• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Svanens barn visar bakteriers värld på C

Bakterier
Gröna bakterier. När barnen på förskolan Svanen började undersöka bakterier växte det till en hel utställning som nu står på Visualiseringscenter C.

 

Fantastisk explosion av fantasi och kreativitet

 

Från och med sportlovet visas nu miniutställningen ”Allt började med en ekorre…” på Visualiseringscentret C. Det är en utställning som barnen på förskolan Svanen i Norrköping gjort, där de utforskat den mikroskopiska världen som finns där, men som inte syns. Och allt började som sagt med en ekorre.

Barnen hittade en död ekorre på förskolegården för snart tre år sedan. Det väckte såklart många olika reaktioner, och många frågor väcktes, frågor om livet och döden, själen och skelett. Sedan övergick det till nyfikenhet kring de mikroorganismer som alltid finns där, men inte syns. Vad är det egentligen för varelser? Hur ser de ut? Hur låter de? Hur kommunicerar de?

 

Bakterier
Fakta och fantasi blandas i utställningen.

 

”Allt började med en ekorre…” är en fantastisk explosion av fantasi och kreativitet. Pedagogerna valde att inte begränsa barnens fantasier om vad som är rätt och fel, och detta har tagit dem med på en lång och lustfylld kunskapsresa. Alla har fått tänka fritt, och det märks på utställningen. Många fantasifulla teckningar och små skulpturer finns att beskåda. Till många verk finns också en beskrivning på hur barnen tänkt när de ritat sin bakterie.

Har du till exempel hört talas om robotbakterien? Det är en bakterie som bor i rymden i en ostmåne. Den är också jättesnäll och skyddar från andra bakterier. Detta är en hypotes, som man kan läsa har fascinerat både barn och vuxna när de läst om bakterier. För det finns ju faktiskt gott om goda bakterier som skyddar oss från dåliga.

Utställningen bygger på ett urval av material från projektet. Här finns gott om fakta om hur projektet startade, vilket är väldigt intressant i sig självt. Det finns en mängd olika bilder och tankar. Utställningen är väldigt textrik, så den som vill fördjupa sig mer, om bakterier och bakgrund till projektet, kan göra det.

Men utställningen bjuder också in mig som besökare att själv fundera över den mikroskopiska världen. Vid två olika bord kan besökaren själv sitta och pyssla och bygga hur den tänker att bakterier ser ut. Det finns också möjlighet att sätta upp sin skapelse på en tavla, och tillsammans skapar alla bilder ett litet collage. Både vuxna och barn får delta! Det finns också ett litet bakteriememory som man kan spela.

 

Hello Kitty-bakterien
Bakade bakterier. Populära Hello Kitty har fått en uppkallad efter sig.

 

Något som är väldigt spännande, är en sak som hänger ner från taket. Det är ett antal bilder, på en fot, en hand, en svamp, och lite andra föremål. Under bilderna hänger ett bakterieprov, så man kan se hur de ser ut och hur de spridit sig. För det är också något barnen fått jobba med, ta och titta på olika prover.

Ett besök på Visualiseringscenter C och Allt började med en ekorre… är således ett måste. Det här vill man helt enkelt inte missa.

© Text: Jennie Johnson
© Foto: Morgan Lengbrant

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

VISUALISERINGSCENTER C Norrköping

22 februari – 30 maj 2016
Allt började med en ekorre…

Utställning
Prod: förskolan Svanen och Visualiseringscenter C

LÄNKAR
Visualiseringscenter C Hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.