• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Caroline Färnström på Galleri Kronan

Caroline Färnström
Konstnären Caroline Färnström, Linköping, ställer ut på Galleri Kronan.

 

En byggare i färg och form

 

Behändiga små byggbitar kan nu ses på Galleri Kronans väggar. Det är Caroline Färnström som visar målningar, foton, figuriner men också monotypier och små korta animerade filmer i en – också liten – fotoram.

– Jag har mest hållit på med grafik men valde målningarna här, säger Caroline Färnström och förklarar att monotypierna är som målningar.

Färgskalan är mestadels dov, särskilt i målningarna, vilket gör att kvadraterna av pannå lätt låter sig kombineras till triptyker eller polyptyker med fyra eller ändå fler byggstenar. För det är så hon väljer att se dem, som byggmaterial hon prövar om och om igen till dess hon blir nöjd. Hon bygger med blick för färg och form, men väl sammansatta bygger de en rebus för betraktaren att lösa på egen hand.

Motivkretsen handlar om kvinnogestalter, djur och närbilder i vardagen. En och annan balettkjol som röjer minnen av barndomens disciplinerade träning vid Operans balettelevskola. Bakgrunden antyder ofta ett landskap eller är, ännu oftare, utan motivdetaljer även om man anar lager från tidigare målningar under den skrapade ytan. Målningsstilen är ruffig, grov – jag associerar till Ulf Lundqvist.

– Det är bilder jag sett, natur och situationer som blandar ihop sig i huvudet, säger konstnären och tillägger: Man är inte så fri som man kan tro.

Här, i galleriets stora rum står en kartong med ytterligare bilder. De spatiösa ytorna till trots fick de inte plats i utställningens urval och den som vill kan fynda väl så god konst att eventuellt kombinera till egna hemmet. Tanken är intressant: hur förhåller sig publiken till det icke-utvalda?

I ett fönster har små figuriner bosatt sig, jag anar klassiska förebilder, sådana som traderats inom konsten och folkkonsten.

– Jag älskar små porslinsfigurer, samlar på dem.

I det minsta rummet hänger bearbetade foton av natur, målningar och motiv som bara en kamera ser. Den digitala tekniken tillför också ett mått av humor, som när en ursprungligen målad flickgestalt på språng tycks rulla en jättelik perfekt svart boll.

Än mer teknik blir det i Kronans bakre rum där animerade filmer rullar i en fotoram. Filmerna hete sådant som Kjolen eller Sjön. Det ser så lätt ut när en tecknad figur hoppar i en sjö och dyker upp i ett badkar på bästa barnfilmsvis, men de flödande asscociationerna kräver naturligtvis disciplin och omständligt avfotografering.

Intressant är att se spåren av det omständliga arbetet när konstnären låter halvt bortsuddade streck synas kvar.

Här finns också monotypier i lite större format med en mer allvarlig tyngd i motivsvärtan. Vänner, Bärare och Välj om möjligt annan väg, jag ser också en film med samma titel.

– Ett tag hämtade jag titlar från skyltar från tåg och trafik. Jag tyckte de var spännande att tänka kring.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 3–8 september 2011
    Caroline Färnström

LÄNKAR
Caroline Färnström hemsida
Galleri Kronan hemsida

FLERA BILDER – KLICKA

Gallerivy 1

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.