• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Brötzmann och Uuskyla på Antikvariatet (recension)

Peter Brötzmann
Intensitet. Peter Brötzmann spelar med kraft, den råa klangen är brötig, ändå flexibel och med vibrato på valda ställen.

 

Brutalt och grymt expressivt

 

Peter Brötzmann, en av frijazzens största mästare, kom med brutala utbrott på ett fullsatt Antikvariat efter inledning av nestorn Reijo Rantanen och Föreningen Annan musiks Lars Jonsson. Brötzmann behärskar både saxofon och klarinett, spelar oftast mycket starkt med rå klang som ändå är flexibel och har visst vibrato på valda ställen.

Jazzen är förvisso fri men har ändå en viss, närmast poetisk, struktur som liknar centrallyrik – som den helt oefterhärmelig liksom Brötzmanns blyga, närmast skygga och excentriska persona.

Den tyske konstnären har tidigare “flirtat” med hårdrocken och visst fanns drag från metal i torsdagens konsert, tufft och grymt expressivt var det till publikens stora upphetsning. Kanske har också Peter en mer filosofisk tanke med sin mycket kärva stil även om han säkert oftast låter instrumenten tala.

Utan tvekan behärskar Peter de flesta stilar med både sax och klarinett både tekniskt och konstnärligt – han kan spela svagt och närmast skirt när han “måste”, men oftast är det “smäll på” med ett brötigt sound.

 

0025 Paus
Suggestivt radarpar. Peeter Uuskyla och Peter Brötzmann gästade Antikvariatet med föreningen Annan musiks vårkonsert.

 

Peeter Uuskyla på trummor varvar perkussivt, lite torrt slagverk med en del vispar mer i cool-stil. Han är mycket mer utåtriktad än sin introverte kollega och de var ett suggestivt radarpar.

Tillsammans var de ett svårslaget par. Har man ett sinne för musik fjärran från mainstream måste man ge Peter Brötzmann – som har spelat i många konstellationer stora och små under en lång karriär – en chans!

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ANTIKVARIATET Norrköping

28 april 2016
Saxofon och slagverk med Peter Brötzmann och Peeter Uuskyla
Arr: Föreningen Annan musik och Antikvariatets vänner

LÄNKAR
Peter Brötzmann hemsida
Peeter Uuskyla Facebook
Lars Henriksson – Operalaven hemsida
Föreningen Annan musik hemsida Facebook
Antikvariatet Facebook  FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.