• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lovkul med bokjakt i Stadsbiblioteket

Karin Nilsson
Misstänkt. Cirkusdirektören är en märklig typ. Karin Nilsson har skrivit manus till Stadsbibliotekets rollspelsdeckare för skolbarn som gillar LasseMajas detektivbyrå.

 

I Lasses och Majas fotspår

 

Den värdefullaste av alla böcker, Kunskapens bok, har blivit stulen. Det är upp till sportlovsfirande barn att tillsammans med karaktärer från LasseMajas detektivbyrå att klura ut gåtan. Biblioteket har hunnit bli både till cirkus och café innan mysteriet har fått sin lösning.

Det stojas och springs runt, någon klurar på vilken bok som är deras favorit i LasseMajaserien. Förväntningarna på vad som skall hända är höga. Vi får alla gå upp en våning i Norrköpings stadsbibliotek. Där tar Annika Lindegren emot och berättar vad som väntar.

Vips så har hon en bok på huvudet och är fröken Gun. Som skall visa upp den mest värdefulla boken som finns på biblioteket. Nämligen Kunskapens bok som är värd 100.000 kronor.

 

LasseMaja och Bokmysteriet
Ensemblen. Polismästaren (Ingrid Loeld Rasch), Cirkusdirektören (Karin Nilsson), Fröken Gun/ Sara Bernhard (Annika Lindegren) och Prästen/ Muhammed Karat (Emelie Johansson) får så småningom reda på vem som är tjuven i mysteriet.

 

När fröken Gun ska visa den fina boken så är den stulen. Nu är goda råd dyra och barnen kallar på polismästaren som kommer till brottsplatsen. Utredningen inleds med en genomgång av fingeravtryck och en avspärrning av brottsplatsen.

Mysteriet bygger på de populära LasseMaja-böckerna. Efter en del klurande och rådfrågande av Lasse och Maja, alltså alla barn på plats, så går jakten vidare. Det är roligt och fantasieggande. Tidskriftsavdelningen blir till en butik, och en annan plats på biblioteket blir till ett café med stickade kakor.

Inte bara barnen tycker det är roligt. Föräldrarna skrattar med glatt och även jag fnittrar, särskilt när cirkusdirektören inte har tid med oss längre för att han ska vattna sina strutsar.

Manuset är skrivet av bibliotekarien Karin Nilsson som spelar just nämnda cirkusdirektör. Det är roligt skrivet och låter deltagarna vara med i historien. Barnen kommer med förslag på vem de tror som är den skyldige. Jag hör någon säga att den visste vem som var tjuven när en viss ledtråd avslöjades.

 

LasseMaja och Bokmysteriet
Virkad tårta. Den lilla stadens café ligger mitt bland bokhyllorna.

 

Alla som är skådespelare gör sitt jobb bra. Men jag vill lyfta fram polismästaren som spelas av Ingrid Loeld Rasch lite extra. Hon lockar flera gånger till skratt med sin taffliga polis.

Utan att avslöja för mycket så blir det ett lyckligt slut.  Alla som varit med får en belöning för sin hjälp.

Detta var en rolig upplevelse för både unga och gamla skulle jag vilja säga. Det syntes inte en enda sur min när jag lämnade biblioteket.

© Text och foto: Morgan Lengbrant

STADSBIBLIOTEKET Norrköping 

22–24 februari 2016
LasseMajas detektivbyrå och bokmysteriet
Deckarkul för lovlediga

LÄNKAR
Stadsbiblioteket hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.