• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

De venetianska tvillingarna i Söderköping

Rosaura ska gifta sig. Hennes far advokat Balanzoni är angelägen om att det blir den rätte.
I rollerna Kristin Kindbom och Bo Höglund.

Intervju med Mats Huddén. 2 min

 

Goldonis vassa penna underhållande vapen mot girig dumhet

 

Komedi och satir är ett vasst vapen för den som vill lyfta andra idéer än de som råder. De är ju bara på skämt – men kan ändå så frön om en annan ordning. Italiensk-franske 1700-talsdramatikern Carlo Goldoni gick i Molières fotspår med sina komedier som fortfarande bär spår av commedia dell’arte.

– Man måste ställa sig på de svagas sida, måste hävda kvinnans ställning i samhället, säger regissören Mats Huddén om ”husdramatikern” Carlo Goldonis budskap, som han menar håller även i vår tid.
– Man måste visa upp fåfänga, snålhet, girighet och frosseri från den tiden och förstå att det är precis samma sak idag.

Därför återvänder han ständigt till Goldoni och sätter upp De venetianska tvillingarna, tredje Goldonipjäsen i ordningen på Söderköpings brunn genom sitt produktionsbolag Magicom. Tidigare har det varit Mirandolina, 2009, och En makalös malör, som gavs förra året. Och att det är underhållande komedi, med läckra kostymer, på samma gång är inte fel.

Goldoniuppsättningarna inleds alltid som ett familjeprojekt, Mats Huddén har nämligen god hjälp i översättningsarbetet och bearbetningen av hustrun Marianne Auby Huddén. Och på scen samlas vännerna, det är ju så det blir när man spelar teater av kärleken till konsten.

I år är det några nya ansikten i ensemblen, som Bo Höglund som med ålderns rätt lämnat Östgötateaterns scen och nu förtjust ikläder sig advokat Balanzonis stripiga peruk och funderar hur han får bäst valuta för pengarna när dottern Rosaura ska giftas bort. Helt nya är betydligt yngre amatörerna Malte Nordlöf och David Boholm, båda var publikvärdar förra året men får nu ta sig an mindre roller.

Friarna är många, inte bara titeltvillingarna som båda spelas av amatörveteranen Mattias Schönbeck. Här är den påfågelsgranne Lelio, den ordningssamme Bargello – och kanske någon av de lite äldre rollfigurerna Florindo, Arlecchino eller Pancrazio som kanske funderar på kurtis, för här utlovas en riktigt snurrig historia om kärlek, dumhet, girighet och några riktigt sköna juveler.

Bland alla män finns förstås de kvinnor som väcker dessa ömma / lömska / självgoda / penninghungriga / ädelmodiga känslor. Den unga Rosaura men också högvälborna Beatrice och tjänsteflickan Colombine.

– Kvinnorna i den här pjäsen, deras list övergår alla mäns förstånd. De lindar dem runt fingrarna och står som segrare till slut. Det är härligt att visa, avslutar Mats Huddén.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Michael Eriksson

 

 • BRUNNSSALONGEN Söderköping

 • 8–28 oktober 2011
  De venetianska tvillingarna
  Komedi av Carlo Goldoni
  Översättning och bearbetning: Mats Huddén & Marianne Auby Huddén
  Regi: Mats Huddén
  MEDVERKANDE

  • Bo Höglund, Kristin Kindbom, Mats Huddén, Mattias Schönbeck,
   Andreas Sneckenberg, Lisen Kromnér, Per Sallerbäck,
   Fredrik Pettersson, Caroline Albrecht, Malte Nordlöf, David Boholm

 

LÄNKAR
Magicoms hemsida
Carlo Goldoni wikipedia
En makalös malör recension Kultursidan 27/4 2010

NYTT: Raska vändningar i Magicoms Goldonipjäs recension Kultursidan 11/10 2011

 

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157627715536659″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to De venetianska tvillingarna i Söderköping

 1. Pingback: Raska vändningar i Magicoms Goldonipjäs i Söderköping | KULTURSIDAN.nu