• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Göran T Karlsson på Galleri Dag Andersson

2010–2011
Stagnelius diktning från 1800-talets romantiska period påverkar Göran T Karlssons konstnärskap djupt. Bäcken vid diktarens hem på Öland är både motiv och – på sitt sätt – verktyg. Färgvalet är också poetens.


Intervju med Göran T Karlsson. 3:08 min.

 

Poeten. Bäcken. Konstnären som medium

 

Genom. Det var inte i ett direkt möte med Erik Johan Stagnelius diktning som konstnären Göran T Karlsson fick den inspiration som satt sin signatur på hans verksamhet sedan snart femton år. Det var genom.

Mediet – eller snarare medierna – var en skådespelerska, en litteraturvetare som doktorerat på romantiken och en okänd musiker. Året var 1995. Platsen var prästsonen Stagnelius födelseort på Öland.

– Av en slump hamnade jag på en diktuppläsning i Gärdslösa kyrka, berättar Göran T Karlsson. Då läste skådespelerskan Agneta Ekmanner Stagnelius dikt Kärleken, som är 57 verser lång.

Vid hennes sida stod Horace Engdahl som under uppläsningen bröt in och kommenterade och analyserade de senast läsa verserna och förklarade mytologi och annat matnyttigt. Året därpå, 1996, gav Horace Engdahl ut en liten bok om dikten.

– Det var mitt första möte med Stagnelius. Jag blev oerhört tagen av språket och bildspråket som jag upplevde att det fanns i hans diktning och satt kvar länge i kyrkbänken.

Det tog konstnären två år innan upplevelsen började återverka i hans eget arbete. Diktarens bilder av solen och månen som reflekteras av vattnet blev en betydelsefull utgångspunkt.

– Det är ju sådana begrepp man arbetar med som målare väldigt mycket. Det här med yta och djup och reflektion och speglingar, för att skildra någon typ av ogripbart rum.

Göran T Karlsson läste och hittade mer i Stagnelius poesi: kärleken, landskapsskildringarna och färgspråket.

Utställningen på Galleri Dag Andersson speglar allt detta liksom det gjorde på den utställning med samma namn som hade äran att inviga nystartade konsthallen Vandalorum i Värnamo i våras.

I några tidiga verk från åren kring millennieskiftet lät han bilder han tagit av vattnet, eller rentav bilder av bilder, möta vattnet. För det är just Stagnelius bäck invid Gärdslösa kyrka han använt och använder sig av. Lådor av plexiglas som kapslat in foton och vatten – konst och fångad natur i evig förening. Färgerna är konstnärens tolkning av poetens bildspråk – rodnadens rosa, blommornas smaragdgröna bädd, frihetens och himlens blå och nattens svärta.

I ett stort akvarellprojekt delade han år 2006 skapelseprocessen med bäcken. Han lät naturens skaparkraft – vattnet – skölja över skymningens och kärlekens rodnande färg som applicerats mer eller mindre på måfå på papperen under tre minuter. Mer tid behövs inte för en konception och akvarellerna blev havande med slumpens bilder.

Så långt det retrospektiva arbetet med Stagnelius. Den digitala utvecklingen och tillgängligheten har lett konstnären vidare. I samarbete med en ljus- och ljudtekniker med rejvpartyn som specialitet, har bäckens speglingar och ljudet av det porlande vattnet fusionerats till nya bilder. Åter ett möte där konstnären startat och avslutat processen men släppt in en skapande kraft vars resultat han inte kunde förutse. Två stora verk i galleriets fond flankeras av två serier i mindre storlek. Jag ser dem som skissad landskapstopografi eller sjökort – och kartor är ju något som fascinerar. Eller som solkatter i ett bubblande vattendrag.

Men konstnären har inte släppt penseln. I rummet där fönstren öppnar sig mot ljuset har inspirationen från det digitala arbetet öppnat för åter nya bilder, landskap, i svart, blått, grönt och lite rosa. Olja på aluminium, skrapningar i färgen öppnar för stråk av blänkande återsken av det infallande ljuset.

Det eller de absolut senaste verket, i galleriets entré, heter Ingång. En serie blyertsteckningar av ljudkonstnären John Cages verk med samma betydelse. Några sekunder i taget har tonerna överförts till ny gestalt i ett bildspråk besläktat med Stagnelius digitaliserade bäck. Med konstnären som medium.

Text, film och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI DAG ANDERSSON Norrköping

  • 8 oktober – 13 november 2011
    Göran T Karlsson
    BÄCKEN

 

LÄNKAR
Galleri Dag Andersson hemsida
Erik Johan Stagnelius wikipedia
Stagnelii vänner hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.