• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sven och Siw roade fullsatt Folkets Hus (recension)

Aftonens ämne KÄRLEK
En hyllning till landsbygden. I Öle Döle By bor Lillebror och Lillemor, två högenergiska åldringar som är lite för mycket för vad hans utbrända dotter orkar med.

 

Wollter väldigt rolig och nästan lite hudlös

 

Det blev varmt i salongen på mer än ett sätt. Turnerande Riksteatern kommer till Valdemarsviks Folkets Hus med pjäsen Aftonens ämne KÄRLEK och det är utsålt till sista stol.

Affischnamn är Sven Wollter som tillsammans med Siw Malmkvist beträder scen. Denna smått osannolika duo har vid sin sida skådespelerskan Camilla Larsson, som spelar Lillebrors, alltså Sven Wollters dotter. Hon har som det så vackert heter gått in i väggen. För att vila upp sig och för att umgås med sin åldrande fader har hon köpt en stuga i Öle Döle By.

In i handlingen stiger ganska omgående grannen, Lillemor spelad av Siw Malmkvist, även hon till åldern kommen, men inte mindre passionerad för det. Det är två högenergiska åldringar som intar stuga och scen och det är mycket enerverande för den utbrända dottern som bara vill sitta i yogaposition och blicka inåt för att återfå sina krafter. Igenkänningsfaktorn är hög.

 

Aftonens ämne KÄRLEK
Älghuvudet berättar om både plats och tid. Siw Malmkvist, Sven Wollter och Camilla Nilsson ger sitt yttersta för publiken.

 

Det är ordlekar och roliga namn och allt utspelar sig långt ute i obygden med hembygdsföreningar, älghuvuden och lottförsäljning på agendan. Som titeln anger handlar det om kärlek och passion och kanske rätten till den hur gammal man än är. Efter en något stapplande öppning tar det sig och skådespelartrion där framme på scenen hittar ton och tempo. Det gör inget. Vi är i Valdemarsviks Folkets Hus som inte ens är ett Folkets hus längre. Det får vara lite som det är. Och det är folkligt och ganska publikfriande.

Att tre skådespelare, varav två oerhört folkkära artister, åtminstone för den äldre generationen, överhuvudtaget bemödat sig om att åka på turné och ge sitt yttersta är faktiskt lite rörande. En hyllning till publiken på något vis och förstås ett tecken på att de tycker att det här med teater är väldigt roligt.

Det är ingen uddlös pjäs, nej då hade vi väl inte sett Sven Wollter i en av huvudrollerna. Den sparkar hej vilt mot nutiden, mot stress och döende hembygdsföreningar samtidigt som den omfamnar den tidlösa kärleken och det eviga och ibland otacksamma ideella engagemanget.

Sven Wollter ramlar omkring på scenen. Han är väldigt rolig och nästan lite hudlös och när han nästan dör i pjäsen blir man lite rädd att han ska dö på riktigt. Camilla Nilsson gestaltar kompetent den utmattade och utbrända vuxna dottern och matchar gott och väl de två giganterna hon spelar med.

För Siw Malmkvist är i all sin enkelhet en sorts gigant, sångerska och artist från Lilla Landskrona, vars storhetstid inföll ungefär samtidigt som jag växte upp. Hennes tajming ökar det komiska trycket ytterligare några snäpp och det är stundtals inte så lite roligt och publiken skrattar högt och glatt.

 

Aftonens ämne KÄRLEK
Kärleken är till för alla, oavsett ålder.

 

Efter pjäsen stiger ordföranden i Valdemarsviks teaterförening upp till, vad som tycks, den nästan lite generade skådespelartrion. Kanske visste de inte att de var så väldigt älskade i Valdemarsvik? Teaterföreningen berättar att det inte varit utsålt sedan förra gången Sven Wollter var här. Det var för sexton eller sjutton år sedan.

Det säger en del om Sven Wollter och det säger en del om Valdemarsvik, som uppenbarligen gått man ur huse för att se ett farsartat kammarspel om och för landsbygden.

Jag har svårt att se hur pjäsen skulle ge samma genklang i en storstad. Men jag kan ha fel. Själv hade jag inte ens förstått skämten om hembygdsföreningen och älghuvudet om jag inte vistats i obygden så förbaskat länge nu. Vilket i sin tur säger något om sakernas tillstånd, i en tynande landsbygd, som de som aldrig vistas här inte riktigt kan eller kanske vill förstå.

Text: Boel Zetterman
Foto: Carl Thorborg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FOLKETS HUS Valdemarsvik

21 oktober 2015
Aftonens ämne KÄRLEK

av Ylva Lööf
Regi: Karl Seldahl
Scenografi: Helena Uggla
Ljussättning: Claes Aller
Produktion: Riksteatern

SKÅDESPELARE
Sven Wollter, Siw Malmkvist och Camilla Larsson

LÄNKAR
Valdemarsviks Riksteaterförening hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.