• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utomjordiskt med Björnstammen (recension)

Den svenska björnstammen
Fest på månen. För var kunde Arbispubliken annars se jordklotet svischa förbi under Den svenska björnstammens konsert?

 

Vi befinner oss förstås alla på månen!

 

Det råder feststämning på Arbis. Familjefest. Jag får en känsla av barndomens julgransplundringar. Mindre barn springer runt och leker flygplan, tafatt eller fäktas med hoprullade konsertaffischer. I bakgrunden minglar deras föräldrar runt och smuttar på en sockerdricka.

Efter desperata utrop från unga fans som grät över 18-årsgräns dröjde det bara en dag innan Björnstammen hade bestämt sig för att utöka konserten med en matinéspelning 4 timmar tidigare. Och nu är förväntningarna på topp, och glädjen vet inga gränser.

 

Den svenska björnstammen, matinékonsert
Rymdtema. En stjärnhimmel glimrar över ett kargt landskap, och över allt svävar jordklotet.

 

Längst fram vid scenkanten sitter de äldre barnen, mest flickor, och markerar de bästa platserna. Om jag skulle fråga finge jag säkert svaret att alla är 17 ½. Scendekoren är byggd enligt rymdtema. En stjärnhimmel glimrar över ett kargt landskap, och över allt svävar ett uppblåsbart jordklot.

Upphängda texter faller en och en från en ramp under taket. ”Månen ska snart lämna oss”, är ett av budskapen. Senare, mitt under konserten, lämnar jorden sin plats och far ut (längs en lina, om man inte har tillräcklig fantasi) över publiken och bort. Jahaaa – vi befinner oss förstås alla på månen!

Och visst är konserten utomjordisk. Bägge konserterna, fast på olika sätt. Den första behåller sin känsla av familjefest, även om bandet inte beter sig barnsligare då än under den senare. Nejdå – de har samma scenkläder i form av hemmasydda pyjamasar med motiv av frukter, grönsaker, glassar och liknande framför både stora som små.

 

Den svenska björnstammen, sen konsert
Popparty med extra dans. Golvet framför scenen är välfyllt under den sena konserten.

 

Det är publiken som är den stora skillnaden. På kvällen är det fullsmockat och slutsålt. Det är fredagskväll med feststämning och flödande öl, och alla verkar vilja dansa. Man har också öppnat upp balkongerna på övervåningen dagen till ära. Härifrån ser publikhavet ut som en puttrande kittel.

Jag kan inte alla låtar utantill, men jag tror de serverar alla hits. Det är svårt att fota, dansa och skriva samtidigt. Ett fel närmare än rätt är en favorit jag känner igen två gånger. Dansmusik får bandet att ropa olé. Det är popparty med extra dans.

Jorden får en senare resa på kvällen (under låten Country). Troligtvis var det den sista resan, eftersom en extatisk publik punkterar den. Men de kanske har alternativa jordar på lager? Kollektivet har alla gånger gjort allting själva, som vanligt.

Den barnsliga kreativiteten, som tillåts blomma ut utan rädsla för att de skulle kunna göra bort sig, är Den Svenska Björnstammens signum. Så kan det gå om man låter barnen gå på Waldorfskola.

Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

13 november 2015
Den svenska björnstammen

Konsert
Arr: Arbis Bar & Salonger med Apelgren Friedner

LÄNKAR
Den svenska björnstammen hemsida Facebook
Arbis hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.