• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Äntligen klart för Bröllopsresans premiär

Johan Celander
– Verkligheten kliver upp på scenen. Teaterchefen Johan Celander ser fram emot dokumentärteatern Bröllopsresan. Till vänster skymtar skådespelaren Peter Sundberg, som varit projektledare.

 

”Tar tempen på humanismen i vår tid”

 

Kanske mer kaos än stabilitet. Den uppskjutna premiären av Östgötateaterns dokumentärteaterprojekt Bröllopsresan visar att det inte varit helt lätt att koka ner 100-tals intervjuer med tiggande EU-migranter och ”svennar” till en pjäs.

Skådespelaren Peter Sundberg har i sin egenskap av initiativtagare och projektledare drivit på och även gjort en stor del av jobbet. Nu på lördag 7 november är det äntligen dags för premiär efter att den har skjutits på två gånger.

Det här med ”kaos och stabilitet” är något teaterchefen Johan Celander sade redan i augusti i samband med presentationen av generalprogrammet för spelåret. ”Stabilitet och kaos är förutsättningen för att skapa” förklarade han då och tänkte på de många formella och ändå fler informella möten och diskussioner som leder till ett förhoppningsvis välblandat teaterutbud.

– Varje gång söker vi nå miraklet att verkligheten kliver upp på scenen, sade Johan Celander vid förra veckans pressträff när Bröllopsresan presenterades.

 

Bröllopsresan
Under järnvägsbron. Christian Zell är en godlynt spelevink, Sven Angleflod ser ut att frysa.

 

12 skådespelare som ska gestalta 50 roller, två regissörer och en positiv förväntan i luften. Den församlade pressen får se en scen som utspelas under järnvägsbron i Linköping. När tågen rullar på spåren omöjliggörs allt samtal.

Christian Zell är en godlynt spelevink, Sven Angleflod ser ut att frysa. Aktörerna spelar inte bara fattiga personer från det forna Östeuropa, en skådespelare med filmkamera spelar ungefär sig själv – en skådespelare med filmkamera.

För det här är Östgötateaterns eget projekt, skådespelarna har själva jobbat fram bakgrundsmaterialet. Under det gångna året har de gjort hundratals intervjuer med tiggare, hjälparbetare, poliser, politiker och östgötar.

– Ända sedan jag spelade med i Malmöiter i Malmö för 10 år sedan har jag velat göra något liknande här, berättar Peter Sundberg när han lämnat den eländiga tillvaron under järnvägsbron på Stora teaterns scen.

Den första idén om hur det känns av att vara bosatt i Norrköping föll, dramatiken sjönk med kommuninvånarnas stigande självförtroende. Teaterprojektet Gyllene Draken, i samarbete med Fria teatern i Högdalen i Stockholm för ett par år sedan, satte honom på ett nytt spår.

I Storstockholms ytterområden förekom ofta avhysningar av tillfälliga boplatser. Ylva Julén, som skrivit Bröllopsresans manus och även är en av de två regissörerna, bodde granne med ett husvagnsläger. Det började som ett samtal. Det blev en teateridé, som Peter Sundberg tog med till repertoarrådet på Östgötateatern.

Men vad skulle det bli för slags teater? Något på Teatervinden? Till slut, efter mycket stötande och blötande med kollegorna landade det i dokumentärteater i helaftonsföreställningens form.

Peter Sundberg och Ylva Julén drog igång intervjuarbetet i augusti 2014, kollegerna på teatern stack emellan när de hade möjlighet. De ”hängde mycket” i Linköping, dels under järnvägsbron och dels på hjälpverksamheten Crossroads men även på gatorna i Norrköping.

– Vi trädde in i en värld där det hände väldigt mycket, fick höra hisnande saker.

 

Ylva Julén och Gabriela Diia
– Ett försök att stoppa in en större verklighet, sade manusförfattaren och regissören Ylva Julén, till vänster, som säger sig ha ”kondenserat” hundratals intervjuer till ett manus. Gabriela Diia, till höger, spelar med föreställningen som delvis handlar om henne själv, men hon spelar andra roller än sin egen.

 

Ylva Julen tog huvudansvaret för intervjuerna med tiggarna, mest bulgarer och rumäner varav många är romer. Peter Sundberg ansvarade främst för östgötarna, ”poliser, politiker och vanliga svennar”. Han vet nu att det finns mellan femtusen och tiotusen tiggare i Sverige, i Rumänien lever en miljon i utanförskap och kanske lika många i Bulgarien, människor som inte anses höra till i sitt eget land.

Under pressträffen berättar Ylva Julén och Peter Sundberg om skådespelarnas besök i Rumänien. 15 mil från huvudstaden Bukarest finns en dal, där det mest bor romer. Men dalen finns inte med på landets officiella kartor. Där mötte de en fattigdom som var svår att ta till sig men också en värme.

Det är Ylva Julén som också har ansvar för att rollfigurernas autencitet bevaras, det här är en dokumentär pjäs, inte en fiktion.

När ensemblen mötte Marian och Gabriela Diia i ett soppkök förstod de att de funnit sin berättelse. Ett nygift par från Rumänien som arbetade i Italien när den ekonomiska krisen kom och de blev uppsagda. Valet föll på Sverige och Stockholm men bilresan tog slut när motorn gick sönder. De blev tiggare på en kudde utanför en livsmedelsbutik men mer än så, Gabriela Diia blev en lysande centralgestalt i gruppen.

– Vi vill ta tempen på hur det står till med humanismen i vår tid. Det här är svaret, säger Peter Sundberg och fortsätter:

– Jag är starkt berörd av dem som har det så svårt men också av deras mänskliga resning. De har värme, värdighet och humor. Att under omänskliga förhållanden göra sig själv till människa. Där finns det hopp!

Finns det hopp om oss också? undrar jag som handlar det ”mina” behöver och lagt mig till med vanan att runda av vid inköp så att jag alltid har lite kontanter i fickan.

– Ja det gör det. Det växer fram förståelse, värme och respekt, svarar Peter Sundberg.

Självklart är alla som intervjuats inbjudna att se föreställningen. Om de är kvar i Sverige.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STORA TEATERN Norrköping

7–22 november 2015
Bröllopsresan

av Ylva Julén
Dokumentär insamling: Ylva Julén, Peter Sundberg, Bliss Lostiern och ensemblen
Regi: Ylva Julén och Johan Huldt
Projektledning och dramaturg: Peter Sundberg
Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
Biträdande scenograf: Paul Garbers
Koreografi: Leif Agrér
Ljusdesign: Linn Persson
Ljuddesign: Michael Andersson
Mask och peruk: Anna Andersson
Musikalisk ledning: Martin Freidlitz
Musiker: Marcho Marchev
Prod: Östgötateatern

SKÅDESPELARE
Peter Sundberg, Ali Sahimpor, Sven Angleflod,
Jesper Barkselius, Maria Granhagen
Eva Millberg, Karin Oscarsson, Luiza Stanescu
Gabriela Diia, Christian Zell, Magdalena Eshaya

samt

Leo Sundberg, Alva Turdén, Kerstin Eriksson och Marina Andersson

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida Facebook
Östgötateaterns spelår i gränslandet reportage Kultursidan.nu 26/8 2015
Gyllene Draken ett win-win-samarbete för Östgötateatern reportage Kultursidan.nu 4/4 2013

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Äntligen klart för Bröllopsresans premiär

  1. Pingback: Dokumentära Bröllopsresan stark succé (recension) | KULTURSIDAN.nu