.

– Jag gillar Sverige, landet lagom. I USA hade jag haft det svårare att slå igenom som konstnär än i Sverige där toleransen är större, berättar Joanne Hoffsten.

Joannes verk är en hyllning till kärleken och dess helande kraft. Verket Kiss Me består av omkring ett hundra härligt utformande läppar som bildar en boll, den är grön. (I Virserums Konsthall hänger en liknande fast röd.) Alla vill prata med varandra, kanske på Facebook, och det leder till kärlek av olika former, menar konstnären.

– När allt kommer till kritan så handlar allt egentligen om kärleken. Den är drivkraften hos människan, säger Joanne Hoffsten.

Men allt är inte enkelt. Silence of Abuse, fotografier fästa på gyllene skateboard, visar människor som har problem. Många blir offer för situationen. Det har hänt något otäckt som gjort att de fastnat i ett uttryck.

 

Joanne Hoffsten med Fashion Victim
Joanne Hoffsten tar ställning mot dagens kroppsideal i verket Fashion Victim, som ryms i en uppslagen resväska.

 

Nytt för Joanne just nu är resväskor, som berättar en historia eller gör ett upprop. En dag ropade hon in en resväska på auktion, det visade sig var inte mindre än sju stycken och det gav henne inspiration.

– Jag har flyttat en del i mitt liv och på så sätt är resväskan en symbol för mina erfarenheter som jag samlat på mig, berättar Joanne Hoffsten.

I verket Fashion Victim, i en av resväskorna, tar hon just ställning mot våra i dag skeva kroppsideal. Verket visar mulliga damer från 1930-, 1940-talet och ett av dagens offer för anorexia.

– Många ideal i dag skapar problem för oss. Jag vill genom min konst påverka världen till det bättre genom att ta ställning, säger Joanne Hoffsten.

Joannes förhållande som katolik i katolska kyrkan är ambivalent. Samtidigt som hon hyllar ifrågasätter hon den. Hon vill befria kvinnan från den underordnade roll i som hon har i dag.

Hennes verk liknar ikoner med ett djup och inramning. Det är symboler, kors och bilder som påminner om Madonnan.

Text och foto: Per Oddman

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR
Joanne Hoffsten hemsida
Virserums konsthall hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.