• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteaterns nya port öppnar för mord

En doft av död med Kvartersteatern
Tripp, trapp, trull. Halva ensemblen till mordgåtan En doft av död som Kvartersteatern spelar den kommande helgen. Samtidigt invigs nya entrén med trappan som leder rakt ner i teaterrummet.

 

Konstiga karaktärer som i Twin Peaks

 

Det ska vara lagom läskigt till Halloween. Kvartersteatern har skrämt sin publik så här års så länge att det blivit en tradition. Mordgåtan En doft av död utspelas i Edsberga, en avlägsen håla i Norrlands inland. Samtidigt gör Kvartersteaterns nya entré det, entré alltså.

Entrén först – verksamhetsledaren Frida Nyström öppnar porten ut mot Bråddgatan. Här ska publiken komma in till Tredje kammaren direkt från gatan, några tiotal meter ovanför stora publikentrén till Teater Bråddgatan 34. Den enkla utrymningsväg som fanns tidigare har blivit en bred port med två dörrblad. Innanför leder trappan ned direkt till teaterrummet. Det ger en känsla av klassisk källarteaterstämning à la 1950-tal.

– Vi saknar skylt och lite detaljer, som ska komma på plats, annars känns det som att scenen är komplett, säger Frida Nyström som presenterade den ombyggda scenen vid årsskiftet.

 

Ny entré, Frida Nyström
Frida Nyström tar emot. Ny entré till Kvartersteaterns egen scen på Teater Bråddgatan 34.

 

Men nu ska blodet droppa i mordgåtan En doft av död, med titel som andas Agatha Christie. Några av invånarna i den lilla byn tar emot i Tredje kammaren, först och främst Karl-Johan Stendal, ordförande i byföreningen.

– Ja, det är ju jag som äger byn, säger Peter Mattsson utan en droppe blygsamhet i rösten.

Det är nämligen han som spelar ordförande/ägaren Stendal. Två kvinnor i sobra dräkter är på plats, Tindra Vainio och Stina Almborg spelar styrelseledamöter; viktiga roller låter de förstå.

Två vanliga bybor har också slutit upp, gestaltade av Kajsa Rydén och Eva Moberg. Kajsa Rydén har spelat med i alla Kvartersteaterns Halloweenuppsättningar, detta är den tredje. Eva Moberg är ny i detta sammanhang. Hon har spelat med i Chopp Events sommarteaterföreställningar i flera år, i musikaler på Arbis och även i en mordgåta på Grand Hotell förra vintern.

– Det är lite moraliska frågor och så Jantelagen, beskriver Eva Moberg innehållet utan att avslöja några detaljer utöver att hon som privatperson är mer en cowboytjej än förtjust i Monika Malmbergs kknallröda ärmlösa aftonblåsa.

 

Stina Almborg
Damig. Harriet Gunnarsson ingår i byföreningens styrelse. I rollen Stina Almborg.

 

– Jag tänkte mer på en Sherlock Holmes-historia men Anna Nygren som skrivit manus ville ha ett styrelsemöte, berättar Frida Nyström som regisserar uppsättningen. Vi gillar Twin Peaks båda två och alla karaktärer är lite konstiga som de är i tv-serien.

Många i publiken har redan bekantat sig med Edsbergas invånare. Frida Nyström har nämligen lagt upp ett rollporträtt i taget på Facebook. Var och en av karaktärerna presenteras i ord och bild. Under de sista veckorna före premiären har det kommit ny information hela tiden. Ett marknadsföringsknep som Frida såg Kalbo kultur använda sig av inför sommarens folklustspel. Men det är mer än bara PR menar hon.

– Det passar den här uppsättningen bra där publiken ska gissa vem som är mördaren, då kan de lära känna rollerna tidigt.

De lagom mystiska presentationerna som avslutas med något i stil med ”Men inte kan väl han vara mördaren? Eller? Ett gott råd är att vara på din vakt om han försöker bjuda dig på kaffe…” Vissa lär redan ha spekulerat i vem som är den skyldige till mord som ännu inte begåtts.

Premiär 29 oktober, fem föreställningar på fyra dagar är inbokade. Några få platser finns ännu kvar. Det blir inte fler föreställningar? Njae…

– De dör ju hela tiden, konstaterar Karl-Johan Stendahl/Peter Mattsson.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 oktober – 1 november 2015
En doft av död

Mordgåta
Manus: Anna Nygren
Regi: Frida Nyström
Regiassistent: Teodor Fredriksson
Prod: Kvartersteatern

SKÅDESPELARE
Daniel Blomberg, Kajsa Rydén, Zanna Kristensson-Ring
Eva Moberg, Karin Nilsson, Stina Almborg,
Erik Andersson, Wilma Pihl, Nicole Togan
Peter Mattsson, Astrid Joelsson, Tindra Vainio

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kvartersteaterns nya port öppnar för mord

  1. Pingback: Mördande familjär charm i En doft av död (recension) | KULTURSIDAN.nu