• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Helle Bangs kontraster på Galleri Melefors

Helle Bang skulpterar
Huvudsaker. Helle Bang skulpterar porträtt av Skagenmålarna Michael Ancher och P.S. Krøyer.

 

Abstrakt måleri och figurativa skulpturer

 

Det är lätt att känna fatta tycke för Helle Bangs konst. Figurativa bronsskulpturer som vi kan spegla oss i med fantasi. Abstrakta målningar med naturmotiv med förstärkta färger och människor. Tillbaka till naturen vill de berätta för oss.

 

Helle Bang – Till Dans I
Till Dans I.

 

Oftast är det kvinnor som Helle Bang skulpterar. Hon vill gestalta den lilla flickan som finns kvar inom alla kvinnor livet igenom. Ibland för att behaga och ibland med sprittande lekfullhet. Det är smala, långa och vackra kroppar.

Ansikten visas som en spegel för betraktaren att reflektera i och begrunda sin egen själ.

– ”Vi spejler os i ethvert kunstværk.” Vi människor speglar oss i konstverk och varandra för att hitta en mening i livet, menar hon.

Det här gör Helle Bangs skulpturer så intressanta. Det är upp till betraktaren att avgöra vem gestalten är. Att sätta igång sin egen fantasi och sväva iväg i tanken.

En styrka i hennes konstnärskap är att det både består av abstrakta målningar och figurativa skulpturer. Det ger ytterligare en dimension och rymmer motsättningar som kittlar alla nerver och hjärnceller i kroppen.

– Jag lär mig från dessa båda uttryckssätten och skapar nya former som kommer fram i processen, berättar Helle Bang.

 

Helle Bang – Himmel och jord
Himmel och Jord

 

Hennes målningar är enkla att förstå men med lite eftertanke. Först ser jag flera färgfält som blir till en glad överraskning. Efter en stund framträder nämligen hav, sommarängar och människor. Hon överdriver färgerna något, vetefält är signalgula och Medelhavsblå svensk skärgård.

Jag förstår vad hon menar. Det är helt enkelt så bedårande vackert.

I tavlorna finns människor som vandrar omkring utan mening, mål och som inte lever i nuet. Betraktaren får avsluta verkens mening och det hjälper oss att drömma om ett bättre liv.

Text: Per Oddman
Foto: Nils Henrik Dam

GALLERI MELEFORS Linköping

7 – 21 november 2015
Helle Bang

Måleri och skulptur

LÄNKAR
Helle Bang hemsida
Galleri Melefors hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.