• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ting i trä med tradition från Misterhult

Serveringsbord av Toshi Tanaka
Funktionellt. Serveringsbordet gjort i ask av Toshi Tanaka har en värmetålig avställningsyta i handgjort kakel. Smörknivarna är gjorda i körsbär, björk och valnöt.

 

Sparsmakat hantverk för generationer

 

Möbler och små ting. I kulturbutiken Popsis pop up-galleri går utställningen Gissa vilket träslag in på ärevarvet, den är förlängd en vecka. Två möbelsnickare från Misterhult står för traditionellt och framförallt sparsmakat hantverk när det är som bäst.

Det sammanfaller väl i tiden med den stora Chambertutställningen på Konstmuseet men Linda Moberg har inte gjort den kopplingen.

– Och ändå älskar jag Chamberts möbler, säger Linda Moberg och berättar hur hon som ung vid flera tillfällen besökte Chamberts kontor med sin arbetsgivares hyresinbetalning.

 

Pilleraskar i masurbjörk och körsbär
Skjutlock. Pilleraskar i masurbjörk och körsbär.

 

Misterhult är framförallt känt för sin skärgård, på landbacken ligger orten halvvägs mellan Västervik och Oskarshamn. En gång låg här en möbelfabrik, från den tiden folk beställde hela möblemang i samma stil, alltså innan Ikea öppnade portarna för platta paket för hemskruvning.

Två möbelsnickare har stannat fabriksklockan och ställt in den på tidlöshet. Gösta Brusell är den som står närmast allmogetraditionen – han gör också inredningssnickeri. Toshi Tanaka, utbildad på Stenebyskolan i Dalsland, står för en än mer stram tradition där han sammanfogar utsökt japansk enkelhet med svenskt modernism från mitten av förra seklet. Det är främst den senares verk som visas på Popsi.

Gissa vilket träslag – Toshi Tanakas nakna trähantverk låter utställningen göra skäl för namnet. Ljus björk, livfull masurbjörk, röd körsbär eller mörk valnöt visar upp sig i några få möbler, än mer i lövtunna svarvade skålar, utmanande askar och flerfärgade brickor.

Stilrena smörknivar ligger på parad på ett serveringsbord som fått en värmetålig avställningsyta i handgjort kakel. Linda Moberg berättar att en pulpet såldes och hämtades direkt när utställningen öppnades.

Ett litet snurrbord skulle lika gärna kunna kallas snurrhylla, några böcker har ställts in demonstrativt. En (lövsågad?) kvist smyckar ena sidan, från en gren hänger en spindel. Finaste konsthantverk.

 

Stol av Gösta Brusell
Njut av detaljerna. Stol av Gösta Brusell.

 

Gösta Brusells bidrag hos Popsi är främst en nätt liten stol, målad i grått med svart sits. Det är detaljerna som gör den, såväl rygg som sits är nästan omärkligt rundade. Ryggens bakåtblickande utsmyckning med överstycke med karaktär. De fyra tvärslåarna ger de avsmalnade (rokokoantydda) benen extra stabilitet – hantverk gjort för att hålla för generationer.

Jag söker på nätet. De har ingen hemsida, en gammal broschyr om Misterhultsbygden är det bästa förutom en bild inför en lokal konstrunda.

Att många inte förstår sig på kvalitet visar slutresultatet från en nätauktion 2014. Någon kammade hem en köksmöbel med slagbord och stolar av Gösta Brusell för några hundralappar. Bara att gratulera, det borde vara värt det mångdubbla även i begagnat skick.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

POPSI Norrköping

26 september – 31 oktober 2015
Gissa vilket träslag

Svenskt möbelsnickeri och trähantverk
av Toshi Tanaka och Gösta Brusell
Misterhults Möbelfabrik

LÄNKAR
Popsi hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.