• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans och tal på Barnkonventionens dag

Hagebyhusdansare
Glädje för alla barn. Dansgruppen  Legacy Family från Hageby Hus uppträdde med bland andra Rikard Fernandez och Sebastian Salas.

 

”Alla barn är coola med rätt att gå i skola”

 

Norrköping firade Barnkonventionens dag med utställning, tal och dans på Stadsbiblioteket. När mörkret föll fortsatte firandet med ljuständning på Tyska torget.

Barnkonventionen antogs av FN den 20 november 1989 och började tillämpas i september 1990. Den 20 november har därför blivit den stora barndagen i många länder då man firar Barnkonventionens dag. I Norrköping så uppmärksammades dagen med aktiviteter under fredagen.

På Stadsbiblioteket var det aktiviteter under hela dagen med pyssel och sagostund. En stor utställning visades i Salongen, det stora hörnrummet i entrén, med teckningar och filmer som gjorts av barn i grundskolor och fritidsgårdar. Enebyparks förskolebarn hade ritat teckningar på barns grundläggande behov, som rätten till mat, familj, ett hem och en värld att leva i. Äldre mellanstadieelever berörde barnkonventionen i diktform:

Du får se ut som du vill.
Vara som du vill.
Prata som du vill.
Skriva som du vill.
Gå som du vill.
Men du ska alltid
vara en bra vän.
Och lite till.

En annan dikt slutade så här:

Alla barn är coola.
De har rätt att gå i skola.

 

Teckningar
Allt som krävs. Enebyparks förskoleklass visar vad alla barn behöver i sina teckningar.

 

Höjdpunkten på Stadsbiblioteket var då drygt 50 barn och ungdomar från Musikklasserna vid Hagaskolan sjöng under ledning av Lars Nilsson. Med sång framträdde också Linn från Frinavet med Din röst. Dansgruppen Legacy Family från Hageby Hus uppträdde innan Lollo Asplund tillsammans med många barn och flera vuxna sjöng sin populära och kända Äppelmelodi.

Talare var vår biskop Martin Modéus som talade direkt till barnen om vikten av att lära känna varandra, både unga och gamla. Han gjorde en koppling till sin egen barndom då det i hans kyrka var regelbundna samlingar med alla åldersgrupper tillsammans. De umgicks pratade med varandra och lekte med varandra och skapade därför skapades respekt och förståelse mellan olika generationer.

Han påminde också om den händelse från Bibeln där Jesus skulle tala men hans 12 lärjungar tyckte att stojande barn var störande och ville föra bort barnen. Jesus hade då i stället fört bort de vuxna och låtit barnen vara kvar.

Under dagen fanns BRIS på plats och även Norrköpings eget Barn- och elevombud Stephan Andersson.

När mörkret fallit var det samling på Tyska torget framför Rådhuset. Norrköpings förskolor och pedagogisk hade inbjudits att göra ljuslyktor. Tanken var att låta ljusen stråla ikapp med himlens alla stjärnor och skapa en plats för magi och fantasi. Vid den manifestationen var det också tal, sång och musik.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20 november 2015
Barnkonventionens dag
Utställning

Tal och sång

TYSKA TORGET
Ljuständning
Arr: Norrköpings kommun

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.