• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Praktfulla pärlor med mästerliga Met (recension)

Pearl 3
Det indiska smycket. Diana Damrau sjunger Leïlas roll i Bizets Pärlfiskarna, en opera som inte sätts upp särskilt ofta.

 

Vänskapsduetten mest känd

 

”Exotiska” Pärlfiskarna har inte gått på Metropolitan sedan 1916, då med Enrico Caruso i huvudrollen. Vid nyår 100 år senare hade den premiär och i lördags direktsändes den till bland annat Lilla teatern, Cnema och Folkan bio.

 

Pärlfiskarna
Kör och scenografi. Metropolitan slår på stort och bygger upp hela fiskarbyn.

 

Bizet är mer än bara Carmen. Arlessienner-sviterna är snygga och fina arior finns lite här och där i hans verk, till exempel i Flickan från Perth.

Det finns inte så mycket bättre fransk musik att tillgå över huvud taget än Bizet, så vi är glada att se Les pêcheurs de perles. Det är svårt att se varför den har fallit i glömska, det som på 1800-talet var exotiskt med hinduer och ”naturfolk” är det inte i dag. Eller det kanske ses som pekoralaktigt, handlingen är inte så stark som musiken.

Annars är detta ett klassiskt triangeldrama. Många operor handlar om att en tenor är kär i en sopran, och som hindras av en baryton – som också älskar sopranen. Till saken hör att tenoren är en ung man (gärna av typen älskare eller hjälte) medan barytonen är en lite äldre person, ofta med makt, men sällan lika attraktiv. The tenors get the girls, brukar man säga.

Det brukar sluta mycket olyckligt, dock ej här. Och det mest kända stycket är också en vänskapsduett mellan tenor och baryton (au fond du temple saint) som många har hört med Jussi Björling, Pavarotti eller Domingo.

 

Pärlfiskarna
Nadir och Leïla får varandra till slut.

 

Pärlfiskarna heter Nadir, tenoren, och Zurga, baryton. Deras vänskap sätts på prov när de slåss om prästinnan Leïlas gunst. Met har en utmärkt tenor i Matthew Polenzani som sjunger Nadir. Mariusz Kwiecien, Zurga, och Diana Damrau, Leïla, är inte lika “självklara”, men är stabila och lagarbetet var mycket bra, stundom lysande.

Franska är notoriskt svårt för de flesta icke infödda (bra italienska och tyska måste man rimligen förvänta sig av en operasångare) men speciellt amerikanen Polenzani har ett mycket fint uttal à la Gedda. Lilla teaterns salong var också ganska välfylld, kanske har några haft operabesök som nyårslöfte?

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Metropolitan opera

LILLA TEATERN & CNEMA Norrköping
FOLKAN BIO Gusum

16 januari 2016
Pärlfiskarna

Opera
Dirigent: Gianandrea Noseda
Regi: Penny Woolcock
Scenografi: Dick Bird
Kostym: Kevin Pollard
Direktsänd från Metropolitan Opera, New York, via Folkets hus och parker

MEDVERKANDE
Leïla: Diana Damrau
Nadir: Matthew Polenzani
Zurga: Mariusz Kwiecien
Metropolitanoperans kör och orkester

LÄNKAR
Folkets hus och parker hemsida
Metropolitan Operan hemsida
Pärlfiskarna handling/Wikipedia
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Cnema hemsida
Mycket mer än opera Live på bio i vinter säsongprogram Kultursidan.nu 5/1 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.