• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Gott & blandat i SON:s Önskekonsert (recension)

Anders Ekborg och Susanna Andersson
Önskeartister. Anders Ekborg och Susanna Andersson möttes till slut i duetten You and I ur Chess.

 

En av den svenska musikskattens pärlor

 

Hundratals önskningar blev en riktig musikfest med Norrköpings symfoniorkester på lördagseftermiddagen. Önskeartisten Anders Ekborg sjöng mest ur Chess men knöt också an till Dr Jekyll & Mr Hyde. Sopranen Susanna Andersson har en fantastisk röst och härligt utspel.

Gör Mozarts Klarinettkonsert livet lättare att leva?, en fråga SON:s egen Lars Paulsson gjorde sitt bästa att försöka besvara. Allt lett med entusiasm av dirigenten Christoffer Nobin som till slut avslöjade sig som IFK-fan.

Under några år under 2000-talets första decennium anordnade Norrköpings Symfoniorkester Önskekonserter i samarbete med Norrköpings Tidningar. De var mycket populära och folk presenterade allehanda musikval i sina önskningar. Man hade också gästartister – som exempel kan nämnas Helen Sjöholm som var med 2005 eller Sanna Nielsen och Sven-Bertil Taube som var med 2007.

Nu har NT tagit initiativet till att åter ta upp detta populära evenemang. Det är tydligt att norrköpingsborna har längtat efter denna festlighet och sedan symfoniorkesterns höstupptakt i Vasaparken i augusti har folk kunnat lämna in sina önskningar. Hundratals önskemål har kommit in.

 

Anders Ekborg
På plats. Anders Ekborg inledde för sin del med Where I Want To Be ur Chess.

 

Det blir en härlig blandning när publiken får bestämma vilken repertoar som ska framföras. Det blir helt enkelt en påse Gott & blandat: Populärmusik, operaarior, mycket musikal- och orkesterstycken, noga sammansatt och framfört av en orkester i världsklass. För kvällen leds orkestern av dirigenten Christoffer Nobin.

Hela anrättningen skulle ha presenterats av NT:s nöjesreporter, Sandra Wall, men hon hade åkt på någon illasinnad bacill varför i stället Richard Michelin – till vardags violinist i orkestern – tog över rollen som eftermiddagens presentatör. Han gjorde det med den äran. Årets sångsolister var Anders Ekborg och Susanna Andersson. Den sistnämnda var en ny bekantskap för mig, men en mycket trevlig sådan.

Men låt oss ta det från början. Festen inleds pampigt med Star Wars Suite av John Williams och därefter får vi skönsång av Anders Ekborg i en låt ur Chess Where I want to be. Ungersk dans nr 5 av Brahms följer därpå. Vi får veta att Brahms skrev 14 ungerska danser och arrangerade 3 själv. Den här är den mest populära.

Så kommer den nya bekantskapen Susanna Andersson, just nu aktuell på Folkoperan, och sjunger Puccinis Oh, mio babbino caro och oj… Hon har ju en fantastisk röst! Och jag är inte ensam om att tycka det hör jag att döma av viskande röster omkring mig.

Hebriderna av Mendelssohn är delvis pampig och vild, delvis ödesmättad och vacker. Detta stycke hade jag inte hört tidigare, men jag blev nyfiken av vad jag hörde och vill gärna lyssna på mer.

 

Lars Paulsson, klarinettsolist i Mozart
För att göra livet lättare att leva. SON:s klarinettist Lars Paulsson gjorde sitt yttersta för att uppfylla önskemålet om Mozarts Klarinettkonsert.

 

Klarinettisten Lars Paulsson, till vardags i SON:s klarinettstämma, äntrar scenen för att spela Mozart. Den oerhört vackra Klarinettkonsert, sats nr 2 adagio. Personen som önskat att denna skall framföras har gjort det med motiveringen att ”detta är musik som gör livet lättare att leva”. Det är så sant som det är sagt. Så oerhört vackert!

Anders Ekborg stod på Östgötateaterns scen i Dr Jekyll & Mr Hyde 1999. Nu kom han tillbaka i This Is The Moment – själva förvandlingsögonblicket.

Rossini skrev 39 operor, sen slutade han tvärt med musiken och började med matlagning i stället. Det höll han på med till han dog 78 år gammal. Detta är inte min kunskap, utan det är sådant som Richard Michelin berättar för oss innan Uvertyren till Wilhelm Tell får avsluta den första delen Man riktigt ser för sig hästarna som i flygande fläng galopperar över gröna fält. Härligt!

Om den första delen slutade pampigt, så börjar den andra minst lika pampigt med Sabeldans ur Gajane av Aram Chatjaturjan. Därefter gör Anders Ekborg sin version av vackra Gabriellas sång skriven av Stefan Nilsson. Detta blir kvällens första ”frysögonblick” även om jag något lite saknar kör i sammanhanget. Jag tänker att detta är också musik som gör livet lättare att leva.

Så blir det odödlig musik av Lars-Erik Larsson, nämligen Romans ur hans Pastoralsvit, en av den svenska musikskattens pärlor. Den är skriven i tre delar och vi får veta att den första delen är inspirerad av en dikt av Verner von Heidenstam, den andra – den som vi får höra – av dikten ”Siesta” av Oscar Levertin där man bland annat kan läsa ”nu är dagen övervunnen, liksom slagna kämpar stupa tvivel, hopp och tro”. Den tredje delen är inspirerad av en dikt av Karin Hede.

 

Susanna Andersson
Glittrande glad. Susanne Andersson sjunger med glänsande smycken och glimten i ögat.

 

Efter denna lilla utvikning kommer Östersundsfödda Susanne Andersson upp på scenen på nytt. Denna gång för att sjunga Glitter and be gay ur Candide. Hon sjunger den så oehört bra med glimten i ögat och med en röst som… åh så fantastiskt.

Beatles-overtyren som skall följa sedan blir endast lite She Loves You, och Richard Michelin blir lite överraskad över att det tar slut så abrupt, men det gör ingenting för snart blir det mer musikalmusik ur Chess. Duetten You and I med de båda gästartisterna och Anthem som Anders Ekborg framför NÄSTAN lika bra som Tommy Körberg brukar göra det. Här kommer mitt frysögonblick nummer två.

Så avslutas hela festtillställningen med Ravels Bolero. Och vilket slut, det kunde inte vara bättre. Instrument för instrument får ta ton tills allt når ett härligt crescendo.

 

Christoffer Nobin i IFK-mundering
Härliga IFK! Christoffer Nobin svidade snabbt om till guldlagets mundering.

 

Publiken vill ha mer, och jublet vet inga gränser när dirigenten Christoffer Nobin kommer in med IFK-tröja och halsduk om halsen och orkestern spelar Härliga IFK! Så avslutas verkligen det hela med att Susanne Andersson och Anders Ekborg sjunger Time to say goodbye och här får jag frysögonblick nr tre.

Det är en mäktig önskemusikeftermiddag. Förväntningarna har infriats. Det är en leende publik som går ut i novemberaftonen. Hoppas festen kommer tillbaka!

Text: Eva Lindblad
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

7 november 2015
Önskekonsert
Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent: Christoffer Nobin
Konsertmästare: Paul Waltman
Presentatör: Richard Michelin
Solister: Susanna Andersson, sång, Anders Ekborg, sång, och Lars Paulsson, klarinett
Publik: Absolut fullsatt
ARR: SON och NT

PROGRAM
Williams – Star Wars Suite
Andersson & Ulvaeus (Arr: Eljas) – Where I Want To Be ur Chess
Brahms – Ungersk dans nr 5
Puccini – Oh, mio babbino caro ur Gianni Schicchi
Mendelssohn-Bartholdy – Hebriderna, konsertuvertyr
Mozart – Klarinettkonsert, sats nr 2 Adagio
Wildhorn – This Is The Moment ur Dr Jekyll och Mr Hyde
Rossini – Wilhelm Tell, uvertyr

Chatjaturjan – Sabeldans ur Gajane
Nilsson (Arr: Helge) – Gabriellas sång
Larsson – Romans u Pastoralsvit
Bernstein – Glitter And Be Gay ur Candide
Lennon / McCartney / K J Ankarblom – Beatler Overture
Andersson & Ulvaeus (Arr: Eljas) – You and I ur Chess
Andersson & Ulvaeus (Arr: Eljas) – Anthem ur Chess
Ravel – Bolero

Extranummer: Härliga IFK, Time to say goodbye

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Gott & blandat i SON:s Önskekonsert (recension)

  1. Pingback: Christoffer Nobin till Blåsarsymfonikerna – KULTURSIDAN.nu