• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Årets Psykiatrisk vecka! har inletts

Glädjegivarna
Hur det känns att ha ett funktionshinder, att bli åsidosatt i samhället. Lokala teatergruppen Glädjegivarna uttryckte sina tankar från scenen under Psykiatrisk vecka!

 

”I huvudet på en normalstörd”

 

Konst och kultur – inte för funktionshandikappade utan med och av dem. Det är en tungt vägande del av Psykiatriska veckans innehåll detta år. Både Moomsteatern, en av de äldsta i genren, kända Glada Hudik-teatern och lokala Glädjegivarna lämnade sina bidrag på olika sätt. Annars är där förstås en rad med föredrag i ämnet.

Psykiatrisk vecka! arrangeras för 18:e året i rad i Östergötlands östra länsdel. Alla kommuner är med på ett hörn, men huvuddelen av programmet hålls som vanligt i Norrköping, dels på Stadsbiblioteket, i måndags, och dels i Studio Skandias lokaler i centrum, tisdag–torsdag.

Böcker, läsning och samtal kan hjälpa till läkning i sorgen. I måndags berättade samtalsterapeuten Inger Händestam och bibliotekarien Maija Löfgren, om sitt arbete med metoden Biblioterapi som stöd för de som förlorat en anhörig genom självmord. Programmet på stadsbiblioteket fortsatte med författaren Anna Jörgensdotter som berättade om sin biografiska roman Drömmen om Elin om konstnären Ester Hennings liv och verk.

Även i Finspång var det ett program på måndagen, den enda programpunkten utanför Norrköping. Therese Kvist från Moomsteatern i Malmö framförde Mikaela Javingers monolog Fix You om Sara, en ung kvinna med ångest och självskadebeteende.

Alla huvudbiblioteken i Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik ställer under veckan upp bokbord där de presenterar litteratur i ämnet.

 

Pär Johansson, glada Hudik
Normalstörd. Pär Johansson, Glada Hudik-teatern.

 

Tisdagens späckade program rymde både invigning och flera föreläsningar. Ett starkt intryck gjorde lokala teatergruppen Glädjegivarna som med dikt, sång och scener delade med sig av sina egna tankar och upplevelser kring att leva med funktionsstörningar, utanförskap och psykisk ohälsa.

En höjdpunkt var tisdagskvällens föreläsning I huvudet på en normalstörd – Att bli sedd, behövd och tagen i anspråk. Initiativtagaren till Glada Hudik-teatern Pär Johansson berättade om hur han ser på människorna och tycker att man skall utgå från vad de kan göra och inte från vad de inte kan klara!

Det är en verklig upplevelse när han berättar om hur de olika deltagarna har utvecklats genom åren. Från att låsa in sig på toaletten och inte våga gå upp på scenen till att sjunga duett i Melodifestivalen. Glada Hudik firar 2016 sitt 20-årsjubileum genom att sätta upp Trollkarlen från Oz som man går ut på turné med från april 2016. De kommer inte att besöka Norrköping, men Pär rekommenderade ett besök på Globen när föreställningen sätts upp där.

Under onsdagen fortsätter programmet med flera föreläsningar och musik. På kvällen berättar Åsa Konradsson Geuken, vars bror insjuknade i schizofreni, hur sjukdomen påverkat hennes uppväxt och yrkesval. Nu bedriver hon forskning kring sjukdomen vid Uppsala Universitet och Karolinska Institutet.

Programmet avslutas under torsdagen då det handlar mycket om ungdomars hälsa. Dagen avslutas med Jessica Ekman och Viktor Åkerblom från podcastprogrammet Jag är sjuk i huvudet. Skådespelaren Viktor Åkerblom återkommer – utanför Psykiatriska veckans program – med enmansföreställningen Offerkofta som får premiär på forna hemmascenen Teater Bråddgatan 34 på fredag.

Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

PSYKIATRISK VECKA

9–12 november 2015
Bokbord på biblioteken
i Finspångs, Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner

Program i Finspång måndag
Program i Norrköping måndag – torsdag
Arr: Finspångs, Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner, Psykiatriska kliniken i Norrköping, Capio Psykiatri Norrköping, IFS (Intresseföreningen för schizofreni och liknande psykotiska sjukdomar), RSMH (Riksförbundet för social och mental hälsa) och NSPH (Nationell samverkan för psykisk hälsa).

LÄNKAR
Glada Hudikteatern hemsida Wikipedia
Moomsteatern hemsida Wikipedia
Psykiatrisk vecka info program

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.