• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dundermysteriet nu på Arbetets museum

Nalle-Maja
Nalle-Maja. Bamses klipska barn leder besökarna genom utställningen.

 

Kommer Bamse att få sin Dunderhonung?

 

Ett helt Bamseäventyr, där Bamse och alla vännerna räddar miljön, har flyttat in på Arbetets Museum. Utställningen Bamse och Dundermysteriet vänder sig till barn i åldrarna från förskola till årskurs 3, men i nästan lika hög grad vänder den sig till oss vuxna, medföljande föräldrar och andra besökare.

Bamses Farmor har fått ett brev som gör henne orolig för sin blomma. Det är Dunderklockan som levererar den honung som Bamse behöver för att vara världens starkaste björn. Hur ska det då gå med Dunderhonungen?

När också Lille Skutts morötterna inte alls växer som de ska i morotslandet är det dags att undersöka saken. Spåret leder till Fjärilsön, dit färden går med båten Viktoria. Utställningens besökare får förstås följa med.

 

Aktivitetsvägg
Pröva själv. Besökarna får lyssna, känna och gissa bland avbrotten i den tecknade Bamsevärlden.

 

Under vandringen i utställningen möter man många frågor kring miljö och hur man kan påverka den. Genom skyltar, interaktiva stationer och filminslag så får besökarna tänka till vid sin vandring genom utställningen.

Arbetets Museum har en förmåga att skapa stora och realistiska utställningar och har uppenbarligen tillgång till både bra tecknare och till bra ”byggare”. I denna utställning är det Josefine Höijer som varit producent.

Arbetets Museum har även samarbetat med Diamantens fritidshem. Där har de haft tillgång till en stor grupp barn som har utgjort ”miljöexperter” och varit delaktiga vid framtagandet av utställningen. Barnen har gett input om synen på de olika karaktärerna i Bamse. De har också varit testgrupp när det gällt att veta hur olika frågor skulle fungera i utställningen.

 

Bamses båt Viktoria
Viktoria. Utställningen utnyttjar den kända Bamsemiljön. Här är Bamses båt, nästan på riktigt.

 

Vid lördagen vernissage var det fullpackat med folk på Arbetets Museum. Redan i entrén möttes besökarna av den från Kolmårdens Djurpark inlånade Bamse som hälsade alla barn välkomna.

Museichefen Niklas Cserhalmi att hälsade både besökarna och Bamse och tackade också deltagarna från Diamanten innan han överlämnade ordet till Josefine Höijer. Josefine lät sedan de unga ”miljöexperterna” från Diamanten berätta vad var och en tyckte var viktigt för miljön.

Sedan fick de unga från Diamanten gemensamt klippa invigningsbandet som Niklas Cserhalmi och Bamse höll upp!

En sak är klar – Bamse är populär bland alla åldrar. Om det var fullt med folk invigningsdagen räknar museet med ännu flera nästa lördag den 28 november då Bamse återkommer till en familjedag.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBETETS MUSEUM Norrköping

21 november 2015 – 28 augusti 2016
Bamse och Dundermysteriet

Utställningsproducent: Josefine Höijer
Målgupp förskola – årskurs 3
Prod: Arbetets museum i samarbete med Hyresbostäder, Swedbank och Kolmårdens djurpark

28/11 Familjedag

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.