• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Förintelsens minne präglar veckan

Johan Perwe
Johan Perwe inleder minnesveckan med att tala om Norrköping i nazismens skugga.

 

”Varje människa är oersättlig”

 

Sedan 2005 hedras offren för Förintelsen den 27 januari varje år. Medan Finspång och Söderköping hedrar minnet på onsdag fyller  fyller programpunkterna hela veckan i Norrköping. Årets tema bär fram orden människovärde och demokrati.

Sex miljoner judar dödades under Förintelsen. Nazisternas ”slutgiltiga lösning” ledde till folkmord även på romer, sinti och slaver och systematiska massmord av politiska motståndare och andra grupper som inte ansågs önskvärda i samhället. De som slumpen lät överleva bär på ytterst smärtsamma minnen.

År 2005 deklarerade FN den 27 januari som Förintelsens minnesdag – en internationell minnesdag över förintelsens offer. Temat för året är människovärde och demokrati. Dagen lyfter fram engagemanget hos de som lyfter andra värden än intolerans, främlingsfientlighet och rasism.

 

Efter öppet hus gick man hem, eller återkom till samtalet som byggde broar över tre religioner.
Förintelsen tog sex miljoner judiska liv. Fackeltåget till Synagogan och judiska begravningsplatsen är ett centralt inslag i Förintelsens minnesdag i Norrköping.

 

I Norrköping blir det ett blandat program som sträcker sig över flera dagar. Utöver händelserna under och efter andra världskriget uppmärksammas även folkmord i vår tid, som massakern på bosniska muslimer i staden Srbrenica under en julivecka 1995.

Med utgångspunkt från årets tema människovärde och demokrati talar biskop emeritus Martin Lind under rubriken Varje människa är oersättlig. Medan biståndsarbetaren Joakim Wohfeil från Diakonia ställer frågan Vad har världens konflikter med oss att göra?

Tyvärr är det ju så att människor fortfarande flyr och söker skydd i andra länder för sin överlevnad. Mängden av flyktingar har aldrig varit större än vad den är nu och kring detta blir det ett författarsamtal på Stadsbiblioteket, med David Qviström och Katia Wagner som samtalar med Mats Granberg, kulturredaktör vid Norrköpings Tidningar.

De tiggande EU-migranterna är inte flyktingar men lever i en flyktingliknande situation. Om detta visas filmen Varför? på ABF Bergslagsgården.

Och kanske det inte är ett rent sammanträffande att Norrköpings symfoniorkester bjuder nykomna svenskar på konsert på fyra språk tidigt på eftermiddagen och att Crescendo ger konserten Django and more. Den berömde musikern Django Reinhardt hörde till folkgruppen sinti. De konserterna är dock inte med här i programmet.

Byrån för diskriminering kommer under tre veckor framöver att föreläsa i skolorna.

 

Lotta Källström
Du är värdefull. Lotta Källström sjunger i Hedvigs kyrka i samband med förre biskopen Martin Linds anförande om att Varje människa är oersättlig.

 

I Finspång berättar Jan-Erik Svenblad om Sveriges största flyktingläger i Doverstorp. En av de nu få överlevarna från Förintelsen är Livia Fränkel, som berättar sin historia från då hon var ung flicka.

Finspångsungdomar som varit på en så kallad ”toleransresa” i krigets spår i Bosnien berättar om sina upplevelser och erfarenheter. Dessutom visas Khazar Fatemis film Där mitt hjärta slår som handlar om Afghanistan. Allt på Kulturhuset.

Stinsen i Söderköping öppnade vandringsutställningen Aktion T4 – om människosyn i Nazityskland redan i tisdags. Utställningens fokus ligger på den aktion (kallad T4) mot människor med funktionsnedsättning som skedde åren 1933-1945. Utställningen visas senare i vår i S:t Laurentii kyrka, Nyströmska skolan, samt Ramunderskolan.

Själva minnesdagen den 27:e inleds med fackeltåg från Brunnsparken till S:t Laurentii kyrka där en minnesstund hålls med tal, musik och betraktelser.

Vinterns första Retro-samtal på Stinsen 19 januari tog upp ämnet när professor Lars Dencik föreläste I spåren av Föreningens och på spåren av en nutida antisemitism.

© Text: Eva Lindblad och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund

FÖRINTELSENS MINNESDAG Norrköping, Finspång och Söderköping

Program under vecka 4 2016
Årets tema: Människovärde och demokrati
Arr: Norrköpings, Finspångs och Söderköpings kommuner, Svenska kyrkan, Byrån mot diskriminering, Arbetets museum, Mosaiska församlingen Norrköping, ABF Östergötland, Forum för levande historia, Samfundet Sverige-Israel, Norrköping/Linköping, Studieförbundet Sensus, CNEMA, Föreningen Bosnien-Hercegovina m.fl.

Måndag 25 januari

17.00 Föreläsning: I nazismens skugga med Johan Perwe. Hedvigs kyrka.

18.00 Film: Taikon. Med efterföljande samtal med Emir Sellimi. Cnema.

Tisdag 26 januari

18.00 Film: Skriket från Srebrenica. Med efterföljande samtal med Adem Smajlhodzic samt överlevande från Srebrenica.  Arbetets museum

19.00 Föreläsning: Vad har världens konflikter med oss att göra? med biståndsarbetare Joakim Wohfeil från Diakonias. Sång: Johan Ivarson. Arr: Kyrkans vänner i samarbete med Vidablickskyrkan.  Östra Eneby församlingshem.

Onsdag 27 januari – Förintelsens minnesdag

11.45 Miniföredrag: Att återupprätta en identitet – om kibbutzen Friheten – flyktingmottagandet i Norrköping efter andra världskriget med Myra Ekström. 12.10 Musik: Ulf Tellin, orgel. Hedvigs kyrka.

12.55, 16.55, 18.30 Rådhusklockorna ljuder.

17.00 Föredrag m m: Varje människa är oersättlig med biskop emeritus Martin Lind. Musik av Fredrik Ingå, piano och Lotta Källström, sång. 18.15 Fackeltåg från Tyska torget till Norrköpings synagoga och vidare till judiska begravningsplatsen där landshövding Elisabet Nilsson talar. Hedvigs kyrka.

18.00 Föredrag: Det handlar om människor – en temakväll om flykt med journalisterna Mats Granberg, David Qviström samt Katia Wagner. Stadsbiblioteket.

FINSPÅNG

18.00 Föredrag och film: Om Doverstorps flyktingläger med Jan-Erik Svenblad. Livia Fränkel, överlevare från koncentrationslägren berättar sin historia. Ungdomar berättar om toleransresa till Bosnien i krigets spår. Där mitt hjärta slår, film från Afghanistan. Kulturhuset.

SÖDERKÖPING

Aktion T4, utställning på Stinsen 20/1–25/2.

18.00 Fackeltåg till S:t Laurentii kyrka. Start från Brunnsparken.

18.30 Föredrag och musik: Ljuständning och anföranden med Jacob Severin, Forum för levande historia, kommunalrådet Mattias Ravander, sång av musikklasserna åk 9, under ledning av Claes Henke och Nils Östling. S:t Laurentii kyrka.

Torsdag 28 januari

18.00 Samtal: Det nya flyktingmottagandet med Peo Hansen, Susanne Urban, Martin Klinthäll, Viktoria Nyström, Ann Henriksson samt Teresa Carvalho. Arr: Arbetets museum och Folkuniversitetet.  Arbetets museum.

18.00 Film:  Varför? Efter filmen bjuds till samtal med filmens producenter.  Arr: Forum för levande historia samt ABF.  ABF Bergslagsgården.

Fredag 29 januari

12–14 Workshop: Projekt människovärde – att bemöta främlingsfientlighet. Sensus.

LÄNKAR
Förintelsens minnesdag i Norrköping program

Bookmark the permalink.

Comments are closed.