• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musical Dreams med nya Chopp Event

Musical Dreams
Löftesrikt. Musikalen Musical Dreams inleds som en basketmatch.

 

”Vi ska ha en basketboll i det här också”

 

”Jag hade en idé.” Carina Perenkranz bollade den med Marcus Fyrberg strax före jul. Två dagar senare presenterade han ett grovmanus. Om en vecka har Musical Dreams premiär med fyra unga artister, två körer och dansare. Carina regisserar. Dags för Chopp Event 2.0.

På köpet har de upptäckt en ny scen – Resursen i Pro Nova. En vecka före premiär står där fortfarande konferensbord, visserligen tillbakaskjutet, på scenen. Men publiken kommer förmodligen att gilla den intima hörsalen.

– Alla går bakom ridån. Sedan ska vi kasta oss ut. Det här blir roligt! säger Carina Perenkranz till aktörerna som gömmer sig bakom den långa beigeprickiga ridån innan de spelar upp öppningsscenen med high schoolfeeling och showkaraktär.

– Jättebra! uppmuntrar Carina. Nu tar vi det en gång till.

Marcus Fyrberg, som både är en av solisterna och koreograf, går igenom ensemblens placeringar och spetsar rörelserna.

– Vi ska ha en basketboll i det här också, säger Marcus och visar hur han tänker sig att den ska flyttas mellan aktörerna.

– Jag tänker att det är gympaläraren som har med sig bollen, svarar Carina och höjer rösten:

– Ridå igen. Är ni redo? Publiken är inne. Ljuset går ner. ”En schysst match, det är det enda jag kräver.”

 

Solisterna: Christoffer P, Camilla I, Eleonor E och Marcus F
I bakersta ledet. Vanna Mantefors älskar musikal. Det är hon i vita tröjan bakom solisterna längst fram: Christoffer Perenkranz, Camilla Isaksson, Eleonor Eriksson och Marcus Fyrberg.

 

Vanna Mantefors var med i Chopp Events uppsättning av Pippi Långstrump på de sju haven i somras. Hon ingår i showgruppen Dreams som både dansar och sjunger i musikalen. Vanna Mantefors ser yngre ut än sina 15 år och det kommer väl till pass i den roll som hon också har, där hon spelar ett litet barn.

– Musikal är ett av mina största intressen. Jag tycker det här är jättekul, med jättehärliga koreografier och sånger, säger Vanna entusiastiskt. Den största utmaningen är dansen. Jag har inte dansat så jättelänge som en del andra men nu känner jag att jag börjar kunna koreografierna.

Erfarna dansaren Jenny Silfvenius ingår också i Dreams. Nu utmanar hon sig med att sjunga också, dels för att bredda sin kompetens och dels för att det är kul.

– Jag har velat det så himla länge, så det här kom perfekt, säger Jenny Silfvenius och avslöjar att hon och några vänner redan tidigare startat en sång- och dansklubb: Vi sjunger en timme och sedan dansar vi en timme. Det är utanför min comfort zone men det har öppnat mycket för mig.

Musical Dreams startade som en idé strax före jul. Carina Perenkranz gjorde julshow på Stadsvakten.

– Jag hade en idé och bollade den med Marcus Fyrberg som var med i julshowen. Efter två dagar kom han tillbaka med ett grovmanus. Sedan har jag fyllt på, berättar Carina.

Musical Dreams handlar om unga skolelever som blir instängda i gymnastiksalen när de ska spela basketmatch. För att ta sig ut måste de sjunga låtar från olika musikaler. Carina förklarar att det inte bara handlar om att hänga upp en historia kring kända musikalpärlor utan att hon vill något mer.

– Jag tycker det görs för lite för unga och för äldre vuxna! Vilka är det som går på barnens matcher, jo den äldre generationen, för föräldrarna har inte tid.

 

Eleonor Eriksson och Camilla Isaksson
Två riktigt fina röster. Dansa kan de också, Eleonor Eriksson och Camilla Isaksson.

 

Solisten Camilla Isaksson kommer från Stockholm. Vi talas vid medan Marcus Fyrberg yxar till en koreografi till Let the Sunshine In ur Hair. Det går fort, så det blir en femminutersintervju.

– Jag gick på musikallinjen på Balettakademin samtidigt som Marcus. Sedan såg Carina mig i showen Sticka ut och passa in där jag sjöng, bland annat jazz. Men musikal – att få sjunga en massa härliga låtar.

Men hur är det i Stockholm? Är musikal verkligen inne där, inte bara busslaster med folk från resten av landet som ska se Jersey Boys nu?

– Musikal har något för alla smaker, kontrar Camilla Isaksson. Där är allt från rock i Hair till sångerna i West Side Story till helsjungna Phantom of the Opera.

I somras såg vi Carina Perenkranz son Christoffer i Chopp Events buskisföreställning Barnaskrik & Jäkelskap i Knäppingsborg. I julas var den unge musikalartisten med i julshowen på Stadsvakten. Nu är han en av solisterna i Musical Dreams och trivs bra på scenen.

Under vintern har Christoffer Perenkranz jobbat på ett kryssningsfartyg som går utmed Norges långa kust och ner mot Danmark. Två veckor på och två veckor av.

– Vi fick 200 låtar vi skulle lära oss. Sedan anpassar vi showerna till publiken, vilken ålder de är i och så. Det ger en enorm rutin, berättar Christoffer. Och vi måste leverera om det så går åtta meter höga vågor!

 

Musical Dreams
Drömfångare. Det här gänget gör verklighet av musikaldrömmarna.

 

Carina Perenkranz har tagit över Chopp Event sedan samarbetspartnern Pontus Helander gått vidare. Mycket är annorlunda jämfört med när Carina och Pontus startade Chopp Event för 15 år sedan, eller ändå längre tillbaka när ett kompisgäng började spela revy på Kråkholmen. Carina har erfarenhet och kan både scen- och produktionsbiten på sina fem fingrar.

I sina nya projekt har hon välutbildade unga artister och ivriga och duktiga amatörer, en del har hon följt i egna showskolan och familjeuppsättningar, andra är nya för henne. Chopp Event 2.0 skulle man kunna säga. I sommar blir det både buskis och familjeteater igen. Men först Musical Dreams.

– Det känns kreativt och spännande. Och de är fantastiskt duktiga, säger Carina.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

RESURSEN, PRO NOVA Norrköping

7 – 16 april 2016
Musical Dreams

Av Marcus Fyrberg och Carina Perenkranz
Regi: Carina Perenkranz
Koreografi: Marcus Fyrberg
Bildspel: Tore Myklebust
Showdoctor: Tore Myklebust och Henrik Bergion
Prod: Chopp Event med stöd av Norrköpings kommun

MEDVERKANDE
Solister: Eleonor Eriksson, Marcus Fyrberg, Camilla Isaksson och Christoffer Perenkranz
ViN-kören under ledning av Henrik Bergion
Chopp Choir
Dreams – Dansare/Cheer leaders

LÄNKAR
Musical Dreams Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.