• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nu är årets bokfest äntligen igång igen!


Många var de som ville fynda på bokreans första dag. Och det fanns, och finns, ett digert utbud. Alla bokhandlare och även antikvariat deltar i bokrean.

 

”Det är ju så otroligt roligt!”

 

Jag kliver in på Akademibokhandeln på eftermiddagen. Mitt i affären finns liksom bord dignande med godsaker. Biografier, skönlitteratur, kokböcker. Böcker för alla tycken och smaker. Kön ringlar sig lång vid kassorna, många är de som står lutade över borden med böcker. Några går omkring med korgar, andra har lastat famnen full med tänkbara köp.

Enligt Svenska förläggareföreningen var bokförsäljningen inte särskilt stark under en tid. Men, efter sju svaga år, vände försäljningen uppåt igen 2015. Försäljningen under bokrean följde den trenden. Både den fysiska bokhandeln och internetbokhandeln ökade sina försäljningssiffror. Nu återstår det väl bara att se hur väl det faller ut detta år.

 

Bokrea Åsa Tengkvist
Åsa Tengkvist rekommenderar Mera vego även till de som inte är vegetarianer, för de goda receptens skull.

 

I Norrköping började det i alla fall bra. Klockan sju på morgonen den 24 februari stod det ett trettiotal personer i kö för att komma in till Akademibokhandeln, då den skulle öppna. In på tidig eftermiddag var det alltså fortfarande gott om folk i affären.

– Det har varit mycket folk hela dagen, intygar Åsa Tengkvist, butikschef för Akademibokhandeln och det som mest går åt brukar vara skönlitteratur.

– Sedan har vi ett bra pris på Jojo Moyes Livet efter dig, den är nästan slut nu.

Skulle Åsa själv få välja några favoriter, har hon två helt olika sorters böcker.

– Det skulle vara kokboken Mera vego. Det är väldigt goda recept och jag har den hemma. Sedan är det Churchill-biografierna. De är så välskrivna, och man får reda på så mycket mer genom dem, säger Åsa Tengkvist.

Trycket är relativt stort inne i butiken. Många kommer in och vill ha lite hjälp att leta reda på några specifika titlar. Åsa Tengkvist menar att det är väldigt mycket jobb, men att det inte är något som man vill missa.

– Ja det är klart att det är mycket att göra. Det är många kilo som ska plockas upp och sorteras. Men det är ju så otroligt roligt!

 

Bokrea Churchill
Biografin över Winston Churchill är ett annat tips Åsa Tengkvist har. Annars är det mycket skönlitterärt som brukar gå åt mest.

 

Åsa beskriver bokrean som en stor fest.  Vi pratar lite om att en del menar att bokrean har spelat ut sin roll. Men det är något Åsa inte håller med om, och säger också att det här kan ses som en chans att lyfta den fysiska bokhandeln.

– Här kan man komma in och klämma lite på böckerna och kanske hitta några riktiga fynd. Det finns ju också en stor möjlighet att vidga sina vyer. Ser man en bok som bara kostar kanske sjuttio kronor, kanske man köper den också för att passa på. En del brukar komma in med en klar plan, men sedan brukar det alltid följa med något mer.

Så bokrean ska man nog inte riktigt räkna bort. Det är en speciell känsla att gå omkring där bland alla titlar. Vissa har jag aldrig tittat på förut, och chansen är stor att någon sådan följer med mig hem. Jag går förbi en liten sektion med ”utvalda titlar”. Tydligen är det sådana böcker som endast finns i vissa affärer. Även där finns några spännande böcker.

Så var med på festen nu! Man behöver kanske inte köpa något, bara njuta av känslan. Så kanske det slinker med ett köp av bara farten. Roligast får du nog om du går dit med ett öppet sinne.

© Text och foto: Jennie Johnson

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.