• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Arkiven öppnar alla portar på lördag

Förstamajdemonstration i Finspång
Öppet hus till historien. Förstamajdemonstration i Finspång på 1960-talet. Även om Finspång är huvudort för det regionala firandet av Arkivens dag så är det öppet hus med olika programpunkter runt om i länet.

 

IFK-feber på Stadsarkivet

 

Traditionsenligt firas Arkivens dag på lördag den 14 november. I Östergötland deltar mer än 20 arkiv och hembygdsföreningar detta år. Finspång har valts som huvudort, och årets tema är ”Gränslöst”.

– Vi har valt att kalla det för Gränslöst, med tanke på att våra arkiv kan kännas gränslösa över tid och att det råkar vara 70 år, sedan världen öppnades upp efter andra världskrigets slut, säger länsarkivarie Albin Lindqvist från Östergötlands Arkivförbund.

Arkiven speglar både då och nu. Tidens gränser suddas ut. Syftet med dagen är att visa något av alla de spännande dokument, handlingar, gamla fotografier, kartor och mycket, mycket annat som arkiven rymmer.

I Finspångs kommunhus invigs dagen av kommunstyrelsens ordförande Anders Härnbro och länsantikvarien Albin Lindqvist. Aurora Taube, Finspångs eviga slottsfru, kommer också. Senare kommer Emma Hagberg från Landsarkivet i Vadstena att föreläsa om ”Finspångs bruk och andra arkiv på Landsarkivet”.

Man kommer också att hålla prisutdelning i Dagboksveckan, som hållits i Finspång tidigare i höst. Det är en del av projektet Rädda dagboken som genomförts i Östergötland sedan 2005. Till årets vecka kom 53 bidrag in och de kommer att bevaras till eftervärlden.

 

Kistor, skänkar och gymnastikredskap i salig blandning.
Bråvallamagasinet. Stadsmuseet har mer än man kan tro i sina samlingar.

 

IFK-feber har det ju varit i Norrköping under hösten. På Norrköpings Stadsarkiv kan man se på filmer från IFK Norrköpings utlandsturnéer i England 1946 och New York 1960 och matchen IFK Norrköping – Dynamo Moskva år 1947. Dessutom har man en utställning på årets tema.

Föreningsarkivet i Norrköping, det som ligger i Folkets hus, visar bland annat utställning om Norrköping 1945 på temat I krigets skugga.

Många intresserade tror jag också kommer att besöka Bråvallamagasinet. Det tämligen nya magasinet som ligger i Bråvalla industripark och som rymmer Konstmuseets, Stadsmuseets och Stadsbibliotekets samlingar. Där hålls Öppet hus och man visar bland annat några imponerande kartverk. Och en hel del annat som magasinet rymmer. Allt under temat gränslöst naturligtvis.

 

Klipparkivet
Flygintresserad? Det finns arkiv för allt.

 

Flera av arkiven och hembygdsgårdarna håller Öppet hus. Så, exempelvis i Ringarums hembygdsförening, Vånga hembygdsarkiv och Vikbolandets arkiv- och hembygdsförening. Där kan man titta på fascinerande bilder, ta reda på intressanta fakta om gårdar och mycket annat.

På Flygvapenmuseet i Linköping kan man ta del av hur gränser på olika sätt överträtts, såväl på höjden som på längden.

Bakom Arkivens dag står SASS ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av landets arkivorganisationer, Folkrörelsernas Arkivförbund (FA), Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA), Näringslivsarkivens förening (NAF) och Riksarkivet.

Text: Eva Lindblad
Foto: Östergötlands Arkivförbund

ARKIVENS DAG Östergötland

14 november 2015

NORRKÖPING
10-14 Öppet hus: Bråvallamagasinet. Bråvalla industripark, Hangargatan 16.
10-14 Öppet hus:
Filmvisning om IFK Norrköping. Norrköpings Stadsarkiv.
10-14 Utställning: I krigets skugga 1945. Norrköpings föreningsarkiv i Folkets Hus.
10-14 Öppet hus: Kvillinge föreningsarkiv.  Kvillinge, KOLMÅRDEN.
10-14 Öppet hus:
Vikbolandets arkiv- och historieförening. Åkerliden, Kuddby, VIKBOLANDET.
10-14 Öppet hus: Utställning, Vånga hembygdsarkiv. Hembygdsgården, VÅNGA.

FINSPÅNG
11-16 Öppet hus och program: 11.00 Invigning. 12.00 Gamla Finspång i bilder med Hans Lindberg. 13.00 Om Doverstorps flyktingläger med Jan-Erik Svenblad. 14.00 Om Finspångs bruk och andra arkiv på Landsarkivet i Vadstena med Emma Hagberg. 15.00 Prisutdelning efter Dagboksveckan. 15.30 Gamla Finspång i bilder med Hans Lindberg. Kommunhuset, Bergslagsvägen 13-15.

11-16 Öppet hus: Visning. Turbinmuseet, Slottsvägen 1-3.
10-16
Nedslag i Finspångs historia. Finspångs bibliotek, Finnvedsvägen 4.

SÖDERKÖPING
10-14 Öppet hus:
Arbetet med utställningen Stadshistoriskt smörgåsbord med S:t Ragnhilds gille. Stadshistoriska museet, Gamla Skolgatan 10.
10-14 Öppet hus: Visning hos Söderköpings arkivförening. Tingshusgatan 1.

VALDEMARSVIK
10-13 Öppet hus: Gryts hembygdsarkiv. Klockaruddsvägen 3, GRYT.

LÄNKAR
Arkivens dag hemsida Facebook program

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.