• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världen blir större i Norrköpings närradio

Nelson Carmona
Närradiostudion hos Víctor Jara Kulturförening i Norrköping. Härifrån sänder Nelson Carmona Radio Magallanes på fredagar och söndagar.

 

Radio Magallanes nyheter sänds på spanska

 

Världen är stor i närradion. Närradion i Norrköping drivs på ideell basis sedan starten 1983. De flesta som sänder är invandrarföreningar. Radio Magallanes är ett av flera radioprogram som vänder sig till spansktalande, främst från Chile.

Norrköpings närradio gör världen lite större. Det finns finska, bolivianska, bosniska och iranska/persiska närradioprogram. Även Pingstkyrkan sänder närradio, liksom SON-vännerna och Film- och musikgymnasiets Radio Q. Sammantaget sänder omkring 20 föreningar närradio 60 timmar i veckan. Det blir mellan 2.000 och 3.000 timmar per år.

För en tid sedan firade Radio Magallanes att det gått 16 år sedan starten i januari 1999. Programmet har sitt namn efter radiostation som direktsände och rapporterade händelserna under 11 september 1973, dagen då Salvador Allendes socialistiska regim störtades av generalen Augusto Pinochet som införde militärdiktatur i Chile.

Fortfarande är det nyheter från Chile och resten av världen som behandlas i Radio Magallanes. Även lokal information sänds från Víctor Jara Kulturförening i Norrköping.

Programledaren Nelson Carmona är självlärd. Han har tränat upp sin kunnighet både som speaker och som studiotekniker. Framförallt är det många äldre personer som lyssnar på radion men även yngre och svensktalande som vill träna på sin spanska. Det vet han genom dialogen med lyssnarna.

– Många ringer till radioprogrammet för att gratulera eller fråga oss om något särskilt.

Trots den moderna teknologin med internet fyller Radio Magallanes en viktig funktion, när det gäller lokala aktiviteter som festivaler, evenemang och vid kulturnatten. Víctor Jara Kulturförening står för kostnaderna för radiosändningarna.

 

Radio Alondra
Radio Alondra. Jaime Díaz tillsammans med sönerna Rodrigo och Pablo Díaz Arellano.

 

Förutom Radio Magallanes finns minst ytterligare två med chilensk anknytning. Även kulturföreningen Huelén sänder nyheter om kulturella, sociala och politiska händelser i Sverige, Chile och resten av Latinamerika.

Radio Alondra informerar och underhåller med rapporter från bland annat svenskspanska bloggen Prensa Norrköping och berättelser om kuriösa händelser runt om i världen, som hämtas från spanska nättidningar.

© Text och foto: Wladimir Loyola – I SAMARBETE MED PRENSA NORRKÖPING
© Text- och bildredigering: Ann-Charlotte Sandelin

NÄRRADION Norrköping

89,0 MHz
Mobilappar för Android och iTunes på väg

LÄNKAR
Radio Magallanes hemsida
Närradion i Norrköping hemsida

Bookmark the permalink.

Comments are closed.