• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Blues med Among Lynx på Crescendo (recension)

Among Lynx
Ljudförstärkning. Sångerskan Eva-Mi Ringqvist kickstartar Revolution med megafon. Annars är hennes röst som gjord för blues.

 

Bluesens framtid tillhör kvinnorna

 

Among Lynx säger att de spelar neoblues – en krock mellan rock och blues. I intervjuer säger de ibland att de spelar roots. Jag förstår inte varför det ska vara så krångligt. Detta är blues, och den måste också få utvecklas. Det har den gjort sedan Muddy Waters köpte sin första elgitarr.

Efter Where’s the Music? är ordningen återställd och det är sittande publik som gäller. Bandet uppskattar det, men det är ändå lite synd när det svänger på detta viset. Och jag får inte skriva att jag dansar bland lodjur.

Två dagar tidigare har de haft releasefest för sin singel Soil på Stampen i Stockholm.

– Det är fantastiskt att spela för en tyst och uppmärksam publik som här! Så var det inte där, säger sångerskan Eva-Mi Ringqvist.

Henne plockade de upp från ett hårdrocksband, och så var Among Lynx ett faktum. Det kan man inte riktigt tro, hon har en röst som gjord för blues.

Sweet indifference innehåller ett snyggt ståbassolo av Tove Brandt. Hon har samma efternamn som gitarristen Moa, och man kan gissa att de är systrar. Det är förresten Moa som har skrivit nästa låt Howl with you. Den är inspirerad av ett Sommar-program av Nina Hemmingsson (vilket jag kan intyga var jättebra). Nu är det hennes tur att dra ett snyggt solo, och den jazzskolade publiken applåderar.

 

Among Lynx
Among Lynx på Crescendo i onsdags. Moa Brandt, Eva-Mi Ringqvist, Lina Anderberg, Elin Öberg och Tove Brandt.

 

Good advice är inte Willie Dixon-låten utan en egen komposition. Den handlar om hur trötta de som ”tjejgäng” var att få ”goda råd”. Nu är det rockigare, det kanske passar ilskan bättre.

Lina Anderberg på trummor är en nyhet i sammanhanget. Det är andra gången hon är med, och det kan man inte heller tro. Nya singeln Soil mår faktiskt mycket bättre av trummor. (Jag föreslår att ni behåller henne.) Den är ett antirasistiskt (”I never heard such a profound load of shit”) inlägg, förresten:

Take your shit and run
To a place I know
Far away and hide
’til the day you die

Bluesspelaren Elin Öberg köpte sitt första munspel för bara några år sedan. Det är också svårt att tro. Nu spelar hon med kvinnoprojektet Ladies got the blues. Det gör förresten Moa och Tove också. (Och Ida Bang och ibland Shoutin’ Red, Lisa Lystam, Louise Hoffsten m fl.) Vilket borde göra dem till en drömbokning för Crescendo…

 

Among Lynx
Elin Öberg plockade upp munspelet för bara ett par år sedan. Här tillsammans med Lina Anderberg och Tove Brandt.

 

Samspelet, spelglädjen, blickar och skratt på scenen. Det är uppenbart att de trivs, och det smittar av sig. Oklanderligt utförd musik hör man ofta. Men lika ofta är den spelad av en trött bluesgubbe. Förnyelsen av genren genom unga, pigga kvinnor är en frisk fläkt. Vi är ju så trötta på coola stenansikten.

Take me right back är en låt av Rachelle van Zanten, som är en ny bekantskap för mig (men inte länge till).

Mot slutet kickstartar de en Revolution med megafon och vinande munspel. Det är 60-talspsykedeliskt och starkt. Inropet kommer som ett brev på posten. Extranumret är en klassiker som alla från Robert Johnson till Bob Dylan via Muddy Waters, Elmore James, Cream, Johnny Winter och Canned Heat har spelat in. Det är blues, vad var det jag sa? Här är nästa generation. De stående ovationerna är väl förtjänta.

I somras belönades de med Junior Blues Prize på Åmåls Bluesfest. Året innan var det Shoutin’ Red, 2013 Lisa Lystam. Ja, ni fattar… Bluesens framtid tillhör kvinnorna.

(Men man kan inte tävla i musik.)

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

CRESCENDO Norrköping

17 februari 2016

Among Lynx

MUSIKER
Moa Brandt – gitarr, bakgrundssång
Eva-Mi Ringqvist – sång, percussion
Elin Öberg – munspel, bakgrundssång
Tove Brandt – kontrabas, bakgrundssång
Lina Anderberg, trummor

LÅTLISTA

Set 1
The Bridge
Walking Away
Little Baby
Sweet indifference
Howl with you
Bum´s Blues
Good Advice
Soil

Set 2
My Town
Sauna
Take me right back
Lynx
Feel so good
Memo
Bitter wind
The Dude
Revolution

Extra: Rollin’ ’n’ tumblin’

LÄNKAR
Among Lynx hemsida Facebook
Crescendo hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.