• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lotta Källströms kärlek till musiken

Linnéa och Lotta Källström
Störst av allt. Det är en stor glädje för Lotta Källström att arbeta ihop med dottern Linnéa. Den glädjen delar hon med sig av under helgens konserter i Söderköping och Norrköping. Fotot togs vid repetitionerna för ett år sedan.

 

”Jag har fått mina törnar”

 

Störst av allt. Godishjärtan? Blommor? Gamla kärleksfilmer? Lotta Källström är musikern som valt att stå för glädje, godhet och värme. I helgen ger hon en kärlekens konsert tillsammans med dottern Linnéa, körer och medmusikanter. En intervju.

Alla hjärtans dag har blivit hetare under de senaste åren. En del skolor uppmuntrar eleverna att skriva dikter om kärlek till dem de älskar, till vänner och till hästar. Biograferna plockar fram gamla klassikern Borta med vinden alternativt 1980-talsikonen När Harry mötte Sally. Kommersen startar från godishjärtan i gelé och choklad, till hårda hjärtan i ädelmetall. Det är fint att komma hem med en blombukett, det är gott att mötas av en kram.

 

Lotta Källström
Den som ger får tillbaka. Lotta Källström vid förra årets konsert i Hedvigs kyrka.

 

Lotta Källström bjuder på konserten Störst av allt flera gånger om. Flyktiga toner med kärlekstema ska sprida ett varmt budskap i kyrkorna i Söderköping och Norrköping denna helg och i Linköping lite länge fram. Med lokala körer, musiker och dottern Linnéa. Det ser hon fram emot efter att ha fixat och donat för att få ihop arrangemangen. Varje konsert är en timme lång och inträdet gratis. Det gäller att komma i god tid,

– Vi gjorde konserten i Hedvigs kyrka förra året, det var fullsatt. Det kändes bra, varmt och fint.

Några låtar ur årets repertoar blir All of me, Den jag kunde va, I en annan del av världen och Beatlesdängan All you need is love. Där får publiken stämma in.

– Körerna framträder själva med egna låtar på temat som de själva valt, berättar Lotta Källström. Det ger variation.

Lotta Källström har en stor publik. Någon har varit med ända sedan en 17 år gammal tjej frågade om hon fick spela på krogen, för även om hon inte kunde läsa noter älskade hon att sjunga och spela gitarr!

Många fler har tillkommit på vägen allteftersom hon växt i erfarenhet, repertoar och genrer. Countrytrubaduren blev Arbisartist, revyartist, fältartist, allsångsledare och underhållande reseledare på sjön. En titt på hennes kalender visar en flitig och hårt arbetande egen företagare som jobbar i Norrköping, Östergötland och resten av Sverige.

– Jag har släppt några skivor, hälften av låtarna är eget material. Men när jag är ute och spelar blir ungefär 80 procent covers.

Vägen från krogen till kyrkan är kortare än vad fördomen säger. Hon sjunger vid bröllop och begravningar, minnesstunder och kyrkokonserter. Vid Förintelsens minnesdag den 27 januari sjöng hon vid arrangemanget i Hedvigs kyrka där förre biskopen Martin Lind talade. Jag tycker det säger något om hennes bredd och hur hon uppfattas.

 

Lana Brunell och Lotta Källström
Blåa toner. Lotta Källström hyllade Eva Cassidy ihop med Lana Brunell på Crescendo 2012.

 

”Go’ och glad kexchoklad” – lite så kan Lotta kännas, alltid positiv. När jag säger det har Lotta Källström svar på tal. Hon erkänner att hennes positiva inställning kan irritera folk – ”vad vet du om livet?”.

– Jag har inte alltid haft det så gott och glatt. Jag har fått mina törnar, tvivlat på mig själv. Men jag har bestämt mig – jag älskar livet. Det är mitt val att välja det goda och ger man lite så får man mycket av publiken, säger hon och accepterar samtidigt att det inte går att bli älskad av alla.

Det finns en negativ svans, för henne som för många andra, främst kvinnliga artister. Hon har valt att strunta i sådana personer.

– Eva Cassidy är en stor förebild för mig, berättar Lotta Källström. Hon är den som alltid kvarstår genom åren.

Lotta hyllade den bortgångna sångerskan med en Eva Cassidy-konsert för några år sedan då även dottern Linnéa var med på ett hörn.

– Eva Cassidy gjorde andras låtar på sitt sätt, säger Lotta och minns första gången hon hörde en låt med henne på radion och drabbades av rösten.

– Jag började rota.

Snart fick hon fatt på en skiva som Eva Cassidy spelat in. På den vägen är det.

Att Lotta Källström gillar Dolly Parton har väl ingen missat.

– Hon står för sina attribut, står för allt hon gjort och hon gör mycket gott för andra. Och så gör hon mycket bra låtar.

Bob Marley är lite mer otippat – ”han håller år ut och år in”.

– På senare år har jag upptäckt Sarah Jarosz som använder stränginstrument och sjunger med helt okonstlad röst. Hon är bara 21–22 år och är duktig som sjutton. Det är inspirerande.

 

Lotta och Linnéa Källström
Samarbetsprojekt. Lotta Källström repeterar med en ung Linnéa 2012.

 

Lotta Källström är en projektmänniska som med tiden lärt sig att det är roligare att samarbeta. Vi har blivit vana vid att se henne i olika konstellationer, som med Stefan Wikström, eller med allsångsgänget kring Roland Engdahl, och i revysvängen med Uffe Holmertz och ChoppEvent. I kyrkan är Fredrik Ingå vanligt förekommande vid tangenterna.

Numera är det ofta Lotta som står för initiativet. Egna revyn Skrattsalva, hon skrev mesta materialet själv, följdes upp med Julshower och nu gör hon alltså kärlekskonsert för andra året i rad.

– Självkänslan växer med varje erfarenhet. I branschen är det så att vissa är drivande, som orkar genomföra projekt. Det är ofta jag kommer med idéer och förslag.

Lotta kan rigga teknik och ljus själv när det behövs, och det gör det ju.

Störst av allt är kanske ändå kärleken och stoltheten över dottern Linnéa. Hon som nu flyttat hemifrån efter studenten vid Musikprogrammet på De Geergymnasiet. Linnéa Källström studerar musik i Stockholm men titt som tätt kommer hon hem och jobbar ihop med mamma.

– Jag har varit jättenoga med att inte tvinga på henne något, framhåller Lotta Källström och berättar ändå så gärna om treåringen som såg Kristina från Duvemåla och sedan sjöng musiken klart och rent.

Det fanns en period då Linnéa inte var intresserad och då fick det vara så. Sedan växte intresset igen. Lotta framhåller att hon inte medvetet försökt bereda väg för dottern men naturligtvis ger erfarenheterna resultat.

– Allt mitt famlande, mina lärdomar har hon fått serverat, hon vet hur man gör. Hon är orädd för att höra sig för, det där TV-jobbet (Disney) sökte hon själv.

– Jag har präntat in ”Berätta vad du vill för det är det ingen annan som vet”.

Linnéa skaffar sig nya erfarenheter och nya sammanhang. Men än så länge kommer hon hem till mamma Lottas shower och konserter.

– Det är så himla kul att jobba ihop. Hon står för sig och jag står för mig.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

S:T LAURENTII KYRKA Söderköping

13 februari 2016 kl 18

HEDVIGS KYRKA Norrköping

14 februari 2016 kl 17

KÄRNA KYRKA Linköping/Malmslätt

24 april 2016

Störst av allt
Lotta Källström, sång och gitarr

Linnéa Källström, sång
Fredrik Ingå, piano, och Jerker Hårdänge, bas, cello, gitarr

LOKALA KÖRER
13/2 Söderköpings gospel med XL
14/2 Novakören
24/4 Lokal kör

LÄNKAR
Lotta Källström hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.