• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Romsk folksaga på Scenkonstfestivalen (recension)

Sagan om Turen och Klokheten
Deppig sessa. Kungen lovar att den som får prinsessan glad igen får gifta sig med henne.

 

Blir prinsessan aldrig glad igen?

 

Scenkonstfestivalen är i full gång på Teater Bråddgatan 34 och i 3:e kammaren håller Kvartersteatern till denna soliga fredagskväll. Vi får strax veta att det rör sig om en romsk folksaga där vi som publik ska få träna upp vår förmåga att argumentera.

Gruppen ”En pjäsgrupp för alla” intar teatern och jag slås genast av hur genuint upprymda alla inblandade är av att stå på scen. En skopa blyghet och lite nervositet är inget som tar bort något från sällskapets goda humör.

Vi introduceras till Turen och Klokheten som aldrig verkar kunna komma överens om något. Utan att komma fram till vem som har rätt åtar de sig att försöka guida en grupp i hur de ska kurera den deprimerade prinsessan och därmed bli belönade både med hennes hand i äktenskap och halva kungariket.

 

Sagan om Turen och Klokheten
Skål vid bålet. Mycket festande ingår i föreställningen, det ser tjänaren till som häller vin i glasen och själv tömmer flaskan.

 

En bonde, en lärare, en skräddare och en träsnidare skrider till verket med hjälp av kloka ord och en handfull fyrklöver. Inget de gör verkar dock kunna rå på prinsessans humör och kungen blir allt mer desperat, finns det verkligen inget att göra? Kommer prinsessan aldrig att bli glad igen?

Till slut får träsnidaren en idé, en docka måste vara det som krävs. Han skrider till verket men inser snart att dockan behöver kläder. Skräddaren bistår men det krävs något mer, dockan ligger ju bara där. Läraren gör det lärare gör bäst och lär dockan att hoppa och dansa. Nu är de redo för ett sista försök, men vem ska ta med dockan till prinsessan?

Ett litet bråk uppstår men de kommer snart fram till att bonden är bäst lämpad för uppdraget. Väl framme hos prinsessan verkar planen dock slå slint, dockan gjorde inte prinsessan glad! Hon blev istället arg, bonden pratar bara med hunden och inte med henne. Arg är dock inte detsamma som ledsen och hennes mungipor verkar snart röra sig uppåt till början av ett leende, dagen är räddad!

 

Sagan om Turen och Klokheten
Vem hade då rätt? Turen eller Klokheten?

 

Det är en glädje att se skådespelarna ha så roligt på scen. Deras skratt smittar av sig på publiken och det lägger sig en uppsluppen stämning över den lilla teatern vilket i sin tur gör skådespelarna mer och mer bekväma under pjäsens gång.

Solen är fortfarande uppe när jag lämnar Kvartersteatern. Bakom mig mottar skådespelarna stolt gratulationer från vänner och bekanta, och det tycker jag absolut att de är värda efter det jobb de gjort!

Men vad är då bäst? Att ha tur? Eller att vara klok?

© Text: Oskar Olsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

6 maj 2016
Sagan om Turen och Klokheten

Regi Hanna Gardell
Prod: Kvartersteatern
Spelas under Scenkonstfestivalen

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Scenkonstfestivalen hemsida
Scenkonstfestivalen öppnar broarna reportage Kultursidan.nu 28/4 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Romsk folksaga på Scenkonstfestivalen (recension)

  1. Pingback: Barnens egen dag på Scenkonstfestivalen – KULTURSIDAN.nu