• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bengtolle Oldinger, en 100-års jubilar på Galleri Sander

3
Färgglädje. I utställningen ingår även teckningar som ger kontrast till målningarna.

 

En ömsint bild av ett starkt konstnärskap

 

På Galleri Sander visas som höstens första utställning en jubileumsutställning över den numera avlidne konstnären Bengtolle Oldinger. I år skulle denne konstnär ha fyllt hundra år, och lagom till detta har sonen Anders och dottern Eva tillsammans med galleri Sander satt ihop en färgsprakande exposé över Oldingers konstnärskap.

Det är med stor kärleksfullhet och ömhet hela projektet arrangerats, det märks mycket väl. Tillhörande utställningen finns den omfattande katalogen Ett konstnärsliv i färg och glädje, där barnen berättar en levande historia om Oldinger som person och som konstnär.

Verken på Galleri Sander är livfulla med en kraftfull färgsättning. Bilderna står starka för sig själva, men hängningen är lyckad då verken tillåts korrespondera med varandra snarare än att slåss om uppmärksamheten. Anders Oldinger framhåller att han är mycket nöjd med gallerist Joakim Sanders sätt att komponera bilderna till en tilltalande helhet.

Flera av motiven som syns i utställningen kommer från fjälltrakterna runt Funäsdalen, där Bengtolle Oldninger spenderade många höstar i vännen Ragnar Johnssons ateljé. Oldinger härstammade från Åmål, men spenderade stora delar av sitt liv och sin karriär på resande fot. 1953 flyttade hela familjen under ett års tid till Gran Canaria och där kom många tavlor att målas, varav en del finns representerade på denna utställning.

Bengtolle Oldinger reste även både till Orienten och Medelhavsområdet för att måla, och måhända är det dessa vistelser som slår igenom i de starka färgklangerna. De expressiva färgexplosionerna  påminner också så smått om Göteborgskoloristernas uttrycksfulla koloriter.

Längst bak i galleriet finns också ett antal små teckningar som visar på att Oldinger inte bara var en duktig målare, utan också en mycket skicklig tecknare. Teckningarnas sköra skarphet står sig bra mot målningarnas fylliga färganvändning, och det tycks som om det är i ytterligheterna hans verk blir allra bäst.

Utställningen, som med största fördel ses tillsammans med den välgjorda katalogen, är ett ömsint och vackert minnesmärke av ett starkt konstnärskap.

Text: Karolina Nilsson
Foto: David Torell

 

  • GALLERI SANDER Norrköping

  • 3 september till 17 september 2011
    Bengtolle Oldinger
    Måleri, teckning

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

LÄNKAR

Galleri Sander, Norrköping

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.