• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Traditionell Turandot signerad Zeffirelli (recension)

Turandot
Den trogna slavinnan. Liù håller tyst om Calàfs hemlighet ända in i döden.

 

Stort överdåd på scenen

 

Kan kärleken värma ett iskallt hjärta? Svenska sopranen Nina Stemme sjöng titelrollen i Turandot på Metropolitan. Den kinesiska prinsessan som ställer friarna på dödligt prov är den sista stora populära operan, skriven av Puccini.

Turandot blev också sista direktsända operan på Lilla teatern. Nu gör IOGT-NTO paus i direktsändningarna från Metropolitan Opera i tre månader. Den 2 april dras ridån upp för Madamme Butterfly i nya lokalerna i Matteusgården på Norra Promenaden. Men på Cnema och i Gusum sjunger operastjärnorna snart vidare.

Florentinaren Franco Zeffirelli, en av vår tids stora regissörer (Callas forever, Tea with Mussolini), ligger bakom denna klassiska Turandot, själva uppsättningen skapades 1987. Sångnivån är väl inte lika episk nu som då, det finns inga Domingos längre bland tenorerna men vår egen Nina Stemme i titelrollen har en behagligare röst än Eva Martòn och överlag är det storartad underhållning.

 

Turandot
Den grymma prinsessan. Turandot avvisar friarna, de måste dö.

 

Turandot, med den allbekanta arian Nessun Dorma (Ingen må sova), är den sista stora populära operan (1924). Den är ofullbordad och slutfördes av librettisten, tonsättarens elev Franco Alfano. Den fattiga slavinnan Liù var Puccinis älsklingsbarn (tecknad efter en personlig tragedi i Puccinis hem), och efter hennes självmord lade maestron ner pennan. Den relativt konservative Puccini tog alltid parti för kvinnorna och de fattiga, i alla fall i sin konst.

Dekoren, kostymerna och mycket av agerandet var rent överdådigt, även om det stiliserade skådespeleriet ibland gick ut över sången, som i Liùs fall – som ändå var mycket gripande. De flesta lät nervösa i början men spottade upp sig.

Tenoren klarade det mesta på ren italiensk machismo och tårar i rösten, även om det forcerades och höga C:n saknades – något som i sanningens namn också gällde Plácido Domingo på hans tid.

Nina Stemme får en stjärna bara för att ha klarat rollen. Hon hittade några fina ögonblick i slutet och några Nilsson-liknande moment fanns faktiskt också.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Metropolitan Opera

LILLA TEATERN & CNEMA Norrköping
FOLKAN BIO Gusum

30 januari 2016
Turandot
Opera
Dirigent: Paolo Carigniani
Regi och produktion efter Franco Zeffirelli (1987)

Direktsänd från Metropolitan Opera, New York, via Folkets hus och parker

MEDVERKANDE
Turandot: Nina Stemme
Calaf: Marco Berti
Liù: Anita Hartig
Timur: Alexander Tsymbaluk
Metropolitanoperans kör och orkester

LÄNKAR
Giacomo Puccini Wikipedia
Folkets hus och parker hemsida
Metropolitan Operan hemsida
Turandot handling/Operalogg
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Mycket mer än opera Live på bio i vinter säsongprogram Kultursidan.nu 5/1 2016

Tagged . Bookmark the permalink.