• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EspresSON – ett rykande hett samarbete

EspresSON
Rykande het. Årets samarbete heter förstås något på SON, EspresSON blev titeln på föreställningen som utspelas på ett café.

 

”Häftigt att stå på den här scenen”

 

Det bubblar av entusiasm och glädje i De Geerhallen. Lokalen är full av ungdomar. Vissa sitter och laddar i stolarna, andra repar med sina instrument. Det är De Geergymnasiets musiktreor som tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester snart har premiär för förställningen EspresSON.

Det är alltså 27 gymnasieelever från De Geergymnasiet Musiks tredje årskurs som intagit De Geerhallen. I veckan kommer de att spela föreställningen EspresSON, sex skolkonserter på onsdag och torsdag och slutligen lördagens stora familjekonsert, tillsammans med SON, alltså Symfoniorkestern.

Clara Turdèn, Stina Sandberg och Elis Mejhammar är tre av eleverna som medverkar. De ska sjunga, dansa och spela.

– Det känns tacksamt och häftigt att stå på den här scenen. Det kanske man inte får så många gånger, säger Clara Turdén.

Hela klassen har varit med och byggt upp hela showen från grunden, inte bara det som syns på scen. Vissa ska spela med symfoniorkestern. De har även jobbat med marknadsföring och skrivit arrangemang till de stycken som spelas.

 

Elis Mejhammar
Kompositör. Elis Mejhammar har skrivit ett kort musikstycke för symfoniorkester.

 

Elis Mejhammar är en av två i klassen som komponerat ett eget musikstycke, Reflex, för symfoniorkestern. Alla i klassen har haft möjlighet att skicka in sina förslag på klassiska stycken till läraren i komposition, som valde ut två som fick arbeta vidare.

– Det känns overkligt att sitta och lyssna när orkestern spelar något som jag har skrivit, tycker Elis Mejhammar, vars koncept bland annat han utgått ifrån ett symmetriskt system.

– Fast det är inte så många i vår klass som skriver för klassisk musik, tillägger Stina Sandberg.

Elis har även haft ansvar för att noterna från SON kommer fram till klassen, vilket inte alltid har varit så lätt.

Stina Sandeberg har varit med och skrivit manus och även skrivit arrangemang till låtarna.

– Klassen har fått komma med en massa låtförslag. Sen har vi i manusgruppen byggt upp showen kring låtarna, berättar Stina.

Det har varit mycket jobb med att anpassa vilken nivå som föreställningen ska ligga på, så att det inte det inte blir en för mörk stämning. Fast det svåraste har varit en helt annan sak.

– Det är svåraste har varit att täcka in alla i klassens åsikter, tycker Stina.

Clara Turdén har jobbat med marknadsföring. Bland annat har hon fått tänka till om affischering och det viktigaste: att nå ut till alla skolor som ska komma och titta under veckan.

– En ny sak som vi kommer att ha med är att efter familjeföreställningen på lördag så kommer det vara en insamling till Bris. Det känns som en bra grej och det är något mer än bara en föreställning, menar Clara Turdén.

 

Stina Sandberg och Clara Turdén
Snart är det allvar. Stina Sandberg och Clara Turdén ser fram mot veckans föreställningar.

 

Tillsammans har klassen bestämt vad föreställningen ska heta. Det blev EspresSON – En rykande het föreställning och den utspelar sig på ett café. Cafébesökarna delar med sig av vad de har varit med om till varandra och skriver även in det i caféets gästbok. Budskapet är att det kan vara okej att må dåligt.

Skolklasserna som kommer under veckan kommer att få se en del av showen men missar en del som publiken vid lördagens offentliga konsert får uppleva. Främst handlar det om rent konsertanta inslag med Symfoniorkestern.

Alla tre har börjat inse att det snart är dags för premiär.

– I natt var det nervöst, jag vill att allting ska sitta när symfoniorkestern är med. Jag ser mycket fram emot det sista numret när hela klassen är på scen, tycker Clara Turdén.

Alla är de överens att de inte skulle klarat detta utan hjälpen de har fått av sina lärare samt stödet från kontakterna på SON. De känner redan nu en viss tomhet.

– Det känns konstigt, vi har ju jobbat så intensivt med detta under så lång tid att jag undrar hur resten av gymnasietiden kommer se ut, säger Clara Turdén.

© Text Morgan Lengbrant
© Foto: Jennie Johnsson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN 
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

13 februari 2016 kl 15

EspresSON – en rykande het föreställning

De Geergymnsiet musik årskurs 3 möter Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Emil Eliasson

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida EspresSON-blogg
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to EspresSON – ett rykande hett samarbete

  1. Pingback: Från stramt till hett med EspresSON (recension) – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: EspresSON | uneanneeensuede