• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vid floden Styx väntar vi alla på sista resan (recension)


Skymningsland. Charon korsar ofta floden Styx. Ibland ensam, ibland med en följeslagare, ibland med flera. 

 

Charon har ofta ärenden, hämtar och för bort

 

RECENSION/NORRKÖPING
Livet och döden. Vad var det som hände? TeaterNjutarna, en grupp inom Kvartersteatern, ställer frågorna vi alla innerst inne bär på. Vid floden Styx är en poetisk föreställning som ges på Teater Bråddgatan 34, i Tredje kammaren vars port mot gatan är belägen några meter upp mot Kungsgatan från huvudentrén.

Teatergruppen TeaterNjutarna har vid det här laget funnits i ganska många år. De har gjort både film och teater tillsammans. Medlemmarna i gruppen har funktionshinder av olika slag. Det alla har gemensamt är kärleken till teater.

 

Korta versionen

 

Det är skymning Vid floden Styx. Människorna där är fast. Charon väljer ut de som får korsa floden med honom. Charon är lite läskig.

De berättar om sina liv. En var slav, en var målare, en var lärare. Alla hade de varit någon, var och en hade haft ett liv. Några berättelser visas mer och då hjälper flera till. Det blir vackert och väcker känslor.

Vid floden Styx berättar att alla har liv. Den berättar att alla dör. Det gör oss alla lika.

 

Vid floden Styx
Poetiska bilder. De byggs upp och förändras.

 

Långa versionen

 

Vid floden Styx, en poetisk titel som också känns lite olyckbådande, vid gränsen. Ständig skymning råder vid floden, människorna stannar vid den osynliga rand på scenen som endast Charon korsar. Han är färjekarlen, som enligt den grekiska mytologin förde de som nyss dött över floden Styx till Hades, dödsriket.

Ibland ser han ut som vilken man som helst, må vara större än de flesta. Allvarstyngd med den tunga staven. Ibland glimmar hans dödskalle till.

– Vad var det som hände? Varför fick inte vi följa med? De som är kvar vid stranden ställer frågor utan att få svar.

Lever de eller är de nydöda? Är de på stranden eller är de i floden? Den fysiska gestaltningen är poetisk och öppen för tolkningar, gåtfull. De sträcker sig efter Charon och hans följeslagare, gång efter annan.

Charon har ofta ärenden över floden Styx. Han hämtar och för bort, hämtar och för bort. In i det sista, när scenen är tom och det bara är vi i genrepspubliken kvar.

 

Vid floden Styx
Jag var en fönsterputsare. Jag var rädd för höga höjder.

 

Åtminstone har de levt, om detta vittnar de. Och nu lyser scenen upp och musiken blir glättig. Någon var målare, en annan var lärare, en tredje var en höjdrädd fönsterputsare. Jag får en stark känsla av att några av yrkesvalen kan vara en uttalad livsdröm.

Vi får fördjupad inblick i några livsöden. Vi ser slaven slita hårt och ändå bli piskad. Polisen var duktig polis – här skanderar hela ensemblen ”Ta fast tjuven!” – och dog. Sjuksköterskan tog hand om de sjuka men drabbades själv och dog. Varje livsöde gestaltas på sitt sätt.

Det är här TeaterNjutarnas styrka ligger, bortom det skickliga ljusspelet och den suggestiva musiken. Styrkan ligger i hur ledarna Vanilla Karlsvärd och John Johansson genom rik och omväxlande regi låter var och en av deltagarna utifrån sin förmåga bidra till en teaterföreställning med höga konstnärliga kvaliteter och allmängiltigt budskap.

Bästa exemplet är kanske Isak Jansson Ekman, som kör fram med sin rullstol och låter ensemblen berätta att i livet var han en berömd upptäcktsresande och författare. En dröm, en saga, ett livsöde.

 

Vid floden Styx
Sjuksköterskan. Hon vårdade de sjuka och de döende.

 

TeaterNjutarna arbetar utifrån deltagarnas funderingar och önskemål. Scenerna improviseras fram och repeteras. Jag ser hur skådespelarna hjälps åt, de som vet exakt vad som ska hända hjälper, nästan omärkligt, de som behöver stöd.

Vid floden Styx är en kortare föreställning jämfört med förra årets I skuggan av dig som tog upp flyktingproblematiken. Den är mera som en dikt än en novell. Vid floden Styx berättar att alla har liv. Den berättar att alla dör.

Det gör oss alla lika. Den är mycket vacker. Punkt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

3 mars 2017 kl 18, 4 mars kl 17 & 18
Vid floden Styx

Regi, teknik: John Johansson och Vanilla Karlsvärd
Prod: TeaterNjutarna i Kvartersteatern i samarbete med SkaparAnda, Folkuniversitetet och Kultur & Fritid

SKÅDESPELARE
Viktor Hadd
Axel Norén
Isak Jansson Ekman
Jacob Carlsson
Desireé Svensson
Johan Eriksén
Johanna Kjell
Emma Jonsson
Markus Karlsson
Patrik Tillberg

Anton Lycke

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
I skuggan av dig med TeaterNjutarna recension Kultursidan.nu 16/3 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Vid floden Styx väntar vi alla på sista resan (recension)

  1. Pingback: The best of TeaterNjutarna – KULTURSIDAN.nu