• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Absolut mord inför gäster vid dukat bord

Länsman
Länsman. Anders Gustavsson är van att inta rollen som rättstjänsteman i Comedy Art Theatres mordgåtor. Här heter han Axel Lagerström.

 

Publiken får gnugga geniknölarna

 

Nu mördar de igen. Är de inte på slottet ute på Vikbolandet ena veckan så är de på stans finaste hotell den andra. Comedy Art Theatre serverar ett kalasmord och skriver utställningsåret 1906. Publiken får lösa inte bara en gåta utan flera i Absolut mord – Världsutställningskalaset i Norrköping 1906.

När jag tittar in på Elite Grand Hotel några dagar före premiär har den ena av direktör Göranssons två fruar ännu inte kommit. Det är Nettan Lekström som här i Norrköping ska ta över Carina Perenkranz roll som fru Göransson. Carina har spelat rollen i Linköping förra året, men där har hon och maken, spelad av Pelle Andersson, burit namnet von Essen. På herrskapet Von Essens stora vårkalas har mördaren slagit till. Nu är det hotellgästerna i Norrköping som drabbas. Inte på något livshotande sätt men ändå…

– Vi sitter vid ett stort runt bord. Allt ljus faller på oss så vi syns bra, säger Anders Gustavsson.

Han, som åter träder in i rollen som länsman, har liksom ytterligare några i ensemblen redan klätt om till tidigt 1900-tal, andra är vardagsklädda. Serveringspersonal dukar borden i den kvällsdunkla salen. Den här kvällen ska ensemblen spela för ledande personal från hela Elite-kedjan. Ett nöje som samtidigt kan ge fler uppdrag i framtiden.

 

Hela ensemblen i Absolut mord
Vem är den skyldiga? Anastasia Andersson, Jocke Johansson, Pelle Andersson, Anders Gustavsson, Nettan Lekström och Carina Perenkranz låter publiken gnugga geniknölarna.

 

Strax kommer Nettan och teatersällskapet hinner prata en liten stund innan repetitionerna tar vid. Comedy Art Theatre har gjort sig känt för att spela vandrande mordgåtor på slott. Sedan en tid tillbaka har de vridit på spelidén och samtidigt tagit in på hotell. På lördag är det dags för första offentliga föreställningen.

Vid de vandrande mordgåtorna utnyttjas slottsmiljön till fullo. Nu blir det mordgåta vid sittande middagsbord, lite stillsammare kan tänkas men också möjligt även för rörelsehindrade att ta del.

– På Mauritzberg låtsas vi inte om att publiken står precis intill oss, men här är de våra gäster, förklarar Anastasia Andersson, klädd i fröken Sofies grandiosa röda klänning med svart spets.

Vad handlar det om och vem är mördaren?

– Det vet inte ens vi vem som är mördaren, skämtar Jocke Johansson.

Comedy art Theatres konstnärlige ledare L Per E Pettersson har skruvat upp publikens medverkan på ett annat sätt förklarar ensemblen. Det blir att gnugga geniknölarna ordentligt när det finns flera olika gåtor att klura på, som det där med det låsta kassaskåpet.

– Även om gästerna i publiken inte känner varandra så får de en anledning att prata med varandra och lösa problem, lyfter prästklädde Jocke Johansson fram.

Anders Gustavsson driver mordutredningen framåt i rollen som länsman.

– Jag heter Laberheim, nej, det är på Mauritzberg. Här heter jag Axel Lagerström, ändrar sig Anders Gustavsson och utbrister: Varför inte samma namn? Varför inte samma repliker?

 

Anastasia Andersson, i bakgrunden Nettan Lekström
Alltid roligt på jobbet. Anastasia Andersson är inte bara fina gästen Sofia i mordgåtan. Hon är även Comedy Art Theatres platschef i Norrköping. I bakgrunden ses Nettan Lekström.

 

Publiken får lyssna noga på dialogerna som förs mellan middagens rätter. Sällskapet runt bordet i mitten sitter inte helt still i ljuset. Rätt som det är reser de sig från sina platser och går runt i matsalen. Publiken kan också ställa frågor, i princip om vad som helst, men kanske inte på ”är det du som är mördaren?”.

– Det är roligt, vi får improvisera för att kunna svara på frågorna. Hur säger karaktären för att skydda sig, exemplifierar Nettan Lekström.

– Man måste verkligen känna sin karaktär, understryker Anders Gustavsson.

– Mordgåtan fungerar som en social katalysator, tillägger Nettan Lekström som till vardags är lärare på Film- och musikgymnasiet. Att inte bara passivt konsumera utan aktivt delta i kultur är bra för hälsan.

– Ett mord förlänger livet!, slår Jocke Johansson fast.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ELITE GRAND HOTEL Norrköping

13, 27 februari, 9 april 2016
Absolut mord – Världsutställningskalaset i Norrköping 1906

Mordgåta & middag
av L Per E Pettersson
Prod: Comedy Art Theatre

SKÅDESPELARE
Anders Gustavsson
Pelle Andersson
Nettan Lekström
Anastasia Andersson
Jocke Johansson

LÄNKAR
Comedy Art Theatre hemsida Facebook
Uppskruvat tempo ett andetag från döden recension Kultursidan.nu 16/10 2015

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Absolut mord inför gäster vid dukat bord

  1. Pingback: År 1906: Utmanande mord på hotell (recension) – KULTURSIDAN.nu