• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lottas & Linnéas kärlekskonsert för alla (recension)

Lotta och Linnéa Källström
Störst av allt. Det märks att Lotta och Linnéa Källström trivs med att sjunga ihop.

 

Så fint och så oerhört känslosamt

 

Att sjunga kärlekens lov i Hedvigs kyrka har redan blivit något av en tradition för Lotta Källström och dottern Linnéa Källström. Har då inte allt på detta tema sagts? Blir inte allt en enda lång repris? Finns inte risken att folk ska tröttna? Att de ska tycka att det blir tjatigt.

Nej då, det är ingen risk. Hedvigs kyrka är fylld till sista plats. Lotta Källström inleder med att säga att kärleken inte har några gränser. Den har sådan bredd, och den förenar, menar hon.

Att det stämmer bevisas väl av att bakom mig, i mammas knä, sitter ett litet flickebarn, kanske 3 månader gammalt, och bredvid mig sitter Elna, nästan 100, och båda njuter de av musiken.

 

Lotta Källström
God vän. Lotta Källström har alltid nära till gitarren.

 

”Störst av allt” heter årets konsert, medan förra årets hette ”Tillsammans för kärleken”. Årets konsert sätter fokus på den goda vänskapen och det blir något av en röd tråd genom kvällen. Novakören under ledning av Anna Sköldh är med också detta år liksom Fredrik Ingå på piano och Jerker Hårdänge som spelar bas och cello. Visst var det en hel del låtar som var en repris från föregående år, men också en del nytt.

Björn Skifs fina Håll mitt hjärta som Lotta framför ensam med fint pianospel av Fredrik Ingå är en repris från året innan. Så kommer Linnéa in och sjunger Där du andas ur filmen Arn. Det är så fint och så oerhört känslosamt.

Gabriellas sång ur filmen Så som i himlen var med också förra året. Den gav mig gåshud då – den ger mig gåshud nu. Ja, jag får nog säga att den låter ännu bättre detta år. Som bekant är det Py Bäckman som skrivit texten och om det är någon som kan skriva kärleksfulla ord är det väl Py Bäckman. Hennes texter får vara med en hel del vid kvällens konsert.

Kören framför sången Brustna hjärtan, för också sådana hör ju kärleken till. Här får vi mycket fint cellospel av Jerker Hårdänge.

Sen vill Linnéa framföra en av sina personliga favoritlåtar. Det är All of me som blev en superhit med John Legend. Lotta kan inte låta bli att lägga på lite bakgrundstämma när dottern sjunger. Det blir starkt, och samtidigt så fint.

Rör min själ tillhör en av mina favoritlåtar och det är jag inte jag uppenbarligen inte ensam om av kommentarerna runt om mig att döma. Linnéa och kören gör mig inte på något vis besviken.

 

Störst av allt
Sångarglädje. Novakören backade upp mor och dotter Källström i Hedvigs kyrka.

 

Publiken inbjuds att sjunga med i Astrid Lindgrens Vad det är bra att jag har dig som Bertil sjunger i filmen Nils Karlsson Pyssling: ”… för ingen vill väl vara ensam”. Nu får kören ha publikens fulla uppmärksamhet en stund. Först blir det Kärleksvisa skriven av Sarah Dawn Finer och därefter Esmeraldas sång som bland annat sjungits av Sharon Dyall. Den var ny för mig och handlar om att hjälpa alla människor på flykt.

Lotta sjunger Den jag kunde va’ av Mikael Wiehe där han skildrar vänskapen med Björn Afzelius. Ja, vänskap är också en form av kärlek, säger Lotta innan hon berättar att hon är med i Fältartisterna vilket innebär att hon är ute och sjunger för soldater som är ute på platser där de har svårigheter. Deras signaturmelodi ska nu framföras och det visar sig vara I en annan del av världen av Uno Svenningsson. Denna sång gillar uppenbarligen också prästen som ”diggar loss”.

När mor och dotter Källström tillsammans sjunger Rörs jag av kärleken ur musiksagan Gerda av Bosse Wastesson fryser jag ordentligt. Lottas och Linnéas röster passar oerhört bra tillsammans. De kompletterar varandra på ett fint sätt och de ser också ut att trivas med att sjunga ihop.

 

Linnéa Källström
En sån tjej. Linnéa Källström avslutade sina soloinsatser med En sån karl.

 

I Totta Näslunds Utan dej svänger det rejält. Allt lugnas ner igen när kören sjunger Py Bäckmans fina Min plats på jorden. Av någon anledning når inte orden fram riktigt.

Så blir det några fler repriser: I will always love you framförs i den version som Whitney Houston sjöng den. Den är svårsjungen och jag är inte lika förtjust i den som i orginalet. Men Lotta klarar av den mycket bra.

Så avslutar Linnéa med Lill Lindfors En sån karl i den version Agnes framförde den i Så mycket bättre. Innan hela konsertkvällen avslutas med Beatles All you need is love som blir till en allsång med hela publiken. Vi sjunger glatt med innan vi tågar ut i den bistra kvällsluften.

Om traditionen fortsätter kommande år, vilket jag hoppas, tänker jag att man bjuder på ett lite annat låtval. För som Lotta Källström sa vid kvällens inledning; det finns ju kärlekssånger i sån bredd. Varför inte exempelvis Kärleken förde oss samman, Du är min man, Love is in the air, You’re beautiful eller någon annan av de tusentals och åter tusentals sånger på kärlekstemat som finns.

Att sprida budskapet om kärlek, om vänskap, värme och gemenskap är viktigt, så min förhoppning är att Lotta och Linnéa kommer tillbaka nästa år.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Lena Ljungars

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

14 februari 2016 kl 17
Störst av allt
Lotta Källström, sång och gitarr
Linnéa Källström, sång
Fredrik Ingå, piano, och Jerker Hårdänge, bas, cello, gitarr
Novakören

Konserten ges även

13/2 S:t Laurentii kyrka, Söderköping
tillsammans med Söderköpings gospel med XL

24/4 Kärna kyrka, Malmslätt
tillsammans med lokal kör

LÄNKAR
Lotta Källström hemsida Facebook
Lotta Källströms kärlek till musiken reportage Kultursidan.nu 12/2 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.