• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mördande familjär charm i En doft av död (recension)

Wikman
Hur långt kan en gå i kärlekens namn? Erik Andersson i rollen som den något instabila Wikman.

 

…inte en aning om vem mördaren kan vara

 

Någon har dött och nu är det upp till byborna att lista ut vem mördaren är. Höstmysigt, spännande och underhållande när Kvartersteatern sätter upp årets halloweenföreställning: En doft av död – en mordgåta.

Redan när vi går in till våra platser välkomnas vi av byborna – med ordförande Stendal i spetsen – som är måna om att vi ska ta för oss av kaffe och bulle. De är hjärtliga och en familjär klang slås an. Att sitta i ett byamöte kan tänkas vara ett nödvändigt ont som många gärna undviker, men här sitter vi nu och betraktar de många olika karaktärerna på scenen. Allting verkar vara precis som det ska i den lilla orten Edsberga.

 

En doft av död
Ordförande Stendal (spelad av Peter Mattsson) tar emot. Styrelsemedlemmar och vanliga/ovanliga bybor sitter uppradade i kommunalhuset.

 

Från det utgångsläget så lär vi efter hand känna de olika karaktärernas historier och deras eventuella motiv till att begå mordet. Är det hon där i hörnet som skrattar så mycket? Eller kanske han som har lite för välpolerade skor? Det hela blir till ett pussel där varje bit påverkar de andra för att skapa en större helhetsbild.

Utan att avslöja för mycket kan det sägas att jag i varje fall inte hade en aning vem jag skulle tro var mördaren när slutet började nalkas. Andra verkade ha bättre koll och det om något är frustrerande.

Den genomtänkta scenografin för tankarna till en herrgård med sina sneda tavlor. Samtidigt har vi klassiska affischer – med motiv som Marilyn Monroe – vilka ger den där känslan av att vi faktiskt sitter på landsbygden i Norrlands inland. Små detaljer som skaver mot varandra förhöjer skavandet i en. Någonting är fel.

Genom hela berättelsen ser vi hur manusförfattaren Anna Nygren väver in aspekten av makt. När förlorar någon sin makt och hur påverkar det dynamiken i byalaget? Makten är flytande, utmanas och vävs ut på bredden snarare än höjden. Hur påverkar klass och kön trovärdigheten när ett försvarstal ska hållas.

Som Kvartersteaterns namn antyder så är detta en amatörteatergrupp. Skådespeleriet är charmigt och trots att det är så många skådespelare på scenen blir det aldrig rörigt. Ibland kommer känslostormar en aning omotiverat, men när en vant sig vid formen så finns det ögonblick som får en att dra ordentligt efter andan.

Inspirationen från Twin Peaks märks; ingen karaktär saknar en galen sida. Obehagligast måste ändå vara Astrid Joelsson i rollen som rörmokaren Berit Johansson. Endast ett fåtal repliker, men ett skratt som gör att det går kalla kårar längs ryggraden.

Eftersom premiären även är en invigning av den nya ingången till scenen Tredje kammaren bjuds publiken efteråt in att fira. Alkoholfritt bubbel och Kvartersteaterns ordförande Sebastian Bergström visar ett bildspel över Kvartersteaterns verksamhet.

Över lag en lyckad premiär av årets Halloweenuppsättning och den nya entrén. Nu måste vi bara vänta ett år på nästa års föreställning.

Text och foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 oktober – 1 november 2015
En doft av död

Mordgåta
Manus: Anna Nygren
Regi: Frida Nyström
Regiassistent: Teodor Fredriksson
Prod: Kvartersteatern

SKÅDESPELARE
Daniel Blomberg, Kajsa Rydén, Zanna Kristensson-Ring
Eva Moberg, Karin Nilsson, Stina Almborg,
Erik Andersson, Wilma Pihl, Nicole Togan
Peter Mattsson, Astrid Joelsson, Tindra Vainio

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang
Kvartersteatern nya port öppnar för mord reportage Kultursidan.nu 27/10 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.