• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

I skuggan av dig med TeaterNjutarna (recension)

Båtfärden
Stävar framåt. Ensam färdas han mot ett nytt land. Jacob Carlsson spelar killen som flyr mot ett nytt liv. Övriga i TeaterNjutarna står för alla människor och miljöer han möter på vägen.

 

Ett inkluderande samhälle blir rikare

 

Korta versionen

 

TeaterNjutarna har spelat I skuggan av dig. Föreställningen har de gjort själva. Den handlar om en kille som måste fly från kriget. När han kommer till ett nytt land är det svårt att hitta snälla människor. På slutet hittar han kärleken.

I skuggan av dig är en fin och viktig teaterföreställning. Den visar att funktionshandikappade kan bry sig om andra. Den visar också att de kan känna igen sig i andra.

TeaterNjutarna har spelat teater länge. De älskar att spela teater. Vanilla och John är världens bästa ledare.

Alla behövs.

 

Ett träd i skogen
Ett träd i skogen.

 

Långa versionen

 

En person på resa eller är de många? När TeaterNjutarna spelar upp I skuggan av dig fladdrar minnen, flykt, sökande och hopp som korta fragment ur livet. Det blir en rik och berörande föreställning i mötet med publiken. Och publiken är jag.

Inbjudan till föreställningen som spelades för publik i början av mars var av typen ”Hoppsan, vi glömde, kan du komma nu?”. Inte exakt så formulerad. De fyra välbesatta föreställningarna 4-5 mars fick gå mig förbi. Det är sådant som händer.

En ny inbjudan kom – ”vi träffas på torsdag och kan spela upp lite för dig” – och den nappade jag på. TeaterNjutarna har jag stött på tidigare, Ivania och Kungen var en underbar föreställning, filmen Grim Fatale Noir rolig.

Nu blir jag starkt berörd av I skuggan av dig som gruppen arbetat med sedan tidigt i höstas. De hinner rentav spela igenom hela föreställningen innan nästa Kvartersteatergrupp ska in i rummet. Jag är den enda publiken men det märks inte på skådespelarnas insatser.

Utan att förringa professionella skådespelares gedigna utbildning och högpresterande insatser på de stora scenerna så måste det inte vara så att amatörer ger sämre upplevelser. Eller att upplevelsen enbart är stark för att amatörerna spelar för en nära publik, bestående av familj och nära vänner. I höstas såg jag, utan att vara släkt med någon, en mycket spännande tolkning av Macbeth med ungdomar från Kulturskolan och kommunens fritidsgårdar.

Kvartersteatern har samma förmåga att skapa föreställningar som talar till publiken utan att styra över huvudet på deltagarna. Som här med TeaterNjutarna, som består av ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar. Det de har gemensamt är att alla älskar att spela teater, ”det är grymt” som någon säger. Merparten har hållit på i flera år.

Nyckeln är ”världens bästa” ledare, Vanilla Karlsvärd, från SkaparAnda, och John Johansson, från Kvartersteatern. De arbetar inkluderande, tar vara på vad var och en kan bidra med, ser till att alla är med. Utan att göra avkall på det konstnärliga resultatet.

 

Kontaktförsök
Kontaktförsök. Ingen bryr sig i den nya staden i det nya landet.

 

Jag ser I skuggan av dig som en berättelse som vävts samman av krig, människor som drivs på flykt och som söker nytt liv och nytt sammanhang. Barnen leker på skolgården, har lektion när bomber plötsligt faller, syskon kommer ifrån varandra. Människor flyr i natten, går tysta i täta led. En båtresa senare kommer en ensam ung man fram till ett nytt land. Det är få som vill hjälpa, det arbete som till sist erbjuds handlar om utnyttjande. Ändå kan kärlek och hopp gro.

Det är så jag läser föreställningens scenbilder. Hade jag haft sällskap i publiken hade säkert någon tolkat lite annorlunda. För annorlunda är möjligt. Skådespelet växlar mellan rörelse, rytm, mim och skuggteater. Inga ord, men musik som ger stämning. Scenen är svart med ljus som lyser upp utvalda punkter, det underbygger dramatiken.

Några scener håller på ganska länge, de kunde putsats på, men samtidigt hinner jag titta på var och en, som i fabriken där några lyfter, andra borrar och några smiter iväg och tjuvröker.

Det hela började i höstas med att någon i gruppen funderade över de som tigger och undrade varför de gör det. Det ena gav det andra får jag veta när jag träffar skådespelarna för ett samtal efter föreställningen.

– Jag minns hur vi pratade om att vi ville ha med mycket olika miljöer, som skogen och staden, säger ledaren Vanilla Karlsvärd som även spelar med i föreställningen.

– Det är mycket i skallen att tänka på, framhåller Jacob Carlsson. Där är ett träd. Nu ska vi gå hit.

 

Kärleken ger ny gemenskap, systerns farväl/minne
Lyckligt slut. Kärleken ger ny gemenskap, i bakgrunden ses systerns farväl/minne.

 

Föreställningen är stark och berörande. Jag tänker två tankar. Tanke 1: att funktionshandkappade som lever i Norrköping reflekterar över och väljer att gestalta hur det kommer sig att människor flyr, varifrån de kommer och vad som händer sedan. De bryr sig alltså om ”den andre”.

– När det blir krig så är jag hans syster, berättar Josefin Hjortmark. Hon, liksom alla andra, utom en, växlar mellan flera olika roller allteftersom skådespelet förs framåt.

– En kille kommer till ett nytt land och känner ingen. Han blir nästan straffad, folk kommer nära, beskriver Jacob Carlsson som är ensam om att spela en enda roll.

Hans skildring av ensamheten i flykten till försöken att få kontakt med självupptagna personer i det nya landet är smärtsamt tydlig.

– Vi går ju på en gata och gör olika saker, pratar i telefon, exemplifierar Anton Lycke.

Tanke 2: Ja varför inte, funktionshandikappade kan bli utsatta för andra människors spe bara för vilka de är. De kan därför känna igen sig själva i skådespelet.

Ett inkluderande samhälle är ett rikare samhälle.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

4 – 5 mars 2016
I skuggan av dig

Skådespel
Regi, teknik: John Johansson och Vanilla Karlsvärd
Prod: TeaterNjutarna i Kvartersteatern i samabete med SkaparAnda, Folkuniversitetet och Kultur & Fritid

SKÅDESPELARE
Patrik Tillberg
Markus Karlsson
Emma Jonsson
Johanna Kjell
Viktor Hadd
Anton Lycke
Johan Eriksén
Desireé Svensson
Jacob Carlsson
Isak Tor Jansson Ekman
Axel Norén
Josefin Hjortmark
Vanilla Karlsvärd

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook

Bookmark the permalink.

2 Responses to I skuggan av dig med TeaterNjutarna (recension)

  1. Pingback: The very best of TeaterNjutarna – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Vid floden Styx väntar vi alla på sista resan (recension) – KULTURSIDAN.nu