• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ängeln Seinabo Sey i Flygelns sköna ljus (recension)

Seinabo Sey
Blyg? Inte när hon sjunger, för då är Seinabo Sey en riktig powerkvinna.

 

Släpp åldersnojan – du hinner

 

Internationellt hyllad. Söndagskvällen bjöd på skönsång av P3 Guldgalans nyligen korade ”Årets artist” Seinabo Sey. Flygelns publik stampade av förtjusning.

Bakom den stora, starka soulrösten finns en älskvärd personlighet. ”Jag heter Seinabo och det här är min konsert. Jättekul att ni är här! Nu ska jag sluta rimma – konsert, här – hehe…”

Seinabo Sey verkar nästan lite blyg – när hon inte sjunger alltså, för som artist är hon en riktig powerkvinna. Men trots titlar som ”Årets nykomling” på Grammisgalan 2014, ”Årets artist” på P3 Guldgalan 2016 och att hon är förutspådd som Sveriges nästa stora popexport framstår hon som ganska generad inför Flygelns entusiastiska publik.

Och hon har känt sig stressad över att inte skriva tillräckligt många låtar – det är vad succésingeln Younger handlar om, tydligen – åldersnoja. Bakom kärleksfulla Poetic ligger en förälskelse som hon trodde skulle gå vägen bara hon talade om hur hon kände, men innerst inne visste hon att det inte skulle bli så och därför blev Still terapilåten.

 

Seinabo Sey
Maffig ljussättning. Den stora globen ger en stark känsla till scenbilden.

 

Alla låtar som framförs kommer från det internationellt hyllade debutalbumet ”Pretend” (2015) och är maffigt ljussatta i både färg och gråvitt. Vitklädda Seinabo både ser och låter änglalik där hon sjunger. Mycket folk i alla åldrar har kommit för att höra hennes fantastiska röst.

Jag tycker den ombytliga ljussättningen är fascinerande och passar musikens rytmer – en visuellt estetisk upplevelse tillförs – men ibland blir det också lite väl mycket epilepsivarning med för starka lampor och blinkningar.

Mest rörd blir jag av Burial som är tillägnad bortgångna pappa Maudo Sey. Han var framgångsrik musiker i Gambia och lärde henne allt hon kan, säger hon själv. Hur stolt vore han inte att se henne nu, tänker jag.

Publiken vill bara ha mer och applåderar vilt med stampningar i golvet flera gånger. Rosor kastas upp på scenen och till slut tvingas Seinabo säga att hon tyvärr bara släppt ett album hittills, men att hon lovar att det blir fler låtar nästa gång.

Åldersnojan tycker jag hon kan släppa – 25 och med musikvärlden framför sina fötter.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FLYGELN Norrköping

31 januari 2016
Seinabo Sey – Let’s Pretend Tour

LÄNKAR
Seinabo Sey Wikipedia Facebook
Prisade akter fyller Musikstadens scener krönika Kultursidan.nu 22/1 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.