• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

”Grym” nyårsglamour från Berlin till Lillan (recension)

Ann-Sofie Mutter
Strålande. Ann-Sophie Mutter medverkade vid nyårskonserten som direktsändes från Berlin.

 

Skönheten i klangen är närmast enastående

 

Kanske är Berliner Philharmoniker världens bästa orkester. Musik från franska romantiken och impressionismen med Ann-Sophie Mutter som violinsolist präglade nyårskonserten som sändes från Berlin till Lilla teaterns röda salong på nyårsaftonen.

Nyårskonserten från Berlin har nu gått om sin mer berömda kusin från Wien, snart får SVT börja sända den istället. Eller ännu hellre sända båda två. Kanske är Berliner Philharmoniker världens bästa orkester. Detta år har de dessutom som gäst Anne-Sophie Mutter, som ger ännu mer klass, närmast filmstjärnestatus åt det hela.

Det toppas med en rolig introduktion, tyskarna är inte kända för sin humor, men det här var riktigt kul. Man driver med det stora antalet nationaliteter i orkestern (t ex skottar, chilenare, serber, spanjorer), alla ska fira nyår på sitt sätt och det blir kaos till slut.

Som vanligt är Tyskland Sverige for vuxna, här hade nog ett sådant inslag inte varit möjligt att göra, någon grupp hade kunnat bli ”kränkt”.

Den franska musiken som är temat för i år gör Mutter kanske inte riktigt lika förkrossande bra som den tyska. Men skönheten i klangen är närmast enastående och det är alltid läckert med de virtuosa utsmyckningarna, liksom hennes publikkontakt mellan numren. Det är ingen ”nördig” virtuos det här, man tänker snarare på Julia Roberts eller äldre tiders glammiga ”divor” som Ava Gardner.

 

Simon Rattle
Välljud. Sir Simon Rattle fick även med ett stycke av Brahms utanför det helfranska programmet.

 

Dirigenten Sir Simon Rattle får mycket välljud ur orkestern. Den franska romantiken och impressionismen de spelar är inte heller sönderspelad, lite Brahms hinner de också med utanför programmet. Tzigane (”zigenare”), impressionistisk ”exotisk” fantasi av Ravel med Anne-Sophie var nog kvällens höjdpunkt.

Viss variation saknades då temat var helt och hållet franskt men det finns knappast någon som kan matcha detta i världen idag, det var som helhet fantastiskt jobbat av Berliner Philharmoniker.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Berliner Philharmoniker

LILLA TEATERN Norrköping

31 december 2015
Nyårskonsert
Berliner Philharmoniker

Dirigent: sir Simon Rattle
Solist: Anne-Sophie Mutter, violin
Direktsänd via Folkets hus och parker

PROGRAM
Emmanuel Chabrier: Overture to L’Étoile
Camille Saint-Saëns: Introduction et Rondo capriccioso för violin and orkester i a-moll
Jules Massenet: orkesterstycken från El Cid
Maurice Ravel: Tzigane

Maurice Ravel: La Valse

LÄNKAR
Berliner Philharmoniker hemsida
Live på Bio Facebook
Lilla teatern hemsida

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.