• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stand-up: Soran Ismail & Ahmed Berhan (recension)

 Soran Ismail
Soran Ismail driver med sitt eget terrorist-skägg. Något ska en ju få pondus av.

 

Den ena är snabbkäftad, den andra finurlig

 

Stand-up med publiksmädande och gränslös humor när Soran Ismail med support av Ahmed Berhan tog över scenen på Elite Grand Hotel. Löften utlovades och infriades om att några i publiken skulle bli kränkta. De inviger därmed den nya satsningen som fått namnet Sweet Comedy Club.

 

Ahmed Berhan
Snabbkäftad. Ahmed Berhan är rytmisk och vet att ge publiken skrattpaus.

 

Det är helgstämning i publiken när Ahmed Berhan är först ut under torsdagens stand-up i Bråvikssalen på Elite Grand Hotell. En smått salongsberusad publik verkar inte ha några problem att hänga med när den snabbkäftade Ahmed driver om sig själv och andra Stockholmare. Jag menar, Jönköping och Linköping är ju i princip samma sak. Han har en takt i rösten som kan göra en grand-slam poet avundsjuk och ger publiken utrymme att skratta när pauserna väl kommer.

31 år, singel och en aning oklar bild av vad som är okej att göra för en man i sina bästa år. Han verkar ganska klar över vad som inte är okej: (ursäkta ordvalet) det är att kapa huvudet på småbarn.

Vi känner igen honom från bland annat Tankesmedjan i P3 och när han nu får ta egen plats på scenen så fyller han ut den totalt. Kanske kan jag tycka att han borde ha fått lite mer tid, eftersom det känns som att han precis hinner komma igång på riktigt när han en aning abrubt tackar för sig och släpper fram kvällens huvudperson.

 

Soran Ismail
Mysfabror och curlad tolvåring som vill vara en katt på samma gång. Soran Ismail balanserar inte gränsen, han kliver över den och trampar på en och annan tå.



Soran Ismail kliver in på scenen med ett finurligt leende på läpparna. Det är tyst en stund och på klassiskt Soran-manér hälsar han ganska lugnt och lågmält. Kontrasten i tempo till Ahmed är påtaglig. Smädandet börjar. Linköping är bättre än Norrköping. Bomben är släppt och publiken är på helspänn. Kanske är det öppet mål att driva med östgötars dialekter, men ärligt talat har han kanske en poäng att dialekterna låter som att ett barn har hittat på dem. Detta skriver jag i egenskap av en jämtlänning med en total kärlek för Östergötland.

Utstrålningen är avslappnad och det märks att Soran är van vid att stå på scenen. Ibland frågar jag mig om han inte är lite väl trött, men det märks att det är en grej han kör på. Han lyckas med konsten att vara mysfarbror, samtidigt som han är en curlad tolvåring med föräldrar som intalat honom att jo, han kan visst vara en katt, om han vill vara en katt.

Kanske finns det genier, men Soran är inte något sådant. Vad han däremot är, är någon som säger en enkel, ofriserad ”sanning” om oss svenskar och om människor i allmänhet. Han pekar mycket på hur rädda vi är för att säga fel och att kanske komplicerar vi saker en aning för mycket. ”Jag tror bara man tar sig själv och andra på för stort allvar”. Ett sådant där citat som säkert många andra sagt, men som tål att upprepas.

Några skämt känner jag igen från tidigare föreställningar och program. Det tar av udden en aning, men oavsett så är de ju sådär Soran-smarta, så det gör nog ingenting. Ibland rycker det lite i mig när jag tycker han går för långt. Det är så att han balanserar och går precis så långt över gränsen så att det inte känns okej, men att jag fortfarande asgarvar. Han har ju ändå försäkrat oss om att någon i publiken skulle bli kränkt under föreställningen.

Kvällen blir över lag en väldigt lyckad tillställning och publiken surrar förnöjt när jag lämnar hotellet.

© Text och foto: Christoffer Mannsdorff Djurberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ELITE GRAND HOTEL Norrköping

25 februari 2016
Sweet Comedy Club

med Soran Ismail; support Ahmed Berhan
Arr: Damar Produktion

LÄNKAR
Soran Ismail Facebook
DamarProduktion hemsida
Elite Grand Hotel Facebook  Sweet Comedy Club

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.