• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Öppen repetition på spanska med SON

Distinkta harpotonerDistinkt anslag. Delphine Constantin frambringar flera olika stämningar ur sin harpa under repetitionen av de Fallas Den trekantiga hatten.

 

Det är vackert när en hel stämma vänder blad

 

”Mycket mer dramatik!” Det är populärt med öppen repetition med Norrköpings symfoniorkester. Många hörde Michael Francis leda orkestern genom de Fallas Den trekantiga hatten. Ett kontrastrikt stycke som uppenbarligen behöver putsas på.

De Geerhallen är inte full men en skolklass från Tranås, några SFI-klasser och så musikälskare med lunchtimmen eller hela dagen ledig blir en himla massa folk.

Jag kommer just som chefdirigenten Michael Francis hälsat på publiken och introducerat ämnet för dagens repetition. Några skrattar i de välbefolkade bänkraderna. ”First suite” säger han och trummor dånar, trumpeter ljuder, det ska alltså bli Manuel de Fallas Den trekantiga hatten.

En skadad sologitarrist, Miloš Karadaglić, har tvingat orkestern att ändra i det ursprungliga programmet. Inte helt kul när det gäller en konsert som ska ges i Norrköping, Linköping och Stockholm tre dagar i rad.

Symfoniorkestern har fått en fullgod ersättare i flamencogitarristen Juan Manuel Cañizares tar över Rodrigos Concierto de Aranjuez. Uruppförandet av Lisa Streichs Gitarrkonsert skjuts dock upp till ett annat tillfälle och Chabriers España har bytts ut mot de Fallas trekantiga hatt.

 

Michael Francis
Dynamik. Dirigenten Michael Francis arbetar hårt för att få med sig orkestern i de spanska rytmerna.

 

Men den här tisdagens lunchrepetition är det bara orkestern och dirigenten. Musikerna är vardagsklädda men det gör inte musiken sämre. Fast den kommer inte att vara på topp förrän det är dags för torsdagens konsert.

Den trekantiga hatten är en lyrisk berättelse med spanska rytmer. Kastanjetter klapprar, och så brusar violiner och harpan i romantiska svep. Det kontrastrika stycket ger ett filmiskt intryck, jag hör hur staden möter landet möter havet.

Jag hör pianotoner till höger men där är inget piano. Det är harpisten Delphine Constantine som slår an distinkta toner, att de hörs så klart. Men vad är ett piano eller en flygel om inte en resonanskropp kring en harpa som står eller ligger?

Michael Francis sänker taktpinnen emellanåt för att kasta ur sig instruktioner, rytmer – ”da digidigi dede da” – och siffror. Taktnummer är viktigt för att alla ska veta var de håller hus. Ibland kommer blyertspennor fram för en anteckning i noterna.

– Det är som att måla en tavla, förklarar Michael Francis vänd mot publiken. Imorgon fyller vi i mer detaljer.

Klockan närmar sig 12, lunchdags. Några lämnar salongen. ”Much more dramatic!” (mycket mer dramatik!), uppmanar Michael Francis och demonstrerar med hela kroppen. Jag hinner fånga några svepande rörelser med kameran, men flamencostampet är borta på bråkdelen av sekunden. På’t igen. Det är ”bar (takt) 46” och ”bar 79”.

 

Markku Sorri lämnar bland de sista
Halva dagsverket klart. Markku Sorri lämnar bland de sista när det är dags för lunch.

 

Sedan blir det omflyttningar i musikerleden, några går och några kommer. Någon reser sig ur publikhavet och kliver upp på scenen, jaså, det var en musiker det också.

Det är vackert när en hel stämma vänder blad samtidigt, hinner jag tänka. Även det går för fort för att hinna fångas med kameran. Snart går det undan mot en final. Men repetitionen går vidare, andra sviten rundas nästan utan avbrott till en dundrande, utdragen superfinal.

– You can applaud if you will, säger Michael Francis och får varma applåder till svar.

Sedan blir det lunch på riktigt för orkestern. Solen skiner. De Geergymnasiets gymnasister köar utanför Halvars glasskiosk.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

5 april 2016 kl 11.30
Öppen repetition

7 april 2016 kl 19 (introduktion 18.30)
Konsert

CRUSELLHALLEN Linköping

8 april kl 19

BERWALDHALLEN Stockholm

9 april kl 15

Spansk gitarr
Norrköpings Symfoniorkester

Dirigent: Michael Francis
Solist: Cañizares, gitarr

PROGRAM
de Falla Den trekantiga hatten, svit 1 & 2
Rodrigo Concierto de Aranjuez
Debussy Ibéria
Ravel La Valse

LÄNKAR
Manuel de Falla Wikipedia
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.