• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Annan musik firade med kora och piano (recension)

Alagi M'Bye
Håller du händerna så här när du spelar? Intresset var stort för koramästaren Alagi M’Byes instrument efter konserten.

 

Drömska toner flöt mellan strängarna

 

Traditionell musik från Västafrika gifter sig fint med fri jazz. Föreningen Annan musik firade sina 20 år med koramästaren Alagi M ́Bye och jazzpianisten Arne Forsén, som spelat ihop under minst tio av åren. Musiken flöt mellan strängarna.

Koramästaren Alagi M’Bye är en griot, en sådan musiker och historieberättare som ansvarar för att föra folkets traditioner och historia vidare från en generation till nästa. I hemlandet Gambia kallas det Jali. Sedan ungdomen har han då och då turnerat i Skandinavien och knutit kontakter, han har exempelvis spelat med Ale Möller.

Som ansvarig för stora delar av sin kultur har han lyckats få till ett samarbete med Svenskt visarkiv, 6.000 bandinspelningar av västafrikansk musik som gjorts från 1940-talet och framåt har bevarats till eftervärlden i digital form. Han undervisar också och försöker även förmedla hemlandets kultur till unga landsmän i förskingringen.

 

Kora har dubbla stränguppsättningar, en för var hand
Koran har dubbla stränguppsättningar, en för var hand. Pinnarna kan användas för att slå på.

 

En god vän är jazzpianisten Arne Forsén. Tillsammans reser de två nu på en turné som hittills sträckt sig från Gällivare till Ystad under två månaders tid. Deras konsert lockar en ovanligt stor publik till Konstmuseets aula Harlekinen, arrangerande Föreningen Annan Musik firar 20-årsjubileum.

Koran är en harpa med dubbla strängar som reser sig från ett dubbelsidigt stall, en uppsättning för höger hand och en för vänster hand. Resonanslådan är gjord av kohud som spänts över en stor kalebasshalva. Två stadiga pinnar vid sidan om den höga halsen har både en funktion för slagverk och för fasthållning. Koran hålls i knät med strängarna vända mot musikern.

Alagi M’Byes grund är den traditionella västafrikanska musiken. Melodierna är unisona, ackord finns inte – stämsång är en västerländsk uppfinning – men från korans strängar flödar toner som vatten i en bäck. Det gifter sig väl med Arne Forséns frijazz på flygeln som inte heller den fastnar i vanliga tonarter.

Det är så tätt att diskanttonerna från de två instrumenten ibland glider in i varandra i en meditativ ström. Så bryts stämningen av unisona anslag, melodin, för att sedan glida iväg igen.

 

Koramästare Alagi M'Bye
En berättare. Alagi M’Byes musik bygger på traditionell grund.

 

Alagi M’Bye sjunger, han har ju berättelser att förmedla. Sångerna är hämtade från föregångarna och någon har han skrivit själv. Eftersom publikens kunskap i språket mandinka är begränsad får vi korta förklaringar – till alla arbetande kvinnor i världen – om Kungsberga. Rösten är har en anstrykning av den traditionella halsspänning som förstärker och når ut. Melodierna startar gärna i en attack uppifrån och glider ner.

Banile är skriven av en kvinnlig tonsättare som skrev sången till försvar för kvinnors rätt att själva bestämma över sina liv. Publiken vaggas in i de svävande rytmerna, men väcks av hårda slag på korans rytmpinnar och resonanskroppen.

Musikerna gör var sin sololåt. M’Bye byter till sin andra kora – jag tror att den har en annan stämning – och ökar tempot. Forsén levererar basisten och kompositören Kurt Lindgrens Vinterdag med sol 2 – svensk melankoli i en egen skala. Han växlar mellan att slå på tangenterna och dämpa strängar i flygelns låda. Konstmuseets flygel är van, den har varit med om mycket genom åren.

 

Arne Forsén spelade piano både på tangenter och direkt på strängarna
Under locket. Arne Forsén spelade piano både på tangenter och direkt på strängarna.

 

Sedan flyter floden igen, drömsk. Som löven i en vårbäck eller vindilar över ett fält. Någon gång dansar den i ¾-takt. Det är bara att blunda och flyta med.

Föreningen Annan musik arrangerar konserter inom samtidsmusik, jazz och improviserad musik. I denna konsert rymdes allt detta och mer därtill.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

KONSTMUSEET Norrköping

24 oktober 2015
Västafrika möter Jazz!

Jubileumskonsert
Alagi M ́Bye och Arne Forsén
Kora och sång respektive piano
Arr: Föreningen Annan Musik
Publik: ca 35

PROGRAM
Yarabi
Musolo
Konkoba
Banile
Vinterdag med sol 2
Mama Africa
Museyant
M’Bite
m.fl.

LÄNKAR
Alagi M’Bye och Arne Forsén info YouTube1 YouTube 2
Kora Wikipedia
Föreningen Annan Musik hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.