• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON spelar återfunnen violinkonsert

Dans, romantik och sommarkänsla

 

NORRKÖPING
En återfunnen violinkonsert. Och en återvändande konsertmästare. Claudia Bonfiglioli spelar svenska tonsättaren Amanda Maier-Röntgens violinkonsert på lördag. På programmet står även musik av Kodály och Dvořák.

Svenska Amanda Maier-Röntgen (1853 – 1894) var på sin tid en uppmärksammad violinist och tonsättare. Amanda Maier växte upp i ett musikaliskt hem i Landskrona, utexaminerades som Sveriges första kvinnliga musikdirektör i Stockholm och fortsatte med studier i Leipzig. Där skrev hon och uruppförde sin Violinkonsert år 1875 och spelade verket med Hovkapellet i Stockholm året därpå.

För några år sedan återuppväcktes hennes musik av amerikanske forskaren Mark Starr. Violinisten Claudia Bonfiglioli, stämledare i Kungliga Filharmonikerna, tog sig snart an violinkonserten och har framfört den vid några tillfällen. Hon har även spelat in den på cd. Nu kommer alltså Norrköpings symfoniorkesters tidigare konsertmästare tillbaka som gästsolist med Maiers romantiska violinkonsert.

Konserten inleds med Kodalys Danser från Galánta och avslutas med Antonín Dvořáks Åttonde symfoni som är ljus och lekfull musik, med sommarkänsla.

Dirigent är holländaren Antony Hermus, verksam i Dessau i Tyskland. Han har en omfattande repertoar med tonvikt på de stora romantikerna men också ett stort intresse för nutida musik. Med SON har han framträtt på Tonsättarfestivalen i Stockholm 2013 och även spelat in en cd med musik av von Hausegger.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

4 mars 2017 kl 15 Introduktion av Stig Jacobsson kl 14.30
Konserten ges i Linköping 3/3 kl 19
Unik fiolkonsert

Norrköpings symfoniorkester
Dirigent: Antony Hermus
Solist: Claudia Bonfiglioli, violin

PROGRAM
Kodály
Danser från Galánta
Maier-Röntgen
Violinkonsert
Dvorák
Symfoni nr 8

LÄNKAR
Amanda Maier-Röntgen Musikverket recension/SvD
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.