• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Återinvigda Åby bibliotek öppnar gränser

Carin Ellberg
Gränsöverskridande. Carin Ellbergs målning breder ut sig på väggen.

 

”Litteratur ska vara spännande”

 

Åby bibliotek har fått en rejäl uppfräschning. Det är ett stort steg i satsningen för integration. Och en viktig mötesplats över gränserna. Det var feststämning på Åby bibliotek när det var dags för återinvigning i måndags.

Det har gjorts en renovering av byggnaden och det märks verkligen skillnad. Något som kan ses på de foton som satts upp och som visar hur det såg ut innan. Det är ganska mycket som har hänt, bland annat med hjälp av färg, som gör lokalen mycket levande.

Olle Vikmång, kultur- och fritidsnämndens ordförande, höll tal innan han klippte bandet och biblioteket åter var öppnat.

– Bibliotekens uppgift är att skapa intryck och avtryck.

 

Olle klipper bandet
Nystart. Olle Vikmång tycker att biblioteken fyller en viktig funktion.

 

En annan nyhet är Carin Ellbergs konstverk Okänt landskap med röda planeter. Ett gränsöverskridande verk som går utanför ramarna på riktigt. Målningen fortsätter ut på väggen med moln och röda planeter.

– Jag har valt att ta vara på saker i rummet, som brandvarnaren som sitter på väggen. Jag tog med den som en planet och målade två till, säger Carin Ellberg.

– En målning som denna vidgar synen för offentlig konst, och ger intryck, framhåller Olle Vikmång efter invigningen. Det är viktigt att konsten får synas.

Olle Vikmång påpekar att bibliotekens verksamhet förändras över tid. Därför är det viktigt att biblioteken renoveras.

– Det är en rejäl uppfräschning. Vi har märkt att filialerna behöver detta. Det ska kännas spännande med litteratur, säger han.

Ett bibliotek är en viktig mötesplats, framför allt nu när det satsas på integrering. Då är studierummen viktiga med plats för föreläsningar, eller arbete i mindre grupper i de här rummen, menar Olle.

 

Lässoffa på Åby bibliotek
Lässoffa. En plats att kunna läsa och få sitta med sina tankar och funderingar.

 

Snart följer upprustning – och återinvigning – av andra biblioteksfilialer, bland annat i Skärblacka och Vilbergen. Där finns redan planer på att förändra och förnya i verksamheten.

– Vi kommer senare börja med nattöppet med någon slags tagg eller kort, som gör att du kommer kunna komma in efter stängning och låna böcker eller studera. Beslutet är fattat och vi hoppas nu på att komma på ett bra system för att komma in i lokalerna. Detta kommer gälla alla filialer utom Hageby bibliotek som ligger i Mirum galleria, avslutar Olle Vikmång.

© Text: Morgan Lengbrant
© Foto: Jennie Johnson

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ÅBY BIBLIOTEK Norrköping

14 Mars 2016 kl 15
Återinvigning

Okänt landskap med röda planeter
Carin Ellberg
Nytt offentligt konstverk

LÄNKAR
Norrköping Stadsbibliotek hemsida Facebook  Åby

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.