• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Klurig litteraturlek på Stadsiblioteket

Litteraturkryss
Kunskapstung miljö. Björn Ericsson ledde litteraturkrysset i vackra Wadströmrummet under Norrköpings bokfestival på Stadsbiblioteket.

 

3 av 4 – vilken ska bort och varför?

 

Den 23 april firas Världsbokdagen och över hela världen anordnas aktiviteter för att fira författare, förläggare, bibliotek och bibliotekarier. Unesco instiftade dagen år 1995 som både är William Shakespeares dödsdag men också Miguel Cervantes, 23 april 1616.

Norrköpings Stadsbibliotek firade bokfestival i dagarna fyra. Världsbokdagen inleddes med bokrea och slutade med författare på rad, från lokala Emelie Schepp till Jonas Hassen Khemiri. I vackra Wadströmrummet bjöd man in till litteraturkryss.

Det är inte så många på plats, men vi blir indelade i lag. Ett lag består av bibliotekarier från en grannstad. Ett annat lag av studenter. Så är det två damer som kryssar ihop med två ungdomar, och så fotograf Lena och jag. Kryssledaren heter Björn Ericsson. Sedan han hälsat välkommen varnar han för att han har rykte om sig att göra svåra kryss.

 

Litteraturkryss
Klurigt. Bibliotekarielaget samarbetar för att hitta svaren.

 

Litteraturleken är uppdelad i flera olika moment. Första uppgiften gäller det, enligt mitt tycke, svåra krysset. Nästa uppgift går ut på principen att en ska bort, som i barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter. Vi får se fyra olika böcker, tre hör på något sätt ihop och en gör det inte.

– Här finns inget rätt svar, eller snarare flera svar kan vara rätt. Ju klurigare svar ni kommer upp med desto bättre, säger Björn Ericsson.

Det tredje momentet består i att man har stuvat om bokstäverna i boktitlar och vi ska lista ut vad boken heter. Klurigt värre! Den fjärde och sista uppgiften går ut på att lista ut vilka författarna är. Björn har satt ihop två författare till en och vi ska klura ut vilka det är.

Det är svårt, trevligt och roligt, allt på samma gång. Vi är verkligen tvungna att tänka till – vem, vad, var och varför. Jag drabbas av hybris när jag klarat första frågan gällande vilken romangenre Världsboksdagsförfattaren Cervantes skriver i. ”Jo, men det här går ju bra”, tänkte jag, för att i nästa nu gå bet.

Visste ni att William Shakespeares Macbeth kallades för ”den skotska pjäsen”? Från detta till vår samtid, John Ajvide Lindqvists läskiga miljöer och boken Alla borde vara feminister som delades ut till alla gymnasieelever under 2015.

© Text: Eva Lindblad
© Foto: Lena Ljungars

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

20–23 april 2016
Norrköpings Bokmässa

WADSTRÖMRUMMET Stadsbiblioteket
23 april
Litteraturkryss

LÄNKAR
Stadsbiblioteket hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.