• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stolta förberedelser inför årets Pride

Maja Engström
– Var femte sjuåring vill bli smalare. Vad tänker ni om det? Maja Engströms pre-Pride-föreläsning engagerade. Normsnäv reklam som vänder sig till vuxna drabbar även barn med sitt budskap.

 

”Gå med i Prideparaden för solidaritet”

 

På fredag startar Pride. Men uppvärmningen har redan börjat. Med föreläsningar, pyssel och schlager-kör. I parkerna i centrala Norrköping står hbtq-personer staty med sina berättelser och ber norrköpingsborna att gå med i Prideparaden på lördag.

 

DSCF4280
Föreläsning. Kunskapsbygge har alltid varit en viktig del av Norrköping Pride.

 

Pride i Norrköping har alltid blandat festen med kunskapsbygge och kultur. När nu Pride värmer upp inför den kommande festivalen blir det smakprov på lite av varje med Svenska kyrkans hjälp. Det är nämligen hos Diakonicentrum som mesta uppvärmningen sker, som att Schlagerkören övar inför Schlagermässan i S:t Johannes kyrka på lördag.

– Fyra bilder – en ska bort. Vilken? På måndagen föreläste Maja Engström från Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, om ”Ätstörning, genus och hbtq” på Diakonicentrum. Och vad har ätstörningar att göra med hbtq (homosexuella, bisexuella samt trans- och queerpersoner)? Jo, ätstörningar slår extra hårt med hbtq-personer med en annan könsidentitet eller sexuell läggning än majoriteten. Det första känsliga personer med låg kroppsuppfattning kan göra är att ta kontroll över maten.

– Hbtq-personer har ofta dålig erfarenhet av vårdkontakt och myndigheter. Därför drar de sig extra mycket för att be om hjälp, förklarade Maja Engström.

Publiken var liten men intresserad, flera arbetar just inom vården och tog till sig av statistik och råd om bemötande. ”Utgå inte från att alla är heteronormativa”. Och svaret på Majas inledande fråga om de fyra porträtten:

– Jo bilden på mig ska bort, för jag lever och är frisk. De andra är döda.

 

DSCF4283
Regnbågsfärgat pyssel. Under Pride blir det flera tillfällen att träffas, fika och pyssla i gott sällskap. Här på Diakonicentrum i måndags.

 

Pride pågår 6–8 maj, en festival i regnbågens färger på flera håll i Norrköping. Den som vill kan ägna sig åt pyssel och kreativitet, på Diakonicentrum, Stadsmuseet och i kvarteret Hallarna. Föreläsningar på ABF Bergslagsgården och RFSL tar upp diskrimineringslagen och svårigheter med att avvika från normen på mindre orter.

– Norrköping Pride vill vara en frizon från homofobi, transfobi, bifobi, sexism, rasism, ableism (diskriminering av personer med olika slags funktionshinder) etcetera, förklarar Desireé Ljungcrantz som ingår i Prides styrelse.

Konst och kultur är en viktig del av Pride. Konstnären Hanna Lööv visar utställningen Fiskens fittkonster med målet att ta bort tabun och skam på ABF Bergslagsgården. På Galleri Kronan visas utställningen En fråga om tolkning. Livet alltså… där fem konstnärer tolkat lika många äldre hbtq-personers livsberättelser.

Arbetets museum ställer frågan Gay Enough? – en film om asylsökande hbtq-personers möte med svenska myndigheter. Cnema visar filmerna In the Turn och Freeheld. Allt detta och mycket mer.

 

IMG_0177
Står staty. Lukas är en av de hbtq-personer som genom stora porträtt uppmanar norrköpingsborna att gå med i Prideparaden på lördag.

 

Prideparaden går genom staden på lördag. Slagverkarna i Feministas Acidas kommer tillbaka i år med sina trummor. En lång rad organisationer, från Räddningstjänsten till Lärarprogrammet ställer upp. Räkna med att Svenska Cosplayföreningen kommer att väcka uppmärksamhet när de kommer utklädda liksom Norrköpings och Linköpings Rollerderby, vars medlemmar inte går i paraden utan rullar fram.

Har du sett pappfigurer i full storlek ute i parker och på torg i centrala Norrköping? Det är hbtq-personer som berättar om vad hoten från alltför stränga normer under uppväxten och i dagens samhälle innebär. De ber den som läser deras berättelse att gå med i paraden eller stå bredvid och se på för att visa solidaritet.

– Målet är att Norrköping ska bli en öppnare stad, en plats där en kan känna sig trygg och vara den som en vill vara, avslutar Desirée Ljungqrantz.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Hjalmar Sandelin Mårdh

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

NORRKÖPING

6 – 8 maj 2016
Pride

7 maj 11.30
Prideparaden
Samling Gamla busstationen
Marschväg: Drottninggatan–Hamngatan–Gamla Rådstugugatan–Repslagargatan–Dalsgatan–Nygatan–Kungsgatan–Vattengatan–Smedjegatan–Bredgatan–Arbis.

PLATSER FÖR PRIDE
ABF Bergslagsgården
Arbetets museum
Arbis
Cnema
Diakonicentrum
Dynamo
Galleri Kronan
Hallarna
Klockargården
Kåken vån 6, Universitetet
Norrköpings Konstmuseum
Norrköpings stadsmuseum
Primate Lounge
RFSL, Kungsgatan 62
S:t Johannes kyrka
Teater Bråddgatan 34

LÄNKAR
Pride hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stolta förberedelser inför årets Pride

  1. Pingback: Rekordstor Prideparad slog ut i full blom – KULTURSIDAN.nu