• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Historiska föreläsningar med Retro i vår

Den gamla skolan.
Skolan som stått modell. Bottenvåningens bastanta murar har stått i många hundra år. I vår berättar Ola Lönnqvist om skolans historia, sist i serien av vinterns och vårens Retroföreläsningar som hålls på Stinsen.

 

Från kungafödslar till kraftuttryck

 

Från kungafödslar till kraftuttryck. Retros föreläsningar under vintern och våren präglas av historiska ämnen som även är aktuella i vår tid. Våren kommer också att färgas av Söderköpings biblioteks hundraårsfirande.

19 januari talar Lars Dencik professor i socialpsykologi om I spåren av förintelsen och spåren av nutida antisemitism. Lars Dencik berättar om både personliga erfarenheter och ur forskningsbaserade perspektiv på förintelsen. Lars är född i Sverige som judiskt flyktingbarn. Han sitter med i styrelsen för Föreningen Judisk kultur i Sverige.

 

Ulla Stroh-Wollin
Expert på svordomar. Ulla Stroh-Wallin kommer till Stinsen i februari.

 

”Att du fick tusen fall, du har kallat mig en skorvot skävel! Guds fem under!”. Ja, så där kunde det låta på medeltiden om någon blev riktigt arg. Hur har kraftuttrycken förändrats genom historien? Alla tiders svordomar heter föreläsningen 18 februari av Ulla Stroh-Wallin, docent i nordiska språk vid Uppsala Universitet.

Speciella barnafödslar genom 400 år. 1 mars kommer Lena Rangström, 1:e intendent vid Livrustkammaren och hedersdoktor vid Stockholms universitet att föreläsa om Kanonsalut och vaggor – kungliga födslar och dop. Ett kungligt barns födelse är en betydelsefull händelse – inte minst politiskt. Dynastins fortlevnad hänger på att ständigt nya tronföljare föds och intresset för dessa barn har varit stort redan innan de sett dagens ljus.

Den 6 april talar S:t Ragnhilds Gilles ordförande Ola Lönnqvist om Söderköpings högre skola, dess bibliotek och böcker. Söderköpings högre skolas bibliotek finns bevarat, här finns böcker från 1500-talet och framåt. Ola Lönnqvist kommer att berätta om skolan och biblioteket samt visa upp en del av rariteterna.

Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Kulturkontoret/Medeltidscentrum, S:t Ragnhilds Gille och Folkuniversitetet.

© Text: Morgan Lengbrant
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Privat

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STINSEN Söderköping

Vintern-våren 2016
Retro – föreläsningar
Samarr: Kulturkontoret/Medeltidscentrum, S:t Ragnhilds Gille och Folkuniversitetet.

19 januari 

I spåren av förintelsen och spåren av nutida antisemitism

Lars Dencik

18 februari
Alla tiders svordomar
Ulla Stroh-Wallin

1 mars
Kanonsalut och vaggor – kungliga födslar och dop
Lena Rangström

6 april
Söderköpings högre skola, dess bibliotek och böcker
Ola Lönnqvist

LÄNKAR
Söderköpings kommun Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida
S:t Ragnhilds Gille hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.